Skaudi ir tamsi, bet be galo jautri amerikiečių rašytojos knyga pakerėjo skaitytojus visame pasaulyje, tiesiog užvaldė socialinius tinklus, buvo apdovanota bei įtraukta į prestižinių apdovanojimų trumpuosius sąrašus – tarp jų ir „Man Booker Prize“. Romaną iš anglų kalbos vertė Marius Burokas, išleido leidykla „Baltos lankos“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Skausminga odė draugystei

Romane pasakojama, kaip keturi koledžo draugai, atsikraustę į Niujorką, neturi nei pinigų, nei žemės po kojomis, bet visad kliaujasi vienas kitu – ir šios draugystės jiems pakanka, kad ieškodami laimės ir sėkmės žengtų pirmyn. Tie draugai – geraširdis aktorius Vilemas, aštrialiežuvis dailininkas Džei Bi, talentingas architektas Malkolmas ir mįslingas, savyje užsisklendęs Džudas, kuris tarytum magnetas laiko ketvertą drauge.

Bėgant metams draugų santykiai gilėja ir tamsėja, juos nuspalvina priklausomybės, sudėtingi pasirinkimai, ambicijos ir sėkmė. Tačiau didžiausias jų iššūkis, draugai netrunka suprasti, yra pats Džudas – genialus teisininkas ir matematikas, bet gyvenimo negrįžtamai palaužtas žmogus. Jo kūnas ir sąmonė sužaloti nenusakomai žiaurios vaikystės traumų, kurios Džudą ir jo artimuosius persekios visą gyvenimą.

„Mažas gyvenimas“ – giesmė broliškai draugystei ir meilei XXI amžiuje, pasakojimas apie šeimas, kuriose gimstame, ir apie šeimas, kurias susikuriame patys, žmogiškosios ištvermės ir empatijos meditacija. Tai viena labiausiai pritrenkiančių, metančių iššūkį, liūdinančių, sukrečiančių ir jaudinančių kelionių per sudėtingą žmogaus gyvenimą, nukelianti mus į vienas tamsiausių kada nors grožinėje literatūroje aprašytų vietų ir vis dėlto suteikianti šviesos.

Tokios sėkmės nesitikėjo

Gerų žodžių šiam didžiulės apimties, beveik 700 puslapių siekiančiam romanui negailėjo ne tik skaitytojai ir kritikai, bet ir žiniasklaida.

Pavyzdžiui, „New Yorker“ rašė: „Tai ir kartos portretas, ir kai kas daug tamsiau – bandymas suvokti žmogiškojo žiaurumo ribas ir sykiu parodyti draugystės gydomąją galią.“ „Independent: „Šio romano nepalyginsi su jokiu kitu. Jis išsišokantis, peržengiantis ribas, nepamirštamas.“ Na, o „The Guardian“ jį pavadino „nevilties kupina knyga, kurią perskaičius širdis keliskart išsiplečia“.

Debiutinis H. Yanagihara romanas „The People in the Trees“ (2013) tapo viena svarbiausių metų knygų JAV ir buvo pastebėtas kritikų, tačiau didžiosios sėkmės sulaukė būtent antras rašytojos romanas „Mažas gyvenimas“. Jis įtrauktas į bene visus svarbiausių JAV ir Didžiosios Britanijos literatūros apdovanojimų trumpuosius sąrašus, įskaitant „Man Booker Prize“, „National Book Awards“, „Baileys Prize for Womens Fiction“, „International Dublin Literary Award“, laimėjo prestižinį „Kirkus Prize“ (2015) literatūros apdovanojimą ir tapo pasauline sensacija, užkopusia į daugelio pasaulio šalių literatūros bestselerių viršūnes.

Pati rašytoja teigia tokios sėkmės nesitikėjusi. Nesitikėjo ir leidėjai bei agentai.

„Nieko nesitikėjau. Galvojau, gerai būtų, jei knygą perskaitytų ir ji patiktų bent kelioms dešimtims žmonių. Tiesa, mane pradžiugino, kad leidėjams tiko knygos apimtis ir idėja. Buvau suprasta taip, kaip tikėjausi, o leidėjai gerąja prasme nustebino pasakę, kad šią knygą privalome išleisti: net jei liks nepastebėta, ji privalo būti išleista“, – interviu „The Wall Street Journal“ pasakojo rašytoja.