Nesijaučia nematytas negirdėtas

Paklaustas, ar jaučiasi pasiruošęs eiti tokias pareigas, S. Kairys užtikrino, kad taip: „Natūralu: aš nesu atsiradęs politikoje iš niekur. Gal man nepasisekė patekti į Seimą, bet visada buvau aktyvus politikoje, tiek kalbant apie rinkiminę kampaniją, tiek visos Liberalų sąjūdžio programos koordinavimą, ar apie mano vicemero darbą Kaune, kuris tikrai buvo kupinas didelių iššūkių, ir tikrai yra pasiekta įdomių tarptautinių rezultatų. Šitoje vietoje aš tikrai neneriu į tą lauką, kurio visiškai nepažįstu. Aš kaip tik manau, kad ši sritis yra be galo įdomi, o kadangi aš esu vienas iš partijos pirmininkės pavaduotojų, siekiau, kad Kultūros ministerija nebūtų paraštėje, lyg toks trupinukas, kuris liko po derybų stalo. Tad šitoje vietoje manau, kad visi tie siekiai, norai yra natūralūs, vedantys į kažkokį tikslą, o tos atsakomybės aš tikrai nebijau. Bet procesas juda toliau, dabar daug dalykų pereina į Prezidento rankas, o ši savaitė, matyt, sudėlios visus taškus“.

Praeitą savaitę interviu „Delfi“ prezidentas Gitanas Nausėda kalbėjo norintis, kad kultūros ministru taptų žmogus, nesvetimas šiam laukui. „Aš pirmiausia norėčiau įsitikinti, ar žmogus supranta, į kokį sektorių ateina, ar tai žmogus, kuriam galbūt nėra didelio skirtumo, vadovauti kultūrai, krašto apsaugos ar ekonomikos ministerijai“, – sakė jis, pabrėždamas, kad šioje pozicijoje teiktų pirmenybę ne universaliam politikui, o su tam tikromis kultūrinėmis aspiracijomis.

S. Kairys sako, kad ši diskusija visuomet iškyla: „Visada kalbant apie kultūros ministeriją yra ta diskusija, ar tai turėtų būti žmogus iš meno pasaulio, atstovaujantis kažkokiai meno krypčiai, ar labiau akademinio kažkokio formato, ar politiko. Šitoje vietoje aš tikrai save įsivaizduoju pirmiausia kaip politiką, tiesiog turėjusį tikrai neblogos patirties ir galintį apeiti tą kultūros lauką, kuriame, matau, dabar tikrai labai svarbus toks nešališkas, pagarbus, demokratiškas pačios bendruomenės diskusijos moderavimas, kokių tikslų mums reikia pasiekti, kokias problemas turime ir kaip jas spręsti“.

„Taip, aš dabar turėjau pusantrų metų pareigas labiau šone nei veiksme, bet tikrai tiek, kiek čia pavyko padaryti Kaune, kiek būta įvairiausių kontaktų su nacionalinėmis ir su tarptautinėmis institucijom – kaip sakiau, neinu ten, kur jausčiausi visai nematytas negirdėtas“, – teigė S. Kairys.

Tarp prioritetų – karantino suvaržymų kultūrai peržiūrėjimas

Klausiamas apie svarbiausias jo matomas kultūros srities problemas ir prioritetus jis sakė apie programinius siekius kol kas dar nenorintis labai giliai kalbėti.

„Bet tikrai yra dalis problemų, kurios labai bado akis, ir jas reikia spręsti tuoj. Iškart po Seimo rinkimų buvo daug įvairių pamąstymų, kas čia galėtų būti, koks ministras, ir apskritai, kokia yra kultūros vieta Lietuvos politikoje. Tikrai labai džiaugiuosi, kad kultūros bendruomenė buvo labai aktyvi, matoma, puikiai aktualizavo visas temas, problemas, ir suformavo tam tikrus lūkesčius ateinančiai komandai“, – sakė jis.

„O kalbant apie konkrečius dalykus, tai išties, karantinas su savo reguliavimais neturėtų būti toks, koks yra dabar. Aš manau, kad mes pilna jėga negrąžinsime kol kas kultūros į mūsų visų gyvenimą, bet akivaizdu, kad kai kurie dalykai yra pertekliniai. Tikrai yra sunku paaiškinti visuomenei, kodėl, tarkime, prekybos centrai yra atviri, o koks nors muziejus ar galerija, kurie kuo puikiausiai susitvarkytų su viruso suvaldymo reikalavimais, yra tiesiog užsirakinę spyną nuo lankytojų. Manau, čia yra labai svarbu.

Kitas dalykas, pats karantinas ir visa ta situacija irgi atvėrė tam tikrų problemų, apie ką buvo garsiai kalbėta – būtent apie įvairias socialines garantijas atskirų individualių kūrėjų, nevyriausybinio sektoriaus, kas tikrai reikalauja didelio dėmesio iš Kultūros ministerijos. Aišku, aš nesakau, kad Kultūros ministerija nieko nedarė, neturėjo jokių priemonių, tikrai ne, bet akivaizdu, kad čia irgi tam tikri dalykai galėtų būti peržiūrimi“, – kalbėjo S. Kairys.

„Labai irgi neraminantis yra Konstitucinio Teismo sprendimas, išaiškinimas dėl įvairių fondų, tarp jų ir kultūros, sandaros. Kada buvo tokia tvarka, kai yra užfiksuotas tam tikras lėšų dydis, kuris turi ateiti iš alkoholio, tabako, lošimų akcizų į vieną ar kitą fondą, o Konstitucinis Teismas sako, taip būti negali, valstybė tiesiog turi planuoti lėšas savo biudžete tokiems dalykams. Tai čia irgi tokia situacija iki galo neišspręsta ir kalbant apie kitų metų biudžetą labai svarbu tą dalyką suvaldyti“, – tęsė jis.

„Ir toks trečias dalykas, toks bendresnis, bet, mano galva, irgi svarbus, dabar tikrai aktualizuotas švietimo problemos sprendimo poreikis. Manau, kad koalicijos vienas iš artimiausių didelių darbų bus Nacionalinis susitarimas dėl švietimo, o švietimas ir kultūra taip pat turi didžiulį ryšį. Tad kalbant apie švietimo problematiką, kažkur ir kultūra turėtų nepradingti, nes turime krūvą instrumentų, priemonių ir rasti, kaip tą ryšį išlaikyti, yra be galo svarbu“, – kalbėjo S. Kairys.

36 metų Simonas Kairys yra Lietuvos ir Kauno miesto savivaldybės politinis bei visuomenės veikėjas. 2003 m. baigė Telšių Kranto vidurinę mokyklą, 2007 m. – politikos mokslus Vytauto Didžiojo universitete, 2011 m. Mykolo Romerio universiteto magistrantas. Iki 2015 m. Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojo padėjėjas; Liberaliosios minties instituto projektų vadovas. VŠĮ Lietuvių išeivijos instituto valdybos narys. Nuo 2015 m. Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojas. 2011–2019 m. Kauno miesto savivaldybės tarybos narys.

Liberalų ir centro sąjungos, nuo 2008 m. – Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narys. Nurodo, kad yra vedęs, turi dukrą Ameliją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)