Užuojautą dėl mokslininko mirties pareiškė prezidentas Gitanas Nausėda, laikinasis švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

„Lietuva neteko brangaus ir ištikimo bičiulio, visą gyvenimą paskyrusio lyginamosios kalbotyros, Lietuvos ir Europos kultūros istorijos tyrimams, susiejusio Italiją ir Lietuvą svarbiais mokslo, literatūros ir draugystės ryšiais, skleidusio žinias apie Lietuvą, jos kalbą ir istoriją visame pasaulyje. Man asmeniškai trūks naujų profesoriaus G. Michelini lituanistinių darbų“, – rašoma šalies vadovo užuojautoje.

A. Monkevičius sako, kad mokslininko mirtis yra didelė netektis pasaulio baltistų bendruomenei ir lietuvių kultūrai.

„Profesorius Gvidas Mikelinis atliko reikšmingą vaidmenį lituanistikoje tyrinėjant Mažosios Lietuvos raštiją ir baltistikoje tiriant prūsų ir baltų kalbų istoriją. Jis taip pat buvo lietuvių kultūros ir literatūros ambasadorius Italijoje – savo vertimais ir straipsniais pristatė italams lietuvių literatūrą, istoriją, kultūrą, dalyvavo ne tik Italijos, bet ir Lietuvos moksliniame ir kultūriniame gyvenime“, – sakė A. Monkevičius.

Italų kalbininkas, baltistas, indoeuropeistas, vertėjas profesorius Guido Michelinis daktaro disertaciją ir habilitacinį darbą apsigynęs Vilniaus universitete, daugiausia tyrė ir publikavo Mažosios Lietuvos lietuvių kalbos senuosius paminklus – Simono Vaišnoro, Martyno Mažvydo, Jono Bretkūno ir kt. tekstus, analizavo Mažosios Lietuvos giesmynus – lietuviškų tekstų ir jų melodijų šaltinius.

Mokslininkas taip pat tyrė prūsų kalbos ir baltų kalbų istorijos problemas, į italų kalbą vertė grožinius lietuvių literatūros kūrinius, spaudoje skelbė straipsnius apie Lietuvos istoriją, lietuvių ir italų kultūrų ryšius.

G. Michelinis buvo Lietuvos mokslo akademijos užsienio narys, už nuopelnus apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu, Kultūros ministerijos medaliu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)