„Romos kino festivalis yra vienas iš nedaugelio šiuo metu pasaulyje vykstančių festivalių, kuris organizuojamas „gyvai“, žinoma, laikantis visų saugumo reikalavimų – visiems matuojama temperatūra, laikomasi atstumų, o kaukes nusiimame tik prieš kamerų objektyvus. Tai, kad turiu galimybę būti čia ir pristatyti „Šuolį“ šiuo sudėtingu laikotarpiu yra dviguba dovana. Tiek dėl to, kad filmas pastebėtas ir pakviestas į oficialiąją prestižinio festivalio programą, tiek dėl to, kad turiu galimybę parodyti jį ne virtualiai, kaip dabar tampa vis labiau įprasta, o kino ekrane, susitikti su publika, matyti bei girdėti žiūrovų emocijas. Vienintelis dalykas temdantis šventę yra tai, kad čia su manimi negali būti visa komanda ir filmo herojus. Juk tai mūsų visų bendras kūrinys“, – pranešime žiniasklaidai cituojama filmo režisierė Giedrė Žickytė.

Pandemija pakoregavo festivalio planus ir tik paskutinę akimirką organizatoriams buvo suteiktas leidimas daryti raudonojo kilimo renginį. Renginio atidarymo vakarienės, skirtos oficialios programos dalyviams, metu G. Žickytė susipažino su šių metų Romos kino festivalio kviestine žvaigžde – amerikiečių režisieriumi John Waters. Pasak režisierės, kino legenda, kuris yra sukūręs tokius filmus kaip „Hairspray“, „Pink Flamingos“ ir kt., atėjo į jos filmo premjerą ir pasakė, kad „Šuolis“ nuostabus filmas ir jis bus „hitas“.

Giedrė Žickytė ir John Waters

„Labai sujaudino publikos reakcija ir po seanso kilusios ilgos ovacijos. Po filmo girdėjau atsiliepimų iš italų, jog jie įsimylėjo filmo herojų Simą, o kažkas po peržiūros salėje sušuko „Tegyvuoja kinas!“, – sako G. Žickytė.

Dokumentinėje kino juostoje „Šuolis“ G. Žickytė pasakoja unikalią, plačiai pasaulyje nuskambėjusią istoriją apie lietuvio jūreivio desperatišką šuolį į laisvę. 1970 m. Lietuvos jūreivis Simas Kudirka, peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, paprašė politinio prieglobsčio, tačiau, savo siaubui, netrukus buvo grąžintas sovietams. Jo drąsus šuolis į laisvę Šaltojo karo metu sukėlė vieną didžiausių politinių sąmyšių JAV ir Sovietų Sąjungoje.

Režisierės G. Žickytės kurtą filmą „Šuolis“ prodiusuoja studija „Moonmakers“ (Lietuva), bendroje gamyboje su „VFS Films“ (Latvija) ir „Faites un Voeu“ (Prancūzija). Filmo pristatymą Romos kino festivalio oficialioje programoje parėmė Lietuvos kino centras, Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje.

Filmo „Šuolis“ premjera Lietuvoje įvyks jau kitais metais, filmo platintojas Lietuvoje „Pasaka“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją