Renginiams bus atvertos tokios sostinės vietos, kaip Prezidentūros kiemas, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia, šeimų erdvė – Bernardinų sodas.

Perimetras avangardo

Paklausta, kodėl pasirinkti tokie įvairūs objektai, festivalio „Kultūros Naktis 2020“ vadovė Gintarė Šiaulytė sakė, kad tokia yra pagrindinė žinutė: stengiamasi ieškoti ir atrasti skirtingas miesto erdves. Todėl renginiai vyks nebūtinai ten pat, kur pernai – festivalis linkęs stebinti naujais formatais.

„Dėliojant programą išliko ir tradicinių kultūros nakties renginių. Valdovų rūmų didžiajame kieme jau aštuntus metus organizuojamas mini „Kultūros nakties“ festivalis „Skambantys Valdovų rūmai“, skirtas patiems mažiausiams žiūrovams“, – pasakojo ji.

Visiškai nauja festivalio erdvė – „Perimetras“, Rūdininkų skvere, ženklinančiame Vilniaus geto atminimą. „Jame pasirodys lietuvių meno avangardo figūros, ieškančios naujų, progresyvių kūrybos formų. Ateityje tokie pasirodymai taip pat gali virsti „Kultūros nakties“ tradicija“, – sakė G. Šiaulytė.

Žadama, kad „Perimetre“ bus galima išgirsti elektroninės ir avangardinės muzikos atstovų, tokių kaip Gintautas Gascevičius, Eglė Kančiauskaitė ir Patris Židelevičius, pamatyti šokio teatro pasirodymą, kurį parodys Šeiko šokio teatras kartu su „Maciej Kuźmiński Company“, performansą savadarbiais instrumentais, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) šiuolaikinės muzikos atlikėjai stebins improvizacijomis, o vakarą užbaigs gerai žinomi „Sheep got waxed“ ir džiazo kraipytojai „Juzt“.

Kiekvienais metais organizatoriai ieško ir derisi su įvairių lokacijų savininkais ir įstaigomis dėl specialių erdvių, kurios atitiktų organizuojamo renginio sumanymą.

Spėjo įšokti į traukinį

„Kultūros nakties“ organizatoriai vis rasdavo būdų, kaip sudominti Vilniaus naktinėtojus. Visgi šiemet dėl visuotinės pandemijos tenka atsižvelgti ne vien į įdomumą, bet dar vieną svarbų dalyką: kad renginiuose būtų saugu, nesibūriuotų per daug žmonių.

„Pats festivalio formatas susiklosčiusiai situacijai gan palankus tuo, kad vietos, kuriose organizuojami renginiai, nutolusios viena nuo kitos nemažu atstumu. Tad žmonių srautas nebus didelis “, – aiškino G. Šiaulytė.

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį pranešė, kad nuo spalio 1 d. masiniai renginiai, tokie kaip miesto ar derliaus šventės, nebebus leidžiami. „Kultūros naktis“ spėjo „įšokti į traukinį“?

„Abejojome ir dėl dabartinės datos – juk jau rugpjūčio mėnesį ėmė kisti reikalavimai. Ilgai diskutavome, ką daryti su festivaliu. Galiausiai nusprendėme organizuoti, laikytis visų reikalavimų, ties tuo daug dirbome. Renginio savanorių komanda didžiulė – apie šimtą žmonių. Stengiamės į viską žiūrėti pozityviai, nebėgti įvykiams už akių“, – kalbėjo pašnekovė.

Kol kas G. Šiaulytė nesiryžo spėlioti, kiek bus žiūrovų, nepabūgusių koronaviruso grėsmės: „Sudėtinga įvertinti, tačiau socialiniuose tinkluose pastebimas mažesnis aktyvumas. Galbūt susirinks mažiau žmonių, nei įprastai. Tačiau net nekalbant apie COVID-19 – žiūrovą privilioti sunku. Turime didžiulę renginių pasiūlą. Juokaujame, kad panašiai yra nuėjus į parduotuvę pieno – jo yra įvairiausių rūšių. Sunku kažką pasirinkti, kai yra iš ko“, – pastebėjo festivalio vadovė.

Tikra tiesa. Net ir susiruošus į „Kultūros naktį“ teks rinktis: skelbiamoje programoje – 88 renginiai, įvairiausi meniniai projektai – pasirodymai, koncertai, parodos, spektakliai.

Aštuonių valandų renginių maratone – instaliacijos, parodos, muzikiniai eksperimentai

Paprašyta įvardinti renginius, tinkančius plačiai auditorijai, G. Šiaulytė išskyrė Manto Bartkaus instaliaciją „Kilimas“, kuris bus rodomas ant Sporto rūmų fasado (Rinktinės g. 1), nuo 20 iki 2 val. nakties.

Pašnekovė taip pat paminėjo Užupio meno inkubatoriaus „Magišką mišką“ („Magic Forest“) (Užupio g. 2A ir Krivių g. 12). Jame žiūrovus pasitiks šiuolaikinio meno parodos, paslaptingos instaliacijos ant Vilnelės upės, muzikiniai eksperimentai.

Iš vizualesnių ir didesnių renginių, G. Šiaulytės vertinimu, – vertikalaus šokio pasirodymas „Kūrėjo kodas“. Jis bus rodomas dvi dienas ant Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) fasado.

Vertikalus šokis – tai meno rūšis, jungianti šiuolaikinio cirko, oro akrobatikos elementus ir klasikinį šokį neįprastoje erdvėje – ant sienos. Jį pademonstruos akrobatai ir šokėjai Inga Briazkalovaitė, Mickeala Karlsson ir Dimitre Simonov.

Taip pat, pasak G. Šiaulytės, svarbu paminėti, kad šiais metais festivalis atskirą programos dalį paskyrė Vilniaus Gaono metų paminėjimui.

Detalesnę informaciją apie renginius galima rasti čia.

Festivalis „Kultūros naktis“ vyks aštuonias valandas. Kaip palygino G. Šiaulytė, tai tarsi koks renginių maratonas. Visgi festivalis nemuša rekordų, yra vykęs ir ilgiau – ištisas dešimt valandų. „Pastebėjome, kad iki 2 valandos nakties žiūrovai dar lankosi renginiuose, bet vėliau miestas ištuštėja“, – paaiškino ji.

Pasiteiravus, kiek per šį laiką galima suspėti aplankyti renginių, pašnekovė šypsodamasi sakė, kad visų, net ir norint, neįmanoma aprėpti fiziškai. Tačiau organizatoriai visgi yra darę bandymus – žmogus vidutiniškai gali apsilankyti 6-7 renginiuose. „Suktis tektų be jokių pertraukėlių“, – juokėsi ji.
Užtat galima gauti gerą kultūros dozę. „Tikrai taip“, – baigdama pokalbį sakė ji ir pridūrė, kad organizatoriai žiūrovų prašo būti sąmoningais. Dėl susiklosčiusius situacijos šalyje ir pasaulyje – pasirūpinti savo ir kitų saugumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)