Kaip pranešė Oskaro Koršunovo teatras (OKT) / Vilniaus miesto teatras, susitikime su populiariais rusų dramaturgais dalyvaus į lietuvių kalbą pjesę "Vaidinant auką" vertęs rašytojas Sigitas Parulskis, literatūros apžvalgininkas Aidas Puklevičius ir spektaklio kūrybinė grupė: režisierius O.Koršunovas, scenografė Jūratė Paulėkaitė, kompozitorius Gintaras Sodeika, kostiumų dailininkė Agnė Kuzmickaitė.

Iš tolimojo Sibiro kilę broliai Presniakovai yra iranietės ir ruso sūnūs. Presniakovai yra Uralo valstybinio universiteto Jekaterinburge Literatūrologijos katedros diplomantai: vyresnysis Olegas - filologas, literatūros mokslų daktaras, jaunesnysis Vladimiras studijavo aukštojo mokslo pedagogikos doktorantūroje. Abu šiame universitete dėstė, o nuo 1998 metų vadovavo studentų teatrui, linksmai pavadintam Kristinos Orbakaitės vardu.

Broliai Presniakovai išgarsėjo 2002 metais, kai Maskvoje buvo pastatyta jų pjesė "Terorizmas" (režisierius Kirilas Serebrenikovas). Ji netrukus tapo tarptautiniu hitu - buvo išversta į daugelį kalbų ir statyta įvairiuose Europos teatruose. Nuo kitų naujosios dramos autorių Presniakovus skiria ne tik jų pjesių šmaikštumas, siužetinis tikslumas, bet ir naujas teatrališkumas. Šie dramaturgai sugeba per atstumą kritiškai pažvelgti į tai, kas vyksta posovietinėse šalyse, tačiau jų dramaturgija įdomi ne tik rusams - ji dažniausiai statoma užsienyje.

Pirmąjį spektaklį Lietuvoje pagal brolių Presniakovų pjesę "Vaidinant auką" pastatęs režisierius O.Koršunovas vadina spektaklį kriminaline misterija. O pjesę - filosofiniu farsu apie šiuolaikinį Hamletą, kurio Danija yra realybė su naujomis rasizmo, fašizmo, prievartos, nihilizmo atmainomis.

"Vaidinant auką" pagrindinis veikėjas - antiherojus Valia. Jis dirba policijos nuovadoje, kur padeda atkurti įvykdytų žmogžudysčių scenas: įtariamas nusikaltimu asmuo demonstruoja įvykių eigą, o Valia stropiai imituoja nukentėjusiųjų veiksmus.

"Man labai džiugu, kad šiandien atsiranda tokių pjesių kaip "Vaidinant auką". Presniakovų kūrinys tik atrodo egzotiškas. Jų medžiaga leidžia scenoje sukurti paradoksą žiūrovo akivaizdoje. Be paradokso galime kalbėti tik apie sutartinių vertybių ir dogmų klonavimą bei konvertavimą - perkėlimą iš vienos sferos į kitą", - sako režisierius.

OKT rengia premjerinio spektaklio "Vaidinant auką" turą - pastatymą pamatys Vilniaus, Kauno, Rokiškio, Klaipėdos bei Mažeikių žiūrovai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją