„Zabolis Art Prize“ socialinė iniciatyva įvairių sričių menininkų kūrybinę veiklą skatina nuo pat 2009-ųjų. Šiemet konkurse dalyvauti pakviesti dailininkai tapytojai. Jų prašyta pateikti darbus temai „Pandemveiksmis“ – orientuotus į išskirtinį pandemijos reiškinį, kaip visuomenės gyvenimo būseną ir jos veikimo faktorių.

„Šiuo konkursu išreiškėme solidarumą su menininkais, kurių kūrybos reikšmę galime nesunkiai pamiršti susikoncentravę tik į pandemijos statistiką, ar laukdami stebuklingų vyriausybių sprendimų ir vakcinos gelbėtojos“, – sakė konkursą surengusios investicinės grupės „Žabolis ir partneriai“ vadovas Alvydas Žabolis.

Pasak jo, artimiausią dešimtmetį apspręs ne tik medicinos pasiekimai ar vyriausybių spausdinimo mašinos – didelę įtaką darys menas, kuris visuomenę nukreips į aukos arba vilties kultūros kelią.
2 Vieta, Viltė Kirlytė, „Savisauga 1“

Sulaukė beveik 500 tapybos darbų

Nors tapybos darbams pateikti dalyviai turėjo vos 10 dienų, tačiau jų aktyvumas maloniai nustebino konkurso organizatorius.

„Šiemet sulaukėme rekordinio skaičiaus, beveik 500 kūrinių. Tai didžiulė paskata šią socialinę iniciatyvą tęsti ir plėsi toliau“, – sakė A. Žabolis.

Konkursui pateiktus tapybos darbus vertino „Žabolis ir partneriai“ grupės bendruomenė, o ją konsultavo tapytojas Petras Lincevičius, 2015 m. išrinktas geriausiu mugės „ArtVilnius“ jaunuoju menininku.

Pasak P. Lincevičiaus, „Zabolis Art Prize“ konkurso dalyvių darbuose pandemijos tema buvo perteikiama pasitelkiant skirtingas stilistikas: sulaukta tiek abstrakčių, tiek ir realistinių kūrinių.

„Finalistai bei laimėtojai rinkosi nūdienos aktualijas atvaizduoti tiesioginėmis ir perkeltinėmis formomis, pasitelkdami tamsias nuotaikas, ironišką požiūrį. Konkursas parodė, kad pandemija įamžinta bus ne tik istorijoje, bet ir tapyboje kaip medijoje“, – teigė P. Lincevičius.

Geriausiųjų pasaulėvaizdyje – atskirtis, vienatvė ir viltis

„Žabolis ir partneriai“ grupės sudaryta komisija slapto balsavimo būdu iš visų konkursui pateiktų tapybos darbų atrinko 10 labiausiai patikusių ir pandemijos tematiką geriausiai atspindėjusių kūrinių ar jų ciklų.

Atrinkti tapybos darbai slaptam vertinimui buvo pateikti antrą kartą – juos jau vertino visas „Žabolis ir partneriai“ grupės kolektyvas, o susumavus balsus paaiškėjo ir nugalėtojai.

Pirmoji vieta atiteko 21 m. Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakulteto taikomosios grafikos studentei Gintarei Perepečai, už darbą „Linksma, kol nesupranta“. Jame tapytoja vaizduoja džiunglėse su kaukėmis dūkstančias beždžiones, kurių fone matomos kapinės.
Pasak G. Perepečai, toks vaizdinys ir veiksmas atspindi esamoje kritinėje situacijoje gyvenančius žmones.

