Skirtinguose Lietuvos miestuose bus eksponuojama dalis Vilniuje rodytos parodos, specialiai atrinkus ir kiekvieno miesto galerijos ar kultūros centro erdvėms pritaikius parodos instaliacijas bei MO kolekcijos kūrinius, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Nuo pat muziejaus atidarymo norime įtraukti į dialogą ir pokalbį apie kultūrą ir meną kuo daugiau žmonių. Todėl norime kurti ir išlaikyti santykį su Lietuvos miestais ir regionais: svarbu, kad po Lietuvą keliauja ne tik MO edukacijos, bet ir parodos. Paroda „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR” sukėlė daug reakcijų ir emocijų, nepaliko lankytojų abejingų. Todėl labai džiaugiamės, kad šios parodos nepamatę Vilniuje dar turi galimybę dalį jos išvysti kituose Lietuvos miestuose”, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.

Pirmoji kelionė – į Uteną

Rugsėjo 19–30 d. parodos „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ fragmentai bus eksponuojami Utenos kultūros centre. MO muziejaus komanda ruošia ir specialų parodos pristatymo renginį, kuriame dalyvaus MO direktorė Milda Ivanauskienė ir vienas iš parodos kuratorių, „Faksimilio” reklaminės agentūros vienas iš įkūrėjų, uteniškis – Mantas Pelakauskas.

Parodos pristatymo renginyje uteniškių laukia specialus M. Pelakausko pasakojimas „90-ieji. Visaip buvo“. Spalvoti sportiniai kostiumai, juostiniai fotoaparatai, reivas, kasetiniai grotuvai, turistinės kelionės į Sopotą, svajonės apie Ameriką. Buvo visko, o daug kas vėl grįžta į madą. Kodėl ir kas iš to – tikra ir išgalvota nostalgija. Plačiau apie tai ir apie parodos „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ gimimą, užkulisius ir jos sėkmę – išgirskite M. Pelakausko paskaitoje.

Parodos pristatymo renginys Utenoje vyks rugsėjo 24 d. 17 val. 30 min. Utenos kultūros centre.

Po Utenos laukia kiti miestai

Parodos „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ fragmentai iš Utenos keliaus į kitus Lietuvos miestus. Spalio 6–24 d. paroda bus eksponuojama Telšiuose, spalio 28–lapkričio 21 d. Panevėžyje, planuojama, kad lapkričio 27–gruodžio 20 d. ją bus galima pamatyti Alytuje, o kelionę paroda užbaigs 2021 m. sausio 6–30 d. Šiauliuose.

Nostalgija ir prisiminimai

Nostalgija ir prisiminimai – didelė galia, kuri leidžia permąstyti ne tik istoriją, bet ir šiandieną. Taigi MO muziejaus parodos kuratoriai bandė aptikti 90-iesiems būdingus reiškinius ir juos analizuoti per kasdienybės daiktus bei pasakojimo temą komentuojančius meno kūrinius. Dalijimasis prisiminimais buvo parodos kūrimo pradžia. O prisimindami 90-uosius, kuratoriai teigia supratę, kokie skirtingi ir įvairūs jie buvo.

Keliaujančioje parodoje bus galima aptikti ir atrasti žinomus reiškinius, netgi atpažinti to laikotarpio savotiškus personažus-tipažus. Be legendinės kiosko instaliacijos, taip pat bus galima pamatyti ir tai, kaip 90-aisiais atrodė „Netflix“.

90-ieji didelių lūžių ir pokyčių metas

90-ųjų stilius šiandien visame pasaulyje vėl populiarus, bet mums tas dešimtmetis svarbus ne tik kaip mada. Tai pirmieji atkurtos Nepriklausomybės metai. Žvelgdami į juos iš dabarties vieni jaučia nostalgiją, kiti gal net nenori ano laiko prisiminti. Visgi 90-ieji – didelių lūžių ir pokyčių dešimtmetis. Tai ne vien šalies, bet mūsų pačių naujų istorijų pradžia: radikaliai keitėsi žmonių situacijos, statusai ir vėrėsi naujos galimybės ar rizikos.

Iškovota laisvė užplūdo su rinkos taisyklėmis, pilkumą ėmė keisti spalvinga pasiūla. Kiekvienas ėmė kovoti už savo vietą po saule. Iš unifikuotos masės ėmė rastis naujos rūšys. O norėdamos išlikti, jos turėjo užkariauti erdves, diegti savas taisykles, burtis į tinklus ir kurti savo tapatybę.

90-uosius pažinti padės ir specialus e. gidas

90-uosius pažinti giliau ar sužinoti daugiau padės specialus MO muziejaus komandos keliaujančiai parodai paruoštas e. gidas. Tai lengvas ir paprastas būdas savo telefone išgirsti kiekvieno parodos kūrinio ir eksponato istorijas. E. gido klausytis galima čia.

Kūrinius keliaujančiai po Lietuvą parodai atrinko MO muziejaus kuratorė Deima Žuklytė-Gasperaitienė, o parodą kiekvieno miesto erdvėms specialiai pritaikė architektas Joris Šykovas.
Parodos MO muziejuje „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ kuratoriai: kultūros analitikas Vaidas Jauniškis, rašytojas ir literatūrologas Rimantas Kmita, kultūros istorikai Aurimas Švedas ir Tomas Vaiseta, MO muziejaus kuratorė Miglė Survilaitė, nostalgijos tyrėjas Mantas Pelakauskas, scenografė-architektė Renata Valčik, architektas Joris Šykovas.

Keliaujančią MO muziejaus parodą po Lietuvos miestus iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija. Parodos lankymas ir pristatymo renginiai yra nemokami, organizatoriai informuoja, kad parodoje ir renginių metu svarbu laikytis saugaus atstumo ir dėvėti apsaugines veido kaukes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)