Jubiliejinį – dešimtą – kartą rengiamo festivalio koncertinė-pažintinė programa šįkart skirta Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto 500-osioms gimimo metinėms. Joje yra visko: ir muzikos, ir šokių, ir muzikavimo, ir pasakojimų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Gražia tradicija tapęs festivalis kasmet rodo, kaip senųjų kartų muzikinis paveldas padeda lavinti vaikų ir jaunimo saviraišką, visus moko įsiklausyti į kitus ir veikti kartu. Šiais metais jis kitoks ne tik dėl minimų jubiliejų, bet ir visą pasaulį ištikusios ypatingos situacijos. Festivalis prasidėjo įprastu gyvu bendravimu, bet šiuo metu tegali savo gerbėjus aplankyti jų namuose – taip jis tampa tik dar artimesnis ir įrodo, kad ten, kur susipina kūrybiškumas ir meilė istorijai bei muzikai, griūva visi barjerai ir visos sienos“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Ekskursijų ir edukacijos skyriaus vadovė Lirija Steponavičienė.

Šiais metais jubiliejų minintis edukacinis Šv. Cecilijos senosios muzikos festivalis tęsis iki gruodžio 5 dienos. Jį sudaro kelios dalys: koncertinė-pažintinė programa ir meistriškumo kursai.

Lapkričio 14 d., šeštadienį, 14.00 val. rengiamas edukacinis koncertas „Angelų giesmės Šv. Cecilijai“, kurio programoje – muzikinis pasakojimas su lėlėmis. Šeimoms su vaikais skirtas koncertas bus transliuojamas Valdovų rūmų muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ ir verčiamas į gestų kalbą. Jo metu skambės Europos Viduramžių kompozitorių kūriniai, kuriuos atliks vaikai, festivalio dalyviai ir profesionalūs atlikėjai. Koncertą ves jo scenarijaus autorė, edukacinio Šv. Cecilijos senosios muzikos festivalio koordinatorė Beatričė Baltrušaitytė, o jo apipavidalinimu rūpinosi ne vieną tarptautinį apdovanojimą pelniusi knygų dailininkė Monika Vaicenavičienė. Šiame koncerte turėjo muzikuoti ir festivalio muzikos studijos dalyviai, deja, nepalanki epidemiologinė situacija ir karantinas pakoregavo organizatorių planus.

Besidomintieji istoriniais šokiais galės juos išbandyti lapkričio 28 d. 12.00 val. stebėdami Valdovų rūmų muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ rodomą renesansinio šokio pamoką „Pažintis su Renesanso šokiu ir etiketu (teorija ir praktika)“. Šokių mokys žinomi šokio choreografai Jūratė Širvytė-Rukštelė ir Edmundas Žička.

Trečiojoje festivalio dalyje, kuri vyks gruodžio 3–4 d., numatyti Renesanso muzikos kursai, skirti 5–10 klasių muzikos ir menų mokyklų mokiniams ir pedagogams. Kursų pamokas nuotoliniu būdu iš anksto užsiregistravusiems dalyviams ves Ieva Baublytė.

Jubiliejinį edukacinį Šv. Cecilijos senosios muzikos festivalį užbaigs gruodžio 5 d. 14.00 val. rengiamas koncertas „Muzikinis pasakojimas apie Barborą Radvilaitę“. Skambant Renesanso muzikai, profesionalūs atlikėjai papasakos istoriją apie garbingos Radvilų giminės dukterį Barborą, tapusią Lietuvos didžiąja kunigaikštiene ir Lenkijos karaliene. Muzikinį spektaklį papildys šešėlių teatro lėlės. Šis koncertas taip pat bus transliuojamas Valdovų rūmų muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Koncertą ves jo scenarijaus autorė Beatričė Baltrušaitytė, lėles valdys Valdovų rūmų muziejaus edukatoriai, o koncertą apipavidalino dailininkė Lina Maslenskienė.

Europoje jau Viduramžiais lapkričio 22-oji buvo minima kaip muzikantų, muzikos instrumentų gamintojų ir poetų globėjos Šventosios Cecilijos diena. Prisimindami, kad muzika užėmė svarbią vietą Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvare, lydėdavo svarbius asmenis viešųjų iškilmių metu, medžioklėje, privačiose menėse, jau pačioje Valdovų rūmų muziejaus veiklos pradžioje edukacijos specialistai inicijavo tradicija tapusį edukacinį Šv. Cecilijos senosios muzikos festivalį.

Pagrindinis festivalio siekis – atgaivinti ir palaikyti senąsias muzikinio gyvenimo Lietuvoje bei Europoje tradicijas, supažindinti mūsų šalies žmones su vėlyvųjų Viduramžių, Renesanso bei ankstyvojo Baroko epochų muzikos lobynu, paskatinti jaunimą kartu kurti ir tobulėti. Šiais metais rengiamo festivalio metu minėtus tikslus padėjo įgyvendinti projekto partneriai – kaimų bendruomenė „Viltija“, Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla bei Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)