Nadia Ghulam, Agnes Rotger knygoje „Mano turbano paslaptis“ pasakojama tikra biografinė afganės Nadios Golam gyvenimo istorija.

Aštuonmetė Nadia auga pasiturinčioje šeimoje Kabule drauge su vyresniu broliu Zelmai ir dviem jaunesnėmis seserimis. Ji lanko mokyklą ir džiaugiasi nerūpestinga vaikyste. Tačiau, Afganistane kilus pilietiniam karui, vieną dieną į Nadios šeimos namus pataiko bomba ir mergaitė sunkiai sužalojama.

Mano turbano paslaptis

Sulaukusi vos vienuolikos, Nadia ryžtasi apsimesti berniuku, kad išmaitintų šeimą. Pasivadinusi brolio Zelmai vardu, ji tarsi pasikeičia iš esmės: meluoja, sukčiauja, pykstasi su mama, išsisukinėja, nuolat persekiojama baimės, kad jos paslaptis bus išaiškinta. Kad apsaugotų mylimus žmones, ji turi visiškai atsisakyti savo mergaitiškos prigimties, sumokėdama didžiulę kainą.

„Tai romanas apie tapatybės krizę, netektis, traumas, didžiulę stiprybę, tikėjimą, draugystę, pirmają meilę, randus, psichikos sveikatą, apie moters vaidmenį – apie labai daug dalykų“, – kalbėjo L. Buividavičiūtė.

Naomi Novik knyga „Šimtas metų žiemos“ be kitų dalykų vilioja ir savo sąsajomis su Lietuva. 1973 m. gimusi Naomi Novik yra antrosios kartos amerikietė, gyvenanti Manhetene. Jos tėvo šeima buvo Lietuvos žydai, o mamos tėvai emigravo iš Lenkijos. Kaip rašytoja debiutavusi 2006 m., dabar N. Novik yra išleidusi 11 knygų. Knygoje „Šimtas metų žiemos“ veiksmas vyksta šalyje, kurią ji vadina Litva.

Šimtas metų žiemos

Knyga 2019 metais pelnė: Amerikos bibliotekų asociacijos Alex apdovanojimą; Locus premiją už geriausią fantastinį romaną; Audie apdovanojimą fantastikos kategorijoje.

Viena geriausių 2019 metų knygų išrinko: The New York Times Book Review, NPR, Time, Tordot.com, Popsugar, Vox, Vulture, Paste, Bustle, Library Journal.

Į Litvą atėjo neramūs laikai: šalia esanti starikų karalystė, pasitelkusi magiją, stekena nedidukę kaimynę, vis ilgindama ir darydama dar atšiauresnes žiemas. Litvos žmones kankina neviltis, bet gelbėti šalį sumano trys nepriklausomos, tvirtos valios ir didelės širdies moterys: Mirijama, Vanda ir Irina.

Mirijama – Litvos kaimelio vienintelės žydų šeimos duktė. Iš minkštaširdžio tėvo perėmusi pinigų skolinimo verslą, ji greitai pagarsėja kaip kieta ir negailestinga derybininkė, galinti „sidabrą paversti auksu“. Jei skolininkai negali grąžinti pinigais, Mirijama skolą atsiima ir kitais būdais. Taip jos namuose atsiranda Vanda: girtaujančio kaimiečio duktė už tėvo skolą dirba ateinančia tarnaite.

Irina yra Litvos kunigaikščio duktė, kurios genealoginio medžio šaknys siekia dabar priešišką starikų karalystę. Vadovaujamos Mirijamos, trys bebaimės merginos imasi kurpti sudėtingą ir pavojingą planą: nugalėti starikų valdovą ir iš despoto užmačių išlaisvinti Litvą.

Francescos Zappios
romanas „Radau tave tarp žvaigždžių“ puikiai tiks ir paaugliams, dažnai pirmenybę teikiantiems virtualiam nei realiam pasauliui, ir norintiems juos geriau suprasti tėvams. Pasak L. Buividavičiūtės, ši knyga jai patiko tuo, kad internetas nebuvo pateikiamas kaip vienareikšmiškas blogis – buvo parodyta ir geroji jo pusė, tačiau visgi, padėjo suprasti ir ne tokius patrauklius aspektus.

Radau tave tarp žvaigždžių

Tikrame gyvenime Eliza Mirk drovi, keista ir nedraugiška. Internete ji yra LediGalaktika, anoniminė nepaprastai populiaraus internetinio komikso „Pabaisų jūra“ kūrėja. Eliza neįsivaizduoja, kad galėtų mėgautis tikruoju gyvenimu taip, kaip mėgaujasi internetiniu, ir nė netrokšta pabandyti.

Į jos mokyklą atsikelia Volesas Varlandas, žymiausias „Pabaisų jūros“ perrašų kūrėjas. Volesas mano, kad Eliza tėra dar viena gerbėja. Kai jis ištraukia merginą iš jos kiauto, ši ima kitomis spalvomis matyti pasaulį anapus interneto.

Tačiau pasauliui atsitiktinai sužinojus Elizos paslaptį visas jos gyvenimas pradeda byrėti...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)