Sigitas Gailius – Jūsų kolega ne tik Lietuvos valstybiniame simfoniniame orkestre, bet ir ansamblyje „Giunter Percussion“. Kiek laiko tęsiasi Jūsų muzikinis bendradarbiavimas?

Šį žmogų pastebėjau 2007 m., kai jis studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos antrame kurse. Sigitą iš karto pakviečiau į „Giunter Percussion“ – pamačiau, kad talentas. Netrukus ir į Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą – maestro Gintaras Rinkevičius susidomėjo. Su Sigitu iš karto pradėjome kartu koncertuoti Lenkijoje, Italijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Baltarusijoje. Sigitas – vienintelis perkusininkas Lietuvoje, laimėjęs konkursą užsienyje, Italijoje. Niekas iki šiol užsienyje nebuvo pelnęs jokių laurų. Labai didžiuojuosi juo ir esu laimingas, kad turiu tokių partnerių ir galimybę groti su jais gerą muziką.

O kaip prie Jūsų dueto prisidėjo fagotininkas Andrius Puplauskis? Turbūt tokia instrumentų sudėtis nėra dažna?

Labai reta. Bet turint tokį muzikantą kaip Andrius Puplauskis (Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro fagotų grupės koncertmeisteris – aut. past.), reikia imti ir groti. Viename festivalyje pagrojome bendrą kūrinį ir sulaukėme nepaprastų atsiliepimų – niekas negalėjo patikėti, kaip dera tokie instrumentai. O dera puikiai! Galų gale apsisprendėme, kad reikia ruošti koncertą. Instrumentų sudėtis klausytojams bus didžiausia intriga.

Papasakokite plačiau apie koncerto programą.

Tai labai sudėtinga programa, verta didžiausių festivalių ir miestų. Joje viskas sudėliota kontrastų principu, kiekvienas iš mūsų gros po vieną solinį kūrinį, po to bus duetai ir trio. Naudosime daug mušamųjų instrumentų – timpanus, marimbas, vibrafonus, mažąjį būgnelį, net butelius – bus įvairių netikėtų garsų, tegul lieka intriga. Skambės daug naujų kūrinių, kurie Lietuvoje bus premjeriniai. Dabar telieka laukti klausytojų (šypsosi).

"Get it" atlikėjai

Solo timpanais grosiu visiškai naują kūrinį „Planet Damnation“ (liet. „Planetos pasmerkimas“). Šis kūrinys parašytas vieno iš didžiausių šių laikų kompozitorių, Naujojoje Zelandijoje gyvenančio graikų kilmės Johno Psathas. Kai pradėjau nagrinėti šį kūrinį, supratau, kad niekas pasaulyje iki šiol neparašė nieko įdomesnio ir nieko sudėtingesnio. Tai yra taip įdomu ir taip sudėtinga, kad dabar esu euforijoje ir galvoju tik apie šį kūrinį.

Su Sigitu grosime keletą įdomių kūrinių, tokių kaip A. Koppelio Tokata vibrafonui ir marimbai. Skambės ir S. Reicho „Nagojos marimbos“ – jau klasikiniu tapęs kūrinys dviem marimboms.

Sigitas gros labai įspūdingą solo mažuoju būgneliu, kuriame mažasis būgnelis atskleis labai daug galimybių. Tai labai muzikalus kūrinys, Sigitui jis labai tinka.

Grosime ir A. Pärto „Spiegel im Spiegel“ (liet. „Veidrodis veidrodyje“), mūsų su Sigitu aranžuotą mušamiesiems instrumentams. Tai labai filosofinis kūrinys, apie begalybę, tylą... A. Pärtas šiuo metu yra vienas iš geidžiamiausių ir dažniausiai atliekamų kompozitorių pasaulyje.

Ką paruošėte koncerto kulminacijai?

Kulminacija bus mūsų pasirodymas su Andriumi Puplauskiu – labai įdomus, kinematografiškas Th. Burkali kūrinys, pavadinimu „TraInspOrt“. Mes su Sigitu – orkestras, grosime labai daug mušamųjų instrumentų, būsime ir žmonės, ir traukinys, ir stotis. Andrius – solistas. Tai yra tas žmogus, kuris atsisėda į traukinį ir ieško savo vietos, neranda... Nepaprastai sunkus kūrinys, reikalaujantis virtuozinės atlikimo technikos, kuriame yra vietų ir pasijuokti, ir prisiminti savo kelionių nuotykius.

Su Andriumi mes grosime ir kitą kūrinį, kurį parašė mano draugas amerikietis, kylanti žvaigždė kaip perkusininkas ir kaip kompozitorius G. Koshinski – „Get It!”. Tai funk‘inis, šokinis ir labai netikėtas kūrinys, kuris ir lėmė koncerto pavadinimą.

Kaip suprantu, visos su koronavirusu susijusios negandos neišmušė Jūsų iš vėžių ir Jūs toliau sėkmingai grojate?

Iš tiesų visą vasarą buvo labai daug festivalių. Kiekvieną savaitę – po festivalį, keturi festivaliai per mėnesį. O kai nebuvo galimybės koncertuoti, rengdavome koncertus per „YouTube“, darydavome įrašus, kurie vėliau buvo transliuojami internetu. Buvo labai daug veiklos. Dabar, aišku, koncertai krenta kaip lapai, bet atsiranda ir kitokių pasirodymų. Artimiausiu metu manęs laukia du koncertai Rygoje su simfoniniu orkestru ir du soliniai koncertai su kameriniu orkestru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)