Kultūros ir kūrybinio sektoriaus atstovai atkreipia dėmesį, kad iki šiol nėra parengtų sektoriaus palaikymui bei atsigavimui būtinų ir tinkamų paramos priemonių, o Vyriausybės pateiktas renginių atlaisvinimo planas susietas su naujų susirgimo atvejų skaičiumi, t. y. renginių ribojimų atšaukimas galimas tada, kai bus pasiekta mažiau nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų. Tokiu atveju renginių industrija neturi jokių galimybių atnaujinti veiklas ne tik artimiausiais mėnesiais, bet apskritai artimiausiais metais. Rinkos atstovai sako, kad nėra aiškios komunikacijos, pagrįstumo ir argumentavimo dėl tokio rodiklio algoritmo pasirinkimo ir taikymo kultūros renginiams.

„Dabar svarbiausia yra aiškių sprendimų priėmimo greitis, nes siekiant išvengti mūsų sektoriaus nemokumo, jų mums reikia čia ir dabar, tad prašome Vyriausybės ne vėliau kaip iki kovo 15 d. parengti aiškų laipsniško renginių atlaisvinimo planą nuo vasaros ir pridėjome savo siūlymus ir įžvalgas diskusijoms“, – sako viena iš kreipimosi iniciatorių Živilė Diawara, Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos valdybos pirmininkė.

Ji pabrėžia, kad jau kurį laiką visi organizatoriai ir vienijančios asociacijos pavieniui kreipėsi ir ieškojo atsakymų valdžios koridoriuose, bet jokio aiškumo negavo, tad tiki, kad susivieniję drauge bus išgirsti labiau.

Renginių industrijos dalyviai kreipimesi pateikė kitų šalių pavyzdžius ir siūlo atsižvelgiant į tarptautinę praktiką parengti ir taikyti renginių sektoriaus palaikymui skirtas priemones, pvz. garantiniai fondai, skiepų pasai ir kt. Vertinant tai, kad pernai metais beveik 100 proc. kultūrinių ir kitų renginių organizatorių puikiai suvaldė procesus ir užtikrino maksimalias saugumo priemones savo renginiuose, dabar visi yra nusiteikę padaryti ir dar daugiau, kad galėtų dirbti ir padėti atsigauti Lietuvos ekonomikai bei pagerinti žmonių psichinę ir emocinę būklę.

Pernai metais COVID-19 valdymo priemonės bei taikomi apribojimai kultūrinėms veikloms turėjo didelę įtaką kultūros sektoriui ir sukėlė neigiamus padarinius veiklai bei apyvartai. Lietuvoje šis sektorius negavo daugiau nei 70 proc. pajamų lyginant su 2019 metais. Labiausiai paveiktos sritys – scenos menai (2020 m. pajamos, lyginant su 2019 m., mažesnės 90 proc.), muzikos industrija (76 proc.), parodų organizavimo veikla (75 proc.).

„Jei LR Vyriausybė nesuteiks finansinės pagalbos priemonių ir neatlaisvinus ribojimų veiklos organizavimui, didelė dalis kultūros ir kūrybos sektoriaus įmonių jau 2021 m. vasarą taps nemokios“, – pabrėžia Asociacijos „Metų muzikos apdovanojimai“ pirmininkas Martynas Tyla.

Kreipimąsi į LR Vyriausybę, LR Ekonomikos ir inovacijų ministeriją, LR Sveikatos ir Kultūros ministerijas pasirašė 10 organizacijų – festivalių, spektaklių, koncertų, konferencijų ir parodų organizatoriai: Asociacijos „Metų muzikos apdovanojimai“ pirmininkas Martynas Tyla, Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos valdybos pirmininkė Živilė Diavara, Renginių industrijos asociacijos pirmininkas Valdas Petreikis, Lietuvos festivalių aljanso atstovas Algirdas Barniškis, Lietuvos parodų ir kongresų centro Litexpo direktorius Justinas Bortkevičius , UAB „Delfi“ direktorius Vytautas Benokraitis, UAB „Confinn“ direktorius Dainius Baltrušaitis, Lietuvos gretutinių teisių asociacijos (AGATA) direktorė Agnė Begetė, Lietuvos muzikos verslo asociacijos vadovas Vaidotas Stackevičius, UAB „Verslo žinios“ generalinis direktorius Ugnius Jankauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)