„Tarptautinis Triesto kino festivalis yra išskirtinis renginys kinui – jame rodomi atrinkti įdomiausi šiuolaikinio kino darbai. Man didelė garbė dalyvauti ir pristatyti filmą „Švelnūs kariai“ programoje greta režisierių, kuriais domiuosi ir labai vertinu. Džiaugiuosi tokia sėkminga filmo kelionės pradžia Europoje. Anksčiau man yra tekę dalyvauti Triesto kino festivalio ko-produkcijos forume „When East Meets West“ – smagu, kad lietuviškas kinas visada susilaukia Europos kino profesionalų ir mylėtojų dėmesio, yra vertinamas Europoje bei visame pasaulyje“, – apie dalyvavimą tarptautiniame festivalyje pranešime žiniasklaidai pasakoja filmo režisierė Marija Stonytė, kurios dokumentinė juosta dalyvauja konkursinėje programoje tarp 10 kitų filmų.

Dokumentinis filmas „Švelnūs kariai“ („Gentle Warriors“) pasakoja trijų merginų, pasirinkusių savanorišką tarnybą Lietuvos kariuomenėje, istorijas bei kuria jaunos moters, pradedančios savarankišką gyvenimą šių dienų Lietuvoje, portretą. Filme ieškoma atsakymo į klausimą, ką turi išgyventi jauna moteris, kad taptų kariu ne tik kariuomenėje, bet ir savo pačios gyvenime. Prie filmo dirbo bendra lietuvių ir estų komanda – operatorius Vytautas Plukas, prodiuserė Giedrė Žickytė, ko-prodiuseris Riho Vastrik, montažo režisierė Mirjam Jegorov, garso režisierius Julius Grigelionis, o muziką kūrė Arian Levin bei Ann Reimann. Filmo pardavimo agentai – viena žinomiausių tarptautinių kompanijų „CAT&Docs“ (Prancūzija), kuri platina išskirtinės kokybės kino dokumentiką visame pasaulyje.

Režisierei M. Stonytei pradinis impulsas kurti „Švelnius karius“ buvo pažintis su filmo prodiusere Giedre Žickyte, kuri jai pristatė tuo metu Lietuvoje naują reiškinį – šalyje įvedus privalomąją karinę tarnybą vyrams, į kario rengimo kursą savanoriškai užsirašė nedidelė grupė Lietuvos merginų.

„Jos – unikalios asmenybės, pasirinkusios šį išbandymą dėl skirtingų priežasčių. Kiekvienoje iš jų atradau dalį savęs – mano bendraamžės, jos drąsiai ėjo į naują, tradiciškai moterims „svetimą“ teritoriją. Pažinusi jas artimiau, supratau, kad filmas nebus apie karinę tarnybą, jis kalbės apie svarbius brandos etapus merginos gyvenime“, – sako filmo režisierė M. Stonytė, kuri savo herojes filmavo kelerius metus, kai 2015 m. kovą atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes LR Seimas atnaujino 9 mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

Filmą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras, Estijos kino institutas, Estijos kultūros fondas, LRT, ERR, Vilniaus miesto savivaldybė. Filmą „Švelnūs kariai“ Lietuvoje platina „Pasaka distribution“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)