„Camera obscura“ (lot. „tamsus kambarys“) – tai dėžutė arba visiškai tamsus kambarys su nedidele anga, pro kurią iš išorės skverbiasi šviesa, o priešingoje angos dalyje projektuojasi apverstas išorinės scenos vaizdas. Šis optinis įrenginys nuo senų laikų buvo naudojamas saulės užtemimų žiūrėjimui nepakenkiant regėjimui, kaip pagalba dalininkams ieškant tikresnio ir dvimačio pasaulio vaizdavimo, pasitarnavo išrandant teleskopą bei suteikė pagrindą tam, ką šiandien žinome kaip fotografiją. Naudodamas „camera obscura“ principą bei šviesai jautrias medžiagas prancūzų išradėjas Nicéphore Niépce 1826–27 m. pro šeimos namo Le Gras langą padarė patvarų, iki mūsų dienų išlikusį atvaizdą – pirmąją pasaulyje išlikusią fotografiją. Taigi, turėdami tik mažą angą ir šiek tiek šviesos, turime pagrindą visai fotografijai, įskaitant ir išmaniųjų telefonų kameras.

„Camera obscura“ yra naudojama menininkų iki šių dienų, o šiuo būdu sukurtų darbų galima rasti ir festivalyje KAUNAS PHOTO. 2009 m. festivalio socialinės-dokumentinės akcijos „Savanoriai“ metu iš Kauno kilęs ir Portlande gyvenantis Darius Kuzmickas sukūrė fotografijų seriją „Camera obscura. Savanoriai“. Tai buvo pirmoji festivalio KAUNAS PHOTO meninė rezidencija. Šiųmetinėje programoje „Periferinės vizijos“ festivalis rodo brazilų fotomenininko Bruno Alencastro fotografijų seriją „obs-cu-ra“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Fotografas Brunas Alencastras fotografinę esė „obs-cu-ra“ sukūrė norėdamas dokumentuoti bei vaizdais nupasakoti tai, ką išgyvename 2020-aisiais. Priverstinio kūrybinio laisvalaikio metu menininkas mąstė, ką galėtų išvystyti vizualinio darbo pavidalu, negalėdamas išeiti į gatvę pandemijos akivaizdoje. Bežiūrint į savo buto sienas Rio de Žaneiro Kopakabanos kaimynystėje B. Alencastrui kilo idėja – „camera obscura“. Pasak fotomenininko, šio prietaiso koncepcija yra itin simboliškas ir reprezentatyvus būdas nupasakoti tai, kas šiuo metu vyksta visame pasaulyje – viskas tiesiog apvirtę aukštyn kojomis, o langas – visoje meno istorijoje pasikartojantis motyvas – Covid-19 pandemijos metu tampa vieta, kuri reiškia ribą ir bedugnę tarp išorinio ir vidinio pasaulio, tarp laisvės ir įkalinimo.

Pristatęs fotografinę esė „obs-cu-ra“ į 17-ojo fotomeno festivalio KAUNAS PHOTO konkursą KAUNAS PHOTO STAR Brunas Alencastras pateko į finalininkų dešimtuką, o jo projektas sulaukė susidomėjimo visame pasaulyje – šiuo metu jame dalyvauja 84 fotografai iš 21 šalies. Festivalis KAUNAS PHOTO kviečia prisijungti prie šios idėjos ir kūrybiškai įamžinti keistus bei unikalius 2020-uosius metus. Festivalio organizatoriai lauks dalyvių sukurtų fotografijų lapkričio mėnesio pabaigoje. Fotografijas siųsti asmenine žinute festivaliui KAUNAS PHOTO „Facebook“ socialiniame tinkle ne vėliau kaip iki lapkričio 30 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)