Dešimt dienų nuo 17 val. iki 20 val. – sutemus, pasigirsta 2019 m. gruodžio 31 nakties atgarsiai.

Brigitos Kasperaitės video instaliacija žiūrovams byloja apie du sprogimo aspektus. Vieną – neįtikėtinai gražų ir vykstantį aukštai virš namų stogų, kitą – gerokai brutalesnį, vykstantį gatvėse, kur dega mašinos, sprogimai trenkiasi į kaimynų langus, o naujametines šviesas papildo greitosios pagalbos ir ugniagesių gelbėtojų mašinų žiburėliai. Tai du priešingi reiškiniai, vieną naktį gyvuojantys kaip energijos išlaida.

Brigita Kasperaitė – lietuvių kūrėja, gyvenanti Vokietijoje, domisi sprogimo metafizika. Savo tekste, kuris šmėžuoja ant instaliacijos vitrinos stiklo, ji pristato sprogimo atsiradimo priežastis ir supažindina su jo natūralia kilme.

Sprogimai, kaip gamtos apraiškos formos, yra savotiškai paslaptingi, kai kalbama apie žmogaus emocinį ar fizinį sprogimą ir energijos pertekliaus išsiveržimą. Šį žmogiškai sukurto sprogimo aspektą puikiai atskleidžia garsinė instaliacijos dalis. Alano Gurino sukurta kolonėlė išjudina ekspozicijos stiklą ir suteikia galimybę garso bangoms pasiekti gatvėje esančius objektus. Tai ne sprogimas, bet garso bangų susidūrimas su jos kelyje atsidūrusiomis kliūtimis. Garso banga patenka ir į žmogaus ar gyvūno klausą, skatina išgirsti realią aplinką ir kas dedasi dviejų video darbų „an explosion might occur“ (2020 m.) pristatomo Berlyno miesto aplinkoje – kai pasitinkami arba išlydimi dideli energijos kiekiai.

Ekspozicija veikia dešimt dienų iki vasario 27 d. nuo 17 val. iki 20 val „Naktininio Vilniaus avilio“ vitrinoje (Vilniaus g. 22, Vilnius).

Parodos partneriai TMKS – Lietuvos Tarpdisciplininio Meno Kūrėjų Sąjunga, Vilniaus Dailės Akademija, organizuoja NVA, koordinatorė Daura Polonskytė.

Brigita Kasperaitė – daugiadisciplininė menininkė, gyvenanti ir dirbanti tarp Lietuvos ir Vokietijos. Sėkmingai baigusi Vilniaus dailės akademiją, menininkė buvo viena 2020 m. „Ars Electronica“ festivalio dalyvių, kur pristatė specialius įrankius, skirtus patirti elektros energiją drauge su augalais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)