Specialiai Lietuvos muziejams skirtingoje programoje numatyti įvairūs renginiai, dirbtuvės bei virtualūs susitikimai. Programos pradžia – konferencija, kurioje gerąja praktika ir savo patarimais, kaip spręsti klimato kaitos krizę dalinosi atstovai iš Londono gamtos istorijos muziejaus, Tate muziejaus, Klimato muziejaus Londone, POLIN muziejaus Lenkijoje ir kt. O artimiausią pusmetį reguliariai vyks kūrybinės dirbtuvės ir seminarai Lietuvos muziejų atstovams, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lietuvos muziejai dar tik kelio pradžioje

„Muziejai yra klausimus keliančios ir diskutuoti kviečiančios institucijos. Ekologinės krizės akivaizdoje, galvoti apie veikimo tvarumą – nuo tvaraus veiklos modelio, aplinkai draugiškų sprendimų, bendruomenių įtraukimo, atvirumo ir daugiabalsiškumo programoje, yra muziejų atsakomybė. Suprantu, kad dar esame tik kelio pradžioje, todėl galimybė šioje tarptautinėje programoje išgirsti užsienio muziejų pavyzdžius, ekspertų įžvalgas, kartu diskutuoti ieškant galimų sprendimų lokaliu – miesto ar valstybės mastu – mums gali padėti eiti tvariu, atsakingo ir draugiško santykio su supančia aplinka, keliu“, – sako Milda Ivanauskienė, MO muziejaus, šiemet organizuojančio programą Lietuvoje, vadovė.

Lietuvoje vykstanti tęstinė mokymų ir seminarų programa muziejų profesionalams yra skirta įkvėpti muziejų atstovus savo kasdienėje veikloje mąstyti apie klimato kaitą. Programoje Lietuvoje dalyvauja atstovai iš Lietuvos nacionalinio, Radvilų rūmų dailės, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejų, Nacionalinės dailės galerijos, Gargždų miesto, Utenos ir kitų muziejų Lietuvoje.
„Jei tarptautinė muziejų bendruomenė suvienys jėgas ieškodami sprendimų geresnės ateities link, poveikis planetai gali būti fenomenalus“, – teigia Diane Drubay, „We Are Museums“, organizuojančio šią specialią programą muziejams, įkūrėja.

Analizuoti užsienio praktikas ir ieškoti lokalių sprendimų

6 mėnesių mokymo programa skirta analizuoti klimato kaitos klausimus tiek globaliai, tiek lokaliai. Programos pristatymo konferencijoje užsienio muziejų atstovai bei klimato kaitos ekspertai pasidalino savo praktikomis ir įgyvendintomis programomis bei jų rezultatais. Dalinimasis tarptautine, regionine ir vietine praktikomis yra galimybės mokytis ir tuo pačiu perimti bei pritaikyti savo lokaliose bendruomenėse pasiteisinusius sprendimus.

„Museums Facing Extinction“ programos organizatoriai mato didžiulį muziejų potencialą kalbant apie klimato kaitos klausimus ir galimus veiksmus, kurių jie gali imtis. Pradedant nuo lokalių sprendimų ir pasiūlymų artimiausioms bendruomenėms – kaimynams, iki tampant idėjiniais klimato kaitos klausimo lyderiais ir veikimo kartu su visa tarptautine muziejų bendruomene.

Plačiau apie „Museums Facing Extinction“ Lietuvoje įgyvendinamą programą čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)