Valstybės operacijų vadovo sprendimu numatyta, kad dėl saugumo bilietai į muziejus, galerijas, kitas ekspozicines erdves gali būti platinami tik elektroniniu būdu.

Vienam lankytojui turės tekti ne mažesnis nei 20 kvadratinių metrų plotas, lankytojai galės ateiti ne daugiau kaip po du, nebent yra iš vienos šeimos. Tarp asmenų turi būti laikomasi ne mažesnio nei 2 metrų atstumo, išskyrus vienos šeimos narius ar vieno namų ūkio narius. Lankomame objekte vyresni nei 6 metų asmenys turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones – štai tokios taisyklės, kurios jau, regis, tapo nauja realybe.

LNM atidarys padalinius, kuriuose vyksta parodos

Vienuolika padalinių turinčio Lietuvos nacionalinio muziejaus (LNM) viešųjų ryšių specialistas Arminas Šileikis sakė, kad jie atsidarysiantys palaipsniui.

„Pradžioje atidarinėsime būtent tuos padalinius, kuriuose vyksta parodos. Kai kurios parodos buvo įkalintos karantino. Pavyzdžiui, visi norintys pamatyti menininko Petro Repšio darbus ar aplankyti archeologijos ekspoziciją – to padaryti nespėjo. Parodos – laikinas dalykas, dažniausiai trunka tik kurį laiką, ilgiausiai – pusę metų. Turime eksponatus grąžinti, jei buvome pasisklolinę iš kitų įstaigų ar asmenų, tad dabar aktualiausia atidaryti parodas. Šiandien atidarome Gedimino pilies bokštą, jau atėjo pirmieji lankytojai. Čia šiuo metu vyksta primityviojo meno paroda. Ši ekspozicija vėliau turėtų iškeliauti į regionus. Į parodų tinklelį jau nesutelpame – dėl karantino išderinimo“, – pasakojo A. Šileikis.

Šiandien paskelbta naujiena, kad Gedimino pilies bokštas pirmasis, kuris atsidaro. Jau įprasta, kad muziejų durys atviros savaitgaliais, o pirmadienį – nedirba. Tačiau būtent Gedimino pilies bokštas išskirtinis – įprastai dirba ištisai, septynias dienas per savaitę.

Antradienį LNM atsidaro Naujasis arsenalas – pagrindinis pastatas, kuriame eksponuojami P. Repšio darbai, baigiama įkurti fotografo Tado Kazakevičiaus darbų paroda. „T. Kazakevičius trečiadienį pristatys parodą virtualiai, o jau ketvirtadienį pakviesime parodą aplankyti gyvai. Kovo mėnesio antroje pusėje planuojame atidaryti Vilniaus gynybinės sienos bastėją. Ten irgi įrenginėjame naują parodą. Norime lankytojams parodyti įdomiausias ir naujausias parodas, ką esame sukūrę iki paskelbiant karantiną ar per karantiną“, – vardijo A. Šileikis.

Visą susistemintą informaciją apie LNM veiklą pandemijos sąlygomis ir numatomus renginius galima rasti oficialiame muziejaus puslapyje, žiūrėti ČIA.

„Siekiant užtikrinti saugų lankymą, bent jau kol kas muziejus organizuoja registraciją. Prašome lankytojų užsiregistruoti iš anksto. Toji registracija padės suplanuoti lankytojų srautą, jam pasiruošti, mažinti kontakto galimybę“, – aiškino pašnekovas ir pridūrė, kad nuo kitos savaitės turėtų startuoti e.bilietų sistema. Lankytojai galės iš anksto įsigyti bilietą, tuomet registracijos nereikės – tai padės išspręsti administracinius rūpesčius.

Muziejus, pasak A. Šileikio, pasiruošęs saugiai priimti lankytojus – visi darbuotojai, kurie bendrauja tiesiogiai su lankytojais, yra atlikę koronaviruso testus.
Vytauto Valiaus parodos „Jausti savo žemę...“ fragmentai

LNDM atvers penkias parodas
Nuo kovo 16 d. Lietuvos nacionalinis dailės muziejus (LNDM) vėl atvers penkias didžiulio susidomėjimo sulaukusias parodas: Radvilų rūmų dailės muziejuje – Michael Rakowitz parodą „Nematomo priešo būti neturėtų (G salė)“ ir „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“, kurioje pristatoma įspūdinga Vladimiro Tarasovo Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui dovanotos kolekcijos dalis, Vilniaus paveikslų galerijoje lankytojai galės išvysti Vytauto Valiaus kūrinių parodą „Jausti savo žemę…“, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje – „Įminti Paryžių: VDA rezidencijos Cité Internationale des Arts istorijos“, o Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje – pirmą kartą pristatomą XVII Tarptautinę Vilniaus tapybos trienalę „(Ne)determinuota“.
Michael Rakowitz darbų parodos „Nematomo priešo būti neturėtų (G salė)“ fragmentai

Siekdami išvengti susibūrimų LNDM kviečia savo lankytojus iš anksto registruotis nurodytais tel. numeriais. Bilietai bus parduodami kasoje, juos iš anksto galima bus įsigyti ir internetu, – pranešama muziejaus tinklalapyje. Detalesnę informaciją galima rasti ČIA.
LNDM muziejininkai taip pat pasiruošę priimti lankytojus, tačiau įspėjo atkreipti dėmesį į ant grindų esančias informacines linijas bei atsižvelgti į muziejaus darbuotojų prašymus, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.
Parodos „Protesto menas: sovietmenčio nepaklusnieji“ fragmentai

MO ragina meną pažinti saugiai

Kovo 20 dieną atsidarantis MO muziejus skelbiasi bebaigiantys instaliuoti didžiąją parodą „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski“. Mažojoje salėje šios parodos temą praplės „Sunkus amžius: Vilnius, 1939–1949“.

MO hole bus galima pamatyti Rūtos Spelskytės grafikos darbų ciklą „Tylaus kalbėjimo metodai“.
Savo tinklapyje MO muziejus skelbia „saugaus meno pažinimo taisykles“. Su jomis galima susipažinti ČIA.

Bilietus galima įsigyti iš anksto internetu, pasirinkus patogų laiką. Dėl saugumo taip pat bus ribojamas lankytojų srautas muziejuje.

Pirmoji paroda bus nemokama

Vilniaus miesto muziejaus Komunikacijos specialistė Rūta Miškinytė informavo, kad jie atsidarysiantys kovo 26 dieną. Šiam muziejui dėl karantino suvaržymų net tris kartus teko keisti muziejaus atidarymo datą, kartu ir absoliučiai visus planus.

„Pasitaikė nelengvas metas muziejaus atidarymui, tačiau labai džiaugiamės gavę galimybę pagaliau tai padaryti. Pirmoji paroda bus nemokama, tačiau lankytojai prieš ateidami į muziejų turės užsiregistruoti mūsų internetinėje svetainėje. Lankytojų saugumas mums yra itin svarbus, tad vienu metu muziejuje lankytis galės ne daugiau nei 14 žmonių“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)