„Žmonės apeidinėja karantino reikalavimus: susitikinėja didelėmis grupėmis švęsti nereikšmingų ir reikšmingų švenčių, netaisyklingai ir „dėl vaizdo“ dėvi apsaugines kaukes, pirštines. Žmonėms yra linksma, kol jie nesupranta, kokia rimta yra situacija. Ją suvokia tik tuomet, kai miršta artimas žmogus“, – pažymėjo G. Perepečai.
1 vieta, Gintarė Perececai, „Linksma, kol nesupranta“

Antrąją vietą „Žabolis ir partneriai“ grupės bendruomenė skyrė 21 m. Viltei Kirlytei, trečio kurso VDA tapybos studentei, už ciklą „Savisauga“.

Menininkė teigia, kad darbus kūrė pandemijos metu, stebėdama, kaip kinta jos draugai ir juos siejantis ryšys. Pasak V. Kirlytės, cikle yra vaizduojamos figūros, dengiančios savo veidus ir tokiu gestu parodančios pasirinkimą atsiriboti nuo žiūrovo bei aplink esančio pasaulio.

„Pasaulinė pandemija leido mums pajusti slogios vienatvės jėgą, kuomet ne tik fizinės, bet ir dvasinės erdvės atrodo ištuštėjusios ir spaudžiančios. Izoliuotis pradėjome ne tik likdami namuose, bet ir paskęsdami savo mintyse. Fizinis bei psichologinis išsekimas dažnai priveda žmogų prie užsidarymo ir slėpimosi tiek nuo pasaulio, tiek nuo savęs paties, o pandemija šį reiškinį dar labiau išryškino“, – teigė V. Kirlytė.

Trečiąją vietą pelnė 18-metė Yana Siletskaya už tapybos kūrinį „Just in case“ („Dėl viso pikto“). Mergina į Lietuvą atvyko iš Kazachstano ir šiuo metu VDA Kauno fakultete studijuoja taikomąją grafiką.

„Pagyvenusios moters vyrą dėl ūminio plaučių uždegimo išsiveža greitoji pagalba. Ji prašo gydytojų kartu paimti ir ikoną su šventojo atvaizdu – tik dėl viso pikto, jei jų gydymo metodai nepadės. Net tokiais laikais žmonės vis tiek labiau pasikliauja tikėjimu, nei šiuolaikine medicina“, – taip savo darbą pristato Y. Siletskaya.
2 Vieta, Viltė Kirlytė, „Savisauga 2“

Apdovanos prizais ir įsigis darbus

Guido Wolf, vienas iš „Žabolis ir partneriai“ grupės ir konkurso komisijos narių, teigė, kad socialinė iniciatyva „Zabolis Art Prize“ prisideda prie įmonės kultūros ugdymo bei skatina darbuotojų sąmoningumą remti skirtingas menines iniciatyvas.

„Konkursui pateiktų meno kūrinių apimtis ir kokybė – imponuoja. Akivaizdu, kad praėjusių metų apribojimai ne tik netrukdė žmonėms kurti, tačiau net suteikė naują impulsą jų idėjoms. Esame dėkingi, kad tiek daug menininkų ėmėsi mūsų iššūkio“, – sakė G. Wolf.

Konkurso nugalėtojos G. Perepečai, V. Kirlytė ir Y. Siletskaya bus apdovanotos piniginiais prizais: už pirmąją vietą bus skiriamas 1000, už antrąją – 800, o už trečiąją – 500 eurų.

Pasak G. Wolf, džiugina tai, kad konkursą laimėjo trys jaunos menininkės, savo darbų paveikumu pavergusios vertintojų širdis. Jo teigimu, tiek su konkurso laimėtojomis, tiek su nemaža dalimi kitų dalyvių bus tariamasi dėl galimybių įsigyti jų kūrinius.

„Viskas priklausys nuo autorių noro ir kolektyvo finansinių galimybių. Tikiu, kad sprendimų rasime ir tai taps papildoma paskata menininkams“, – pažymėjo G. Wolf.

Konkurso laimėtojų ir finalininkų darbus galima pamatyti „Zabolis Art Prize“ Instagram paskyroje ir svetainėje art.zabolis.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)