Bibliotekos ir archyvai turi užtikrinti, kad skaityklose lankytojai būtų aptarnaujami ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, o tarp asmenų skaityklose būtų laikomasi ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo, išskyrus vienos šeimos narius ar vieno namų ūkio narius. Vyresni nei 6 metų asmenys turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, nustatytos kitos saugiai atsidarančių skaityklų veiklai būtinos sąlygos, praneša Kultūros ministerija.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos direktorės Editos Urbonavičienės teigimu, karantino metu sulaukta nemažai bibliotekos vartotojų klausimų dėl galimybės lankytis skaityklose ir jose ieškoti mokymuisi ar tiriamajai veiklai reikalingos literatūros.

„Ne visa informacija yra pasiekiama elektroniniu būdu, dalį jos galima rasti tik skaityklose esančiuose fiziniuose kataloguose. Taip pat biblioteka saugo nemažai unikalių, vienetinių leidinių bei periodikos, kurie neišduodami į namus, juos skaityti suteikiama galimybė tik vietoje. Ieškant specifinės informacijos itin aktualios yra gyvos specialistų konsultacijos, padedančios lengviau ir tikslingiau atsirinkti reikiamą literatūrą“, – teigė E. Urbonavičienė.

Pasak Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorės, Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentės Danguolės Abazoriuvienės, šiuo metu skaityklų atvėrimas labai svarbus ne tik viešosiose bibliotekose, bet ir jų padaliniuose.

„Itin svarbus viešųjų interneto prieigos taškų atvėrimas, nes prasidėjo pajamų deklaravimas, ir bibliotekos yra vienos iš pagalbininkių neturintiems kompiuterių. Čia taip pat galima susimokėti mokesčius, pasinaudoti e. sveikatos sistema ar kitomis elektroninėmis paslaugomis. Tai aktualu visiems, o ypač vyresnio amžiaus žmonėms, gyvenantiems kaimiškose vietovėse, nutolusiose nuo bankų ir valstybės įstaigų. Kartu grąžinama galimybė vietoje paskaityti periodinę spaudą, reikalingą literatūrą mokymuisi, tobulėjimui“, – sakė D. Abazoriuvienė.

Bibliotekų vadovės atkreipė dėmesį ir į kitą svarbų aspektą – vėl atsivėrus skaitykloms, žmogus galės išeiti iš namų ir patenkinti savo skaitymo ar informacijos gavimo poreikius kitoje, jaukioje, modernioje aplinkoje, kurią bibliotekininkai stengsis padaryti kuo saugesnę. Tai turėtų gerinti lankytojų emocinę ir psichologinę savijautą.

Bibliotekų ir valstybės archyvų, taip pat neseniai atsidariusių muziejų darbuotojai kviečiami naudotis nemokamo profilaktinio testavimo dėl COVID-19 galimybe. Plačiau apie tai čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)