Sporto varžybos be žiūrovų, o kultūros renginių tai neliečia?

Kultūrininkai beda pirštu į sporto varžybas, kurios galės vykti be žiūrovų, ir kelia retorinį klausimą – argi tai saugesnė veikla, ar visų saugumo priemonių jiems laikytis labiau įmanoma nei filmuojant koncertą ar kitą renginį rekomenduotais atstumais?

„Forum Cinemas“ kino teatrus valdančios įmonės Lietuvoje vadovas Gintaras Plytnikas anksčiau „Delfi“ yra sakęs, kad valdžia, kalbant apie uždarymus, situaciją vertinti turėtų kiek kitaip ir atsižvelgti į atskirus sektorius.

„Eilinį kartą valdžia nežiūri į segmentus, daro viską vienu peilio pjūviu, nepriklausomai, kur saugu būti, kur ne, jų manymu, reikia uždarinėti visus, tokie socialistiniai principai <...>“, – komentavo jis.

„<...>Jei lieps užsidaryti, užsidarysime, nes privalome laikytis įstatymų, tačiau jokios mūsų neštos analitinės studijos iš patikimų organizacijų niekaip neatvėrė klerkų akių, kad kino teatro salė yra apskritai bene saugiausia vieta iš visų viešų vietų pasaulyje dėl to, kad ten yra tūris, didelė ventiliacija, ir niekada niekas negali užsikrėsti, kas yra įrodyta, bet mūsų niekas negirdi <...> Žiūrėsime, ar gyvi atsikelsime, ar ne“, – buvo sakęs G. Plytnikas.

Kino teatro „Skalvija“ direktorė Vilma Levickaitė taip pat portalui buvo kalbėjusi apie tai, kad uždarymai turėtų būti svarstomi priklausomai nuo sektoriaus:

„Manęs neapleidžia toks jausmas, kad vis tiek yra kaip kirviu kapojama su tais sprendimais, siekiant uždrausti visus sektorius, visus segmentus <...> Manau, kad mes tikrai užtikriname didelį saugumą, yra atstumai, visi dėvi kaukes, žmonių ateina mažai. Manau, kad būtų liberaliau kultūros organizacijoms ir žmonėms leisti patiems apsispręsti šiuo periodu lankytis čia ar ne. Norisi, kad būtų galimybė rinktis teikti paslaugą.“

Perorganizuos darbą

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktorius Jonas Sakalauskas situacijos nedramatizavo, tačiau pritarė, kad nutarime, skelbiančiame antrąjį karantiną yra neaiškumų, tad šiandien papildoma informacija ir rekomendacijos yra ypač laukiamos.

„Paskelbtame nutarime matome, kad yra uždrausti renginiai, bet kokia forma. Mums tai aiškus signalas – kažkurį laiką stosime. Tačiau nesakoma, kad negalime atlikti savo darbo, nes tai ne vien spektaklių rodymas, bet ir repeticijos, ir scenografijos parengimas, rūbų gamyba, siuvimas, rinkodariniai reikalai. Daug veiklos, kuri daroma, kad įvyktų spektakliai – aplink ir prieš juos. Vyksta papildomos edukacinės programos, daug kūrybinio, strateginio darbo“, – kalbėjo LNOBT direktorius.

Darbo yra, deja, dalis jo negali būti atlikta kitaip, nei susitikus grupėje, nerepetuojant, neturint kontaktinio laiko: „Todėl laukiame patikslinimų, kaip bus reglamentuojamas kultūros įstaigų darbas. Suprantame, kad šitas dokumentas, kuris yra išleistas – visai Lietuvai, tačiau mūsų teatras arba kiti teatrai yra gana specifinė sritis. Bet turime ženklus, kad dirbti mes galime.“

J. Sakalauskas pastebėjo, kad dabar kiekvienam teatrui ar kultūrinei įstaigai tenka patiems spręsti, yra paliekama jų pačių atsakomybei, kaip bus užtikrinamas darbuotojų saugumas. „Dideli kolektyvai negali dirbti, tad natūralu, kad mes patys turėsime galvoti kokiais būdais jie galės tai daryti – kokiomis grupėmis, kiek tas grupes mažinti, kaip dažnai“, – dalijosi užvirtusiais rūpesčiais dėl darbo organizavimo karantino sąlygomis LNOBT direktorius.

Norint saugiai vykdyti veiklą, anot J. Sakalausko, pradžioje teks mažinti kolektyvus iki minimalių grupių, organizuoti daugiau individualaus, nuotolinio darbo. „Po keleto dienų turėsime tikslią tvarką, bet darbo tikrai nenutrauksime. Aišku, kad tie kiekiai ir kontaktinis laikas tikrai sumažės. Akivaizdu, kad orkestro ir choro darbą (kur žmonės negali dainuoti su kaukėmis, negali apsisaugoti) ribosime. Ieškosime formų, kaip dirbti, bet būti saugiems“, – sakė jis.

Be to, kultūrininkams užkliuvo nutarime užrašytas pats sau prieštaraujantis sakinys, esą „bus stabdoma muziejų, teatrų, kino teatrų veikla, tačiau įstaigoms leidžiama teikti nuotolines paslaugas“.

Galbūt tiesiog nėra aiškumo, ir tokia veikla be žiūrovų bus galima ir kultūriniams renginiams? „Delfi“ prašydama konkretesnio išaiškinimo kreipėsi į Kultūros ministeriją.

Ar toje eilutėje kur įrašyta, kad sporto varžybos leidžiamos be žiūrovų negalėtų atsirasti ir renginiai be žiūrovų?

Paskelbus karantiną bus draudžiamas kultūros įstaigų lankymas

Kultūros ministerijos „Delfi“ siųstame atsakyme pabrėžiama, kad Vyriausybei nuo lapkričio 7 d. Lietuvoje paskelbus karantiną, jo laikotarpiu draudžiamas kultūros, laisvalaikio, pramogų įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas, išskyrus lankymąsi ir aptarnavimą bibliotekose, kai užtikrinamos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų apsaugos priemonių sąlygos.

„Karantino metu darbas kultūros įstaigose, kaip ir kitose valstybės ir savivaldybių įstaigose, organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje. Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje“, – pažymima atsakyme.

Kultūros ministerijos atstovai teigia, kad remiantis ankstesnėmis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, meno kolektyvams rekomenduojama pagal galimybes organizuoti darbą nuotoliniu būdu arba mažomis grupėmis iki 10 asmenų.

Organizuoti renginius be žiūrovų, vykdyti transliacijas nedraudžiama

„Jeigu tai nėra įmanoma, rekomenduojama rengti repeticijas pamainomis arba užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kv. m plotą, tenkantį vienam atlikėjui, arba ne mažiau nei 2 metrų atstumą tarp atlikėjų. Jei repeticijų metu yra būtinas tiesioginis kontaktas ar mažesnis nei dviejų metrų atstumas, rekomenduojama trumpinti repeticijų laiką“, – aiškinama ministerijos atsakyme.

Vyriausybės nutarimu taip pat nustatoma, kad karantino metu draudžiami atvirose ir uždarose erdvėse viešose vietose organizuojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku.

Tačiau Kultūros ministerijos atstovų teigimu, nedraudžiama organizuoti koncertus ar spektaklius be žiūrovų, juos įrašant ar vykdant tiesiogines transliacijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)