„Atidarymo filmui „Prakaituok!“ tenka išskirtinė vieta išsiilgto jautrumo paieškų teritorijoje, į kurią leidžiasi daugelis šių metų programos filmų. Į labai populiarų šiandien klausimą „Kam reikia draugų, jeigu turi 600 000 sekėjų?“ režisierius atsako gražuolės kūno rengybos trenerės Silvijos vienatvės ir dvasinio sąstingio istorija. Jautrumo kaip duonos – nejučia prisimena seno lietuviško dokumentinio filmo pavadinimas. Būtent šitaip jo reikia dabar. Ir ne tik populiarumo užliūliuotai Silvijai – visiems“, – pranešime žiniasklaidai teigia festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Silvija – kūno rengybos instruktorė ir moderni šių laikų mergina. Ji nepaprastai ambicinga ir atkakliai siekia vienintelio tikslo – įrašais socialiniuose tinkluose skleisti žinią apie savo pagrindinį kūrinį – save. Vieną dieną instagrame pasirodo jos išpažintis apie vienatvę. Tik ar socialinių tinklų žvaigždė gali sau leisti būti nuoširdi? Režisierius tiksliai ir negailestingai vaizduoja narcizišką nuomonės formuotojų kultūrą ir įdėmiai žvelgia kitapus blizgaus stiklo, už kurio veriasi aidinti tuštuma.

Filmo krūvis tenka įspūdingam lenkų aktorės Magdalenos Koleśnik pasirodymui. Ji prisipažįsta, kad kurdama Silvijos vaidmenį, daugiau nei metus intensyviai rengėsi filmavimams – domėjosi narcisizmo tema ir jos atspindžiais šiuolaikiniame pasaulyje, lankė psichologų seminarus, sportavo ir susikūrė instagramo paskyrą, kurios neturėjo anksčiau.

Aktorė teigia jaučianti išaugusį žmonių susidomėjimą – dalis žiūrovų tapatina ją su pagrindine veikėja, domisi jos asmeniniu gyvenimu. Vis dėlto tikina, kad pirmiausia „Prakaituok!“ suteikė jai daug jėgų ir išlaisvino kaip žmogų ir aktorę. „Esu Silvijos priešingybė, bet šis vaidmuo atskleidė naujų dalykų apie žmogaus santykį su savimi ir aplinka. Manau, kad kiekvienas iš mūsų nori būti šiek tiek geresnis ir gražesnis nei yra iš tikrųjų. Filmo pabaigoje pagrindinė veikėja įvertina save komentaru: „Silpni ir beviltiški žmonės yra patys gražiausi.“ Silvija patiria virsmą, atsisako būti įvaizdžio įkaite ir galiausiai susipažįsta su savimi,“ – M. Koleśnik.

Šiais metais Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 4–22 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose ir virtualioje kino salėje kinas.scanorama.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)