Lietuvos istorijos lūžiai – reikšmingi pasikeitimai visuomenės gyvenime – itin ryškiai atsispindi IX forto istorijoje. Kauno tvirtovės žlugimas per Pirmąjį pasaulinį karą, kalėjimo įkūrimas forte tarpukariu, politinių kalinių ištrėmimas ir kalinimas per pirmąją sovietinę okupaciją, masinės žudynės nacistinės okupacijos laikotarpiu, muziejaus įkūrimas ir memorialo pastatymas sovietmečiu, naujas ekspozicijų turinys atkūrus Lietuvos nepriklausomybę – lauko parodoje pristatomi pagrindiniai IX forto istorijos etapai Lietuvos istorijos kontekste, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Skulptoriaus Alfonso Vincento Ambraziūno, architektų Vytauto Vieliaus ir Gedimino Baravyko sukurtas Kauno IX forto memorialinis kompleksas prabyla ir menine kalba – įprasmina IX forto istoriją ir įamžina nacizmo aukų atminimą per architektūrą, skulptūrą, kraštovaizdį. Parodoje lankytojams taip pat atskleidžiamos pagrindinės memorialo architektūros ir skulptūros simbolinės reikšmės. Geometrizuotos, laužytos formos, neapdailintas gelžbetonis su šiurkščių lentų faktūra – architektūriniai sprendimai, kurie atspindi nutrūkusius ar sulaužytus žmonių gyvenimus, brutalius nusikaltimus žmogiškumui.

Parodą papildo „KOSMOS THEATRE“ kūrėjų ir menininkų sukurta audio kompozicija „SUSITAIKYMAS“. Muzikinis atminties takas, jungiantis Muziejų, IX fortą ir Monumentą nacizmo aukoms atminti, kviečia pasivaikščioti ir praeities triukšmo atgarsiais patirti emocinį virsmą – pajausti XX amžiaus dramatiškų politinių pokyčių sukeltas kultūrines traumas. Pasaulinių karų, totalitarinių režimų, nusikaltimų prieš žmogiškumą simboliniai gaudesiai skatina įsivaizduoti žmogų nesaugioje ūžiančioje aplinkoje. Audio kompozicija atskleidžia nematomą Kauno IX forto memorialinio komplekso, kaip istorinės ir atminimo vietos, emocinį krūvį. Triukšmingi, intensyvūs, nutrūkstantys garsai galiausiai ieško tarpusavio harmonijos, skatina susimąstyti apie visuomenės santykį su istorija, veda istorinių traumų atpažinimo ir susitaikymo link.

„Įstabu, kiek IX forto teritorijoj susiduria XX amžiaus tektoninių lūžių. Kūrybinė komanda siekė sukurti muzikinį pasakojimą įsivaizduodami, jog žemė, pastatai, memorialai ir visas parkas yra emociniu krūviu išraižytas diskas (plokštelė), o mes (ir klausytojas) lyg patefono galvutė keliaujanti taku per istorijos emocijų griovelius bandanti surasti ir suvokti savo santykį su istorija šiandien. Tai elektroninės muzikos kompozicija jungianti skirtingus XX a. periodus, atmosferinius fragmentus, architektūros užduotą faktūrą ir šiandieninę aplinką į vientisą kūrinį. Telefono aplikacijos ir ausinių pagalba kūrinys tampa asmeniška kartu ir autentiška patirtimi“ – įžvalgomis dalinasi audio kompozicijos „Susitaikymas“ režisierius Jonas Tertelis.

Audio kompozicija prieinama Kauno IX forto memorialinio komplekso lankytojams telefone parsisiuntus mobiliąją programėlę „Kosmos App“, kuri veikia su vietos nustatymo (GPS) funkcija. Einant atminimo taku memorialiniame komplekse klausytojas prie skirtingų objektų girdės skirtingus muzikinius garso takelius. Rekomenduojama klausytis su ausinėmis.

Parodos „ISTORIJOS LŪŽIAI. Vietos atspindžiai“, audio kompozicijos „SUSITAIKYMAS“ su mobiliąja programėle „Kosmos App“ sukūrimą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Projekto vykdytojas: Kauno IX forto muziejus

Projekto partneris: VšĮ „KOSMOS THEATRE“

Kūrybinė komanda:

Parodos idėjos autorė Rita Dabulskytė

Parodos dizainerė Renata Vinckevičiūtė-Kazlauskienė

Prodiuseris Darius Vizbaras

Režisierius Jonas Tertelis

Kompozitorius Andrius Šiurys

Kompozitorius Mykolas Natalevičius

Mobiliosios aplikacijos dailininkė Dovilė Gecaitė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)