„Visos šios knygos – solidžios, intriguojančios, įtraukiančios“, – tris leidyklos „Alma Littera“ knygas laidoje pristatė ji.

1992 m. išleistas pirmasis amerikietės Donnos Tartt romanas „Slapta istorija“ Jungtinėse Amerikos Valstijose per savaitę tapo bestseleriu. Fiodoro Dostojevskio „Nusikaltimo ir bausmės“ įkvėptas ir devynerius metus brandintas kūrinys apie šiurpias turtingų ir privilegijuotų vieno JAV koledžo studentų paslaptis autorei pelnė ne tik neblėstančią šlovę, bet ir beveik pusę milijono dolerių siekiantį atlygį už rankraštį. Tuo metu tai buvo rekordinė suma už debiutą visoje JAV leidyboje.

Iš Kalifornijos kilęs jaunuolis Ričaras Peipinas pasinaudojo galimybe pabėgti iš savo nykios aplinkos ir išvyko studijuoti į Rytinę Amerikos pakrantę. Dar mokykloje senąją graikų kalbą pamėgęs jaunuolis žūtbūt siekė patekti į Naujosios Anglijos Hempdeno koledžo Klasikinės filologijos grupę. Tačiau net neįtarė, kad elitinio studentų būrelio narių veikla smarkiai peržengia senosios graikų kalbos studijų ribas.

Slapta istorija

Paskatinti ir įkvėpti savo charizmatiško dėstytojo studentai siekia ne tik mokytis, bet ir tiesiogiai patirti senosios graikų kultūros paslaptis. Įsisukę į beatodairišką bakchanališkų eksperimentų srautą jaunuoliai praveria duris, už kurių tyko melo, neapykantos ir mirties šmėklos. Siekdami išvengti akistatos su teisingumu jie smenga vis gilyn į apgavysčių liūną ir jų gyvenimas negrįžtamai ima keistis.

L. Buividavičiūtė pasakojo, kad ši knyga puikiai tiks mėgstantiems lėtą skaitymą, kaip ir jos autorė mėgsta lėtą rašymą – naują knygą ji pristato tik maždaug kas dešimt metų ir sako, kad būtų laiminga, jei per gyvenimą parašytų penkias knygas.

„Tai knyga, kuri tikrina moralės ribas. Apie intelekto ir geismo sandūras, marginalines patirtis, apie troškimą surasti savo vietą, apie kainą, kurią mokame norėdami pritapti“, – kalbėjo literatūros ekspertė.

Taylor Jenkins Reid knyga „Daisy Jones & The Six“ pasakoja apie vienos grupės istoriją taip įtikinamai, kad daug skaitytojų patiki tokią grupę išties egzistavus ir ima ieškoti daugiau informacijos. L. Buividavičiūtė pasakojo, kad netgi knygų mylėtojų platformoje „Goodreads“ ji buvo išrinkta geriausia istorinės grožinės literatūros knyga, nors iš tiesų yra fikcinė.

Daisy Jones and The Six

Deizė Džouns – neginčijamai ryškiausia ir gražiausia aštuntojo dešimtmečio vakarėlių mergina Los Andžele, kuriai pabodo slėpti savo muzikinį talentą garsių vyrų šešėlyje. Bilis Danas – mįslingas ir visų merginų geidžiamas grupės „The Six“ vokalistas. Drauge jie 1979 metais išleidžia geriausią albumą; jo muzikinė kokybė ir emocinis svoris tokie akivaizdūs, kad net pati grupė „Daisy Jones & The Six“ nedvejoja sulauksianti didžiulės sėkmės. Deja, jų žvaigždė švietė ryškiai, bet labai trumpai. Kas pastūmėjo grupę savo noru atsisakyti šlovės, vos prie jos prisilietus? Pirmą kartą grupės nariai pasakoja apie svaiginančio aštuntojo dešimtmečio fone išsiskleidusį neįtikėtiną kūrybinį duetą, grupės išsiskyrimo priežastis ir, aišku, apie viską, kas eina išvien su rokenrolu – svaigalus, vakarėlius ir seksą. Tiesa, pasakotojų versijos ne visada sutampa, bet dėl vieno dalyko sutinka visi: nė viena daina negimsta vien tik iš natų ir žodžių.

„Tai knyga apie šlovę, rokenrolą, vienatvę minioje, sudėtingus šeimų santykius, moters padėtį ir vietą“, – sako L. Buividavičiūtė.

Iona Grey, skaitytojams jau pažįstama „Laiškų iš praeities“, šįkart nustebina nauju romanu „Spindesio valanda“. Talentingos rašytojos dėka knygos puslapiuose atgyja pašėlęs trečiojo dešimtmečio Londono gyvenimas ir skaudus tarpukario prieštaringumas – visiškai atsiduoti gyvenimo džiaugsmams ir malonumams atrodo nepagarbu ir net žiauru, kita vertus, švęsti gyvenimą bemaž neišvengiama. Autorės meistriškai pateikiami romano veikėjų prisiminimai ir laiškai pamažu atskleidžia, kas anuomet nulėmė jų likimą.

Knygoje pasakojama apie devynmetę Alisą, kuri vieši pas senelius Blekvudo Parke. Viešnagė ne itin maloni – spaudžia sausio šaltukas, seneliai anūkei irgi nepuoselėja šiltų jausmų, jos guvernantė tikra nuoboda, o mylima mama Selena ir tėtis Rupertas toli Azijoje rūpinasi šeimos verslo reikalais. Pabėgti nuo niūrios kasdienybės Alisai padeda mamos laiškai, skatinantys pradėti lobių medžioklę.

Spindesio valanda

Kitados lobių ieškojo ir jos mama Selena, tada 22 metų mergina. Tiesa, šitai vyko vieną 1925-ųjų naktį Londono gatvėse po vakarėlio su draugais, tokiais pat nerūpestingais plevėsomis kaip ir ji pati. Toji lobių naktis Selenai tapo lemtinga – akimirką pamiršusi lengvabūdiškumą ji atsiskyrė nuo draugų ir sutiko Lorensą.

Tolesnės Alisos paieškos skaitytojui atskleidžia, kas vis dėlto nulėmė jos mamos sprendimą susieti savo likimą ne su skurstančiu menininku Lorensu, o su Rupertu ir kokia yra tikroji mergaitės lobių medžioklės priežastis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją