Uždegdama Chanukos žvakes žydų bendruomenė siųs šviesos ir bendrumo žinią visoms tautinėms Lietuvos bendruomenėms ir žydų bendruomenėms visame pasaulyje. Iškilmingą ir šventišką pirmosios žvakės uždegimo ritualą lydės šviesos ir muzika: Žydų bendruomenės pastatą (Pylimo g. 4, Vilnius) nušvies įspūdinga 3D audiovizualinė projekcija, kuri suteiks netikėtą dimensiją istoriniam pastatui, kuriame iki 1940 m. veikė žydų gimnazija „Tarbut“. Atsižvelgiant į karantino apribojimus, pirmosios žvakės uždegimą bendruomenė kviečia stebėti internetu svetainėje www.lzb.lt ir Lietuvos žydų bendruomenės „Facebook“ paskyroje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Chanuka yra šviesos šventė. Lietuvos žydų bendruomenė siekia, kad šviesos, buvimo kartu ir bendros gerovės aplink mus būtų kuo daugiau. Lietuvos žydai yra Lietuvos dalis, siekiame kurti šalį ir švęsti kartu su visomis šalies bendruomenėmis. Todėl uždegdami Chanukos žvakes šviesos žinią siųsime net tiktai žydų bendruomenėms visame pasaulyje, bet ir visoms tautinėms Lietuvos bendrijoms. Kviečiame visus būti Chanukos šviesos dalimi, o pasibaigus mūsų šventei sveikinsime bendrapiliečius artėjančių Šv. Kalėdų proga“, – sakė Faina Kukliansky, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė.

Pasak F. Kukliansky, per šią šventę įprasta susiburti visiems drauge, linksmintis ir vaišintis tradiciniais aliejuje kepamais Chanukos valgiais – spurgomis ir latkėmis, tačiau šiemet Chanuka bus kitokia: „Vengiame didelių susibūrimų, tačiau Chanuka yra viena svarbiausių mūsų švenčių, todėl kviečiame visus žydus linksmai švęsti šeimose, o bendruomenė šventės dvasia dalinsis tradicinių vaišių nusiųsdama kitoms tautinėms bendruomenėms ir Lietuvos institucijoms“.

Chanukos laikotarpiu dovanos pasieks ir žydų bendruomenės vaikus. Jiems į namus atkeliaus ne tik tradiciniai šventės simboliai – šokoladiniai pinigėliai, bet ir knygelės apie žydų išmintį ir istoriją.

Tradicija Chanukos proga uždegti žvakę siekia dar biblijinius laikus. Per Chanuką minimi II a. pr. m. e. įvykiai: žydų sukilimas prieš užkariautojus seleukidus ir Jeruzalės Šventykloje įvykęs stebuklas, kai sugrįžę į Jeruzalės Šventyklą Jehuda Makabi ir jo broliai judėjai nerado ten rituališkai tinkamo aliejaus, išskyrus vieną ąsotėlį, kuriame esančio aliejaus būtų užtekę tik vienai dienai. Tačiau įvyko Chanukos stebuklas ir aliejus degė aštuonias dienas. Prisimindami šį stebuklą, išminčiai nutarė, kad kasmet pagal žydų kalendorių nuo Kislev mėnesio (paprastai tai sutampa su Gruodžio mėnesiu) 25 dienos, aštuonias dienas bus švenčiama Chanukos šventė. Pagrindinis Chanukos ritualas yra kas vakarą saulei nusileidus, iškart po „Maariv“ maldos, uždegti po žvakę ant chanukija vadinamos žvakidės. Kiekvieną šventės dieną yra uždegama po vieną žvakę. Minint Chanukos stebuklą įprasta valgyti aliejingą maistą, žaisti vilkeliais arba dreideliais, o vakare įžiebti Chanukos žvakutes.

Chanukijos visame pasaulyje įžiebiamos ne tik namuose ar bendruomenės patalpose, bet ir viešuose vietose ar valstybinėse institucijose. Chanukos žvakės nuo gruodžio 10 d. bus uždegamos ir regioninėse žydų bendruomenėse – Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Ukmergėje, Švenčionyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)