„Tai, kad žmonėms reikia kultūros, meno ir žinių, parodė specialiai karantino laikotarpiui paruoštas lapkritį vykusių nuotolinių paskaitų ciklas. Šįkart MIM, ko gero, siūlo patį ilgiausią ir daugiausia temų plėtojantį paskaitų ciklą savo istorijoje. O jo beklausant, tikimės, kad ateis ir geresni laikai – būsime įveikę virusą ir sulauksime karantino pabaigos“, – pranešime žiniasklaidai teigia Vilniaus aukciono namų, prie kurių įsteigta ir veikia MIM, vadovė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

Šį MIM paskaitų ciklą sudaro iš viso 30 paskaitų, kurios vyks iki 2021 m. balandžio 19 d. kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį 18.15 val. per „Zoom“ nuotolinio mokymo platformą. Prisijungti bus paprasta: tereikės užsukti į MIM paskaitų tvarkaraštį skelbiančią skiltį tinklapyje „Menorinka.lt“, įsigyti abonementą arba bilietą ir gauti nuorodą į pageidaujamą paskaitą, kelias paskaitas ar visą kursą.

Dr. S. Skaisgirytė-Makselienė neslepia, kad daugelis meno gerbėjų ir anksčiau skatino sudaryti galimybes klausytis MIM paskaitų nuotoliniu būdu, tačiau karantinas procesą išties paspartino. „Tad tam tikra prasme šiam periodui galime būti dėkingi už naujas galimybes, kurios – neabejoju – išliks ir po karantino. Dabar paskaitų klausytojai gali lengviau planuoti savo laiką, o ateityje galės klausyti paskaitų ir mišriu būdu: jei negalės to padaryti gyvai, visada liks galimybė prisijungti per nuotolį“, – sako ji.

Iki pavasario vyksiančiame paskaitų cikle „Visuotinė Vakarų meno istorija“ lektoriais šįkart taps platus autorių kolektyvas – tiek daug dėstytojų dar nebuvo nė viename MIM paskaitų cikle. Jį pradės Vilniaus dailės akademijos prorektorius menui ir mokslui dr. Marius Iršėnas, kuris 2021 m. sausio 11 d. 18.15 val. skaitys pirmąją paskaitą apie paleolito ir neolito meną, o taip pat – meną šumerų bei asirų civilizacijose. Paskaitų ciklą tęs Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė, kuri pasakos apie Egipto meną. Vilniaus universiteto Klasikinės filologijos katedros vedėja dr. Audronė Kučinskienė atskleis Kretos-Mikėnų ir senovės Graikijos meno, taip pat – etruskų ir senovės Romos meno ypatumus. Paskaitas skaitys ir Bažnytinio paveldo muziejaus vadovė, dailininkė ir menotyrininkė dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, ir Lietuvos kultūros tyrimų instituto darbuotoja, dailėtyrininkė prof. habil. dr. Aleksandra Aleksandravičiūtė, ir daugelis kitų savo srities profesionalų.

Pasak Vilniaus aukciono namų, prie kurių įsteigta ir veikia MIM, vadovės, sudarant šį MIM paskaitų ciklą, buvo siekiama ne tik apžvelgti visas temas nuo paleolito iki poparto ir šių dienų performansų, bet ir pakviesti apie tai kalbėti pačius geriausius atitinkamų sričių specialistus. „Smagu, kad tai pavyko ir visi MIM studentai galės ne tik pakartoti tai, ką jau žino, sužinoti, tai, ko nežino, bet ir susipažinti su pačiais naujausiais atitinkamo meno tyrinėjimais ir atradimais“, – sakė ji.

Tai – jau 39-asis MIM paskaitų ciklas ir antrasis, kuris organizuojamas tik nuotoliniu būdu, per šiek tiek daugiau nei penkerius metus. Ankstesniuose cikluose nagrinėtos Lietuvos ir pasaulio fotografijos istorijos, įvairių Lietuvos dailės istorijos laikotarpių, dailės ikonografijos, bažnytinio meno, viduramžių meno, Lietuvos dvarų kultūros, taikomosios dailės, kolekcionavimo, interjero dizaino istorijos, mados istorijos, šiuolaikinio meno ir kitos temos. Paskaitas skaitė tokie žinomi specialistai kaip Stanislovas Žvirgždas, Laima Kreivytė, dr. Dalia Ramonienė, dr. Viktoras Liutkus, dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė, dr. Rūta Janonienė, dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, Erika Meškauskienė, Darius Pocevičius, prof. habil. dr. Aleksandra Aleksandravičiūtė, prof. dr. Giedrė Mickūnaitė, Ilona Mažeikienė, Olga Prokofjeva, doc. Jonas Malinauskas, dr. Aistė Bimbirytė-Mackevičienė, Kęstutis Kuizinas, Virginija Januškevičiūtė, Neringa Bumbulienė, dr. Julija Fomina, dr. Ūla Tornau ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją