„Scanoramos“ programos koordinatorius Dmitrij Gluševskij sakė, kad organizatoriai jaučiasi tiesiog darbingai nusiteikę: „Kiek laiko laukėme nežinioje, kas bus, kiek laiko ruošėmės viskam, kiek laiko galvojome įvairius scenarijus, kiek laiko bijojome, kad kai nusileido pagaliau iš viršaus galutinis sprendimas, tai tiesiog iškvėpėme ir pasakėme, pagaliau žinome, kam reikės ruoštis, su kuo reikės gyventi, ir dabar tiesiog dirbsime“.

„Tuo labiau, kad jau buvome pasiruošę, tai mūsų neužklupo taip baisiai, staigiai ir nelaimingai. Mes žinojome, kad grotos gali nukristi ant langų ir jos nukrito. Ką darysi, mes džiaugiamės, kad bent dabar yra kažkokia reliatyvi laisvė ir mes galime pasidžiaugti tokiu atidarymu, kokio mes norėjome. Žinoma, ne su tokiu kiekiu žmonių, žinoma, su kaukėmis, žinoma, su atstumais ir visu kitu, bet vis dėl to tai yra mūsų „Scanoramos“ atidarymas ir tai yra didelis džiaugsmas“, – kalbėjo „Scanoramos“ įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Iki savaitgalio kino teatruose bus apie 40-50 kino seansų. „Yra ką pasižiūrėti ir yra tuščių vietų salėse net su ribojimais, tad tikrai labai laukiame, tikimės, kad smalsumas ir ryžtas nugalės, kartu su drausme, ir žmonės ateis pasižiūrėti filmų taip, kaip jie turi būti matomi“, – sakė D. Gluševskij.

G. Arlickaitė pridūrė, kad net jei karantino metu žmonės turės laiko žiūrėti filmus internete, ji tikisi, kad žmonės nepamirš skirtumo tarp tikro kino ir tokio žiūrėjimo. „Norėtume pratinti žmones, kad jie nepamirštų to tikro žiūrėjimo“, – sakė ji.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, sveikindamas su atidarymu, kalbėjo, kad nori padėkoti Gražinai Arlickaitei ir „Scanoramos“ komandai už keletą akivaizdžių dalykų: „už ryžtą įveikti visas aplinkybes, už ryžtą veikti ir tikėti, kad visa yra padaroma“.

Kino teatruose iki savaitgalio

Iki lapkričio 6 d. „Scanoramos“ filmai, pagal šiuo metu egzistuojantį tinklelį, bus prieinami žiūrovams kino teatruose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Nuo lapkričio 7 d. bus draudžiama kino teatrų veikla, tad festivalis pilna koja perkeliamas į virtualią erdvę – specialiai tam sukurtą virtualią kino platformą kinas.scanorama.lt.

Šioje platformoje šiuo metu jau galima įsigyti bilietų į dalį festivalio filmų, tačiau platformoje filmų sąrašas dar prasiplės. Pirmas filmų papildymas planuojamas lapkričio 7 dieną, šeštadienį. Apie kitus artėjančius filmų perkėlimus į virtualiąją erdvę organizatoriai informuos atskirai.

Festivalio organizatoriai planuoja festivalį pratęsti iki lapkričio 22 d., kad žiūrovams sudarytų galimybę kuo daugiau filmų išvysti internetu.

Į virtualią erdvę taip pat bus perkelti festivalio renginiai.

Kino salėse žiūrovai pamatys šių metų festivalio filmus-nokautus. Kanuose virtualiai pristatytą vokiečių režisieriaus Oskaro Roehlerio „Enfant Terrible“ – vokiečių kino provokatoriui Raineriui Werneriui Fassbinderiui skirtą biografinį filmą. Taip pat Kanuose kritikus pavergusį švedo Magnuso von Horno Lenkijoje sukurtą ir šių metų „Scanoramą“ atidariusį filmą „Prakaituok!“ – energingą socialinių tinklų kuriamą bendrystės iliuziją, demaskuojančią gražuolės kūno rengybos trenerės Silvijos istoriją.

Kino salėse bus parodytas ir ryškus naujas balsas – filmas „Pradžia“ (rež. Dea Kulumbegashvili), San Sebastiane susišlavęs apdovanojimus bene visose svarbiausiose festivalio kategorijose. Dėmesį turėtų patraukti ir serbų režisieriaus Srdano Golubovičiaus fimas „Tėvas“, kurio herojus ryžtasi 300 kilometrų kelionei pėsčiomis į Belgradą, kad susigrąžintų prarastus vaikus, bei motiniškos meilės kupinas švedų filmas „Neišskiriami“.

Žiūrovai spės išvysti ir sunkiai perprantamo, ir aktyviai visame pasaulyje kritikuojamo „DAU“ projekto dalį filmą „DAU. Nataša“, kuris leis patiems nuspręsti, ar šį Iljos Chržanovsio megalomanijos vaisių dera vadinti menu, ar žmonių teisių pažeidimu. Išskirtinio žiūrovų dėmesio šiemet turėtų sulaukti pavojingą visuomenės susvetimėjimą diagnozuojančios brolių D'Innocenzų „Blogos pasakos“, Berlyno kino festivalyje apdovanotos už geriausią scenarijų.

Visų miestų žiūrovai savo namuose kino platformoje kinas.scanorama.lt jau nuo šiandien gali išvysti „Specialiųjų seansų“ programos filmus, kurie pasiūlys reprezentatyvų žvilgsnį į autorinio kino naujienas iš Indijos. Čia karaliauja vienas intensyviausių ir unikaliausių per pastaruosius metus Indijoje sukurtų filmų – „Jallikattu“. XIV a. indų poeto mistiko įkvėpta juosta „Piemenė ir septynios giesmės“ – poetiška ir mitologine magija persmekta istorija, kuri, perkelta į šiuolaikines Indijos realijas, nuskamba kaip tikras feminizmo manifestas.

Mėgstantys provokatyvius ir estetiškus eksperimentus turėtų nepraleisti programos „Galvok ką nori“ filmų, kurie jau šiandien prieinami virtualioje erdvėje. Vienas jų – „Varlės be liežuvio“, iš koto verčianti ydingo šeimyninio smurto rato studija.

Dėmesio vertas „Karpis“ – drąsi seksualinio iškrypimo studija, sugebanti pamatyti žmogų ten, kur dažniausiai matomas tik nusikaltėlis, į akistatą su savimi ir pripažinti savo tamsiąsias puses stos „Atstumtasis“, permąstyti praeitį ir dabartį kvies „Suaugusiųjų žaidimai“.


Kino platformoje:

– filmus žiūrėti bus galima užsiregistravus ir atlikus mokėjimą internetu;

– bilietus į filmus bus galima nusipirkti dar iki festivalio pradžios ir jo metu, o peržiūrėti – viso festivalio metu bet kuriuo žiūrovams patogiu laiku;

– platformoje didelės dalies filmų peržiūrų skaičius bus ribojamas iki 500 peržiūrų, tad žiūrovai raginami bilietus į patinkančius filmus įsigyti kuo anksčiau;

Visų filmų, kuriuos galima pamatyti tik internetu, sąrašą rasite čia.

Filmų, prieinamų ir internetu, ir kino salėse sąrašą rasite čia.

Apie filmus, kurie artimiausiu metu bus perkelti į platformą, bus reguliariai informuojama „Scanoramos“ interneto svetainėje ir Facebook.

Bilietų grąžinimas

Visi žiūrovai, įsigiję bilietus į kino teatrų seansus, dėl bilietų grąžinimo ir pinigų atgavimo turėtų kreiptis kino teatrų bendraisiais kontaktais:

„Forum Cinemas“: pagalba@forumcinemas.lt arba pildant formą čia.

„Pasaka“: kinas@pasaka.lt

„Skalvija“: info@skalvija.lt

Kino Deli“: info@kinodeli.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)