„Šiemet kiekvieno panorėjusio namuose gaus didingieji vargonai, ne veltui tituluojami muzikos instrumentų karaliumi. Jiems skambant nejučia apima jausmas, jog klausaisi gerai sustyguoto orkestro. Nors vyks neįprastai, tačiau tikiu, jog sakralinės muzikos koncertai dovanos valandas, suteikiančias ramybės, suharmonizuos mintis bei emocijas“, – sakė festivalio „Betliejaus žvaigždė“ meno vadovė Renata Marcinkutė Lesieur.

Kaip rašoma pranešime spaudai, virtualus festivalis, finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Vilniaus miesto savivaldybės, prasidės gruodžio 6 ir vyks iki sausio 10 d. Pirmieji atlikėjai - vargonininkas Gediminas Kviklys, obojininkai Robertas ir Laurynas Beinariai. Šis trio išsiskiria gebėjimu visiškai pasinerti, o klausančius panardinti į muzikavimo teikiamą malonumą. Gruodžio 13 d. koncertuos šilčiausias publikos simpatijas pelnantis duetas - vargonininkė Dalia Jatautaitė ir dainininkė Eglė Stundžiaitė. Jų paruošta programa alsuoja švenčių nuojauta, o vargonų ir balso darna neabejotinai nuskraidins už kasdienybės ribų.

Seserys smuikininkė Lina ir violončelininkė Rugilė Juknevičiūtės jau susikrovė tokį prestižinių laimėjimų, garbingų apdovanojimų bei išskirtinių pasirodymų bagažą, jog joms nebereikia kabinti nei jaunų, nei perspektyvių etiketės. Gruodžio 20 d. duetas atliks Maurico Ravelio ir Peterio Vaskso kūrinius.

Antrąją Kalėdų dieną, gruodžio 26 d., savo pajėgas sujungs dainininkų dinastija ir vargonų korifėjai: po Leopoldo Digrio atliktos Ch. M. Widoro tokatos, Eglė, Ieva, Vytautas Juozapaičiai ir Renata Marcinkutė Lesieur džiugins gražiausiomis kalėdinėmis giesmėmis. Gruodžio 27 d. į Šv. Kazimiero bažnyčią plūstels pasaulio muzika (nuo norvegiškų liaudies giesmių iki pietietiškų melodijų), kurią dovanos baritonas Steinas Skjervoldas, gitaristas Chrisas Ruebensas ir vargonininkė Renata Marcinkutė Lesieur.

Sausio 3 d. festivalio „Betliejaus žvaigždė“ programą papuoš vargonininkų Aušros Motūzaitės-Pinkevičienės ir Vido Pinkevičiaus duetas. Atlikėjai ne tik aktyviai koncertuoja, bet ir yra vargonavimo paslapčių tinklaraščio, tinklalaidės ir mokymo svetainės, skirtos tūkstančiams vargonininkų iš 89 šalių, kūrėjai. Sausio 10 d. vyks sausio 13–osios įvykių trisdešimtmečiui skirtas koncertas, kuris primins, jog žodžis ir muzika - galingi ginklai. Kalbą sakys Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis, vargonuos Jūratė Landsbergytė, fleita gros Vytautas Oškinis.

„Klausantis vargonų muzikos, nurimsta siela. Ramybė advento laikotarpiu labai reikalinga. Gaila, kad, kaip įprasta, nesusirinksime bažnyčioje, kurios erdvė savaime nuteikia susikaupimui. Tačiau panašią atmosferą galima pabandyti susikurti namuose. Nieko ypatingo tam nereikia. Tik stabtelėjimo ir žvilgsnio į save... Koncertų laikas nesikeičia, jie prasidės 13 val., kaip jau tapo įprasta nuolatiniams festivalio lankytojams. Šiuo metu, kai nėra beveik nieko taip pat, kaip buvo anksčiau, tikiu, jog šie sakralinės muzikos koncertai taps savotišku stabilizatoriumi, atgaiva, leidžiančia panirti į advento laukimą ir susikaupimą“, – kalbėjo R. Marcinkutė Lesieur.

Pasak jos, vargonų muzikos festivalio perkėlimas į skaitmeninę erdvę yra svarbios galimybės atradimas: „Tai - išskirtinė proga pasiekti tuos klausytojus, kurie dėl įvairių aplinkybių ar priežasčių negalėtų atvykti į koncertus. Festivalis plečia ribas – jis taps atviras ne tik visos Lietuvos gyventojams, bet net ir užsienyje gyvenantiems vargonų muzikos mylėtojams. Net neabejoju, jog kaip ir mes, taip ir publika, pasiilgo gyvos muzikos, skambančios bažnytinėse erdvėse, todėl, kai tik bus galima, kviesime pasimatyti įprastame formate. O šiuo metu, belieka išlaukti – susikaupus, ramiai, apsuptiems vargonų skambesio“.

Visa festivalio programa čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)