„Iniciatyvos tikslas – pasitelkiant Vilniuje gimusio ir Holokaustą išgyvenusio Samuelio Bako meną, paskatinti atvirai, šiuolaikinėmis interaktyviomis priemonėmis diskutuoti tiek apie praeitį, tiek apie dabarties visuomenei jautrius klausimus, atrasti istorinius ženklus, tolerancijos svarbą“, – pranešime žiniasklaidai teigia Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorė Kamilė Rupeikaitė.

Iniciatyva „Menas kuria toleranciją“ apjungia jau įgyvendintas fizines ir virtualias Samuelio Bako muziejaus veiklas bei ekspozicijų plėtrą.

„Virtuali realybė tampa virtualybe, kurioje pastaraisiais mėnesiais teka mūsų gyvenimas, paženklintas ne tik apribojimų, bet ir atradimų. Vienas jų – meną pažinti kviečiantis portalas www.menas.samuelisbakas.lt, besiremiantis Vilniuje prieš beveik 90 metų gimusio dailininko Samuelio Bako kūryba. Ši interaktyvi svetainė, pasitelkiant menininko naudojamas metaforas ir simbolius, kelia etinius klausimus ir skatina diskutuoti, kam reikalingas menas“, – pasakoja Samuelio Bako muziejaus vadovė Ieva Šadzevičienė.

Kitas žingsnis – pažintinis virtualus turas „Samuelio Bako keliu“, startuosiantis balandžio mėnesį. Pasak EZCO kūrybinės agentūros vadovės Linos Vigraitės, sekdami dailininko gyvenimo keliu išgirsime berniuko lūpomis pasakojamas asmenines istorijas iš Antrojo pasaulinio karo metais suskilusio Vilniaus. Turas veda per dailininkui svarbias Vilniaus vietas: nuo jo vaikystės namų, slėptuvės Benediktinių vienuolyne, prie pirmosios parodos geto teatre ir galiausiai – Samuelio Bako muziejaus.

Samuelis Bakas didelį dėmesį kūriniuose skiria judaistinei Tikkun olam sąvokai (hebr. תיקון עולם) – mėginimui atsitiesti ir pataisyti pasaulį. Savąjį pasaulį turime kurti kasdien, siekti, kad jis taptų geresnis visiems. Tai – svarbi žydų kultūros ir pasaulio pajautos dalis, o jos vertė – bendražmogiška.

Praeities neįmanoma atstatyti, neįmanoma nutylėti Holokausto metais išgyventų trauminių patirčių, bet įmanoma suskilusį pasaulį sulipdyti iš naujo, kaip teigia pats menininkas, atkūręs ryšį su gimtuoju Vilniumi ir dovanojęs Lietuvai savo kūrinių kolekciją.

Apie Samuelį Baką

Samuelis Bakas gimė 1933 m. Vilniuje, buvo įkalintas gete, HKP darbo stovykloje, slapstėsi vienuolyne Vilniuje. Nuo 1945 m. jis gyveno perkeltųjų asmenų stovykloje Vokietijoje, 1948 m. emigravo į Izraelį, vėliau gyveno Prancūzijoje, Italijoje, Šveicarijoje. 1993 m. dailininkas įsikūrė Vestone, esančiame JAV Masačiusetso valstijoje. Meninį išsilavinimą įgijo Becalelio meno mokykloje Jeruzalėje ir L’Ecole des Beaux Arts dailės mokykloje Paryžiuje. S. Bakas personalines parodas rengė JAV, Izraelio ir Europos didmiesčių galerijose ir muziejuose. 2017 m. atidarytas Samuelio Bako muziejus – Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus ekspozicinis padalinys, S. Bakui suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio titulas, o 2018 m. – ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Riterio kryžius. 2019 m. Hiustono Holokausto muziejuje (Teksasas, JAV) - atidaryta S. Bako galerija ir mokymo centras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)