Į viešbučius kvies viso festivalio metu

Į šventinę ceremoniją atėję svečiai šįkart ją praleido itin neįprastai ⎯ nusifotografavę prie sienelės jie keliavo žiūrėti ceremonijos transliacijos į viešbučio kambarius arba grįžo į savo namus.

Festivalį atidarę jo vadovai Algirdas Ramaška ir Vida Ramaškienė pasidžiaugė, kad, nepaisant sudėtingų aplinkybių, festivalis vėl vyksta ir vėl pavyko rasti kūrybiškų, pasaulį nustebinančių sprendimų, kaip pasiūlymas praleisti atostogas viešbučiuose kartu su neribotomis festivalio filmų peržiūromis.

Mėgautis filmais viešbučiuose bus galima viso festivalio metu visiems norintiems, iki pat jo pabaigos balandžio 5 dieną. Projekte dalyvaujančius viešbučius galima rasti festivalio puslapyje internete ⎯ čia lankytojai galės išsirinkti ir festivalio filmus.

Žinoma, filmus galės žiūrėti ir visi savo namų ekranuose ⎯ šiais metais pristatytas ir virtualusis kino teatras, veikiantis festivalio interneto svetainėje, taip pat filmai pasiekiami per įvairias filmų nuomos platformas.

Sveikinimo kalbą sakęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius pabrėžė, kad visi supranta, kad tai nėra eilinis „Kino pavasaris“. „Kai dažnai kalbu apie miestą, kuris yra kūrybingas, sutelkiantis, įgalinantis, tai yra vilniečiai, o ne pastatai, o „Kino pavasaris“ yra iš ryškių simbolių“, kaip tai galima padaryti“, – kalbėjo jis, prisimindamas praėjusių metų festivalį, kai filmai buvo rodomi oro uoste, kiemuose ir pan.

Šiemet festivalio proga Vilnius pasipuošes oranžine spalva, kuria nuo šiandien šviečia Vilniaus tiltai, įvažiavimo į miestą ženklai, fontanai.

Atidarymui – Irano meistro filmas

Festivalio atidarymui buvo pasirinktas pagrindinę festivalio temą „Veikti ar / ir būti?“ itin paveikiai atliepiantis filmas „Blogio nėra“ (There is no Evil, rež. Mohammad Rasoulof). Berlyno kino festivalyje „Auksiniu lokiu“ įvertintame filme pasakojamos keturios skirtingos Irane gyvenančių žmonių istorijos, kuriose akcentuojamos moralinės stiprybės ir mirties bausmės temos.

„Festivalio atidarymui pasirinkome bekompromisį Irano kino meistro M. Rasoulofo filmą „Blogio nėra“, kuriame nagrinėjami žmonių moraliniai sprendimai, lemiami nuožmios šalies politikos. Filmo istorijos išskleidžia klausimą „Veikti ar / ir būti?“ skirtingais aspektais, sujaudina ir skatina permąstyti laisvės temą“, – sako festivalio meno vadovė Mantė Valiūnaitė.

Irano valdžios engiamas režisierius filmą sukūrė neįprastomis sąlygomis. Nuo 2017 metų M. Rasoulofui uždrausta išvykti iš šalies ir kurti filmus, o 2019 metų birželį jis buvo metams nuteistas kalėti. Šie Irano valdžios suvaržymai nesutrukdė režisieriui labai atvirai prabilti apie savo šalį ir jos žaizdas. Filmo prodiuseriai nurodė kuriantys keturis trumpametražius filmus skirtinguose regionuose, o M. Rasoulofo pavardė jokiuose dokumentuose nefigūravo. Kai kurias filmo scenas režisavo M. Rasoulofo asistentas, buvo filmuojama uždarose erdvės, pavyzdžiui, kalėjime ar itin atokiuose regionuose. Galiausiai keturios įtaigios istorijos buvo sujungtos į filmą „Blogio nėra“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)