Tai tęstinis lietuvių kino klasikos pristatymas Prancūzijos žiūrovams. Šį sausį Lietuvos kino centras pratęsė bendradarbiavimą su kino platinimo kompanija „ED Distribution“ dėl šio kūrinio sklaidos visose prancūziškai kalbančiose teritorijose Europoje. Šie platintojai 2018 metais sėkmingai pristatė ir A. Žebriūno kūrinį „Gražuolė“ (1969), buvo išleistas filmo DVD prancūzų kalba, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Paskutinė atostogų diena“ yra vienas svarbiausių Lietuvos kino istorijos kūrinių, jungiantis ne vieną žiūrovų kartą ir vertinamas dėl svajingos bei sentimentalios nuotaikos, užburiančio kraštovaizdžio kompozicijos ir vaizdo plastikos. Filmas įtaigiai pasakoja apie mergaitės Vikos jausmų dramą. Juostoje vaidina Lina Braknytė, Valerijus Zubarevas, Bronius Babkauskas, Kalju Karmas ir kiti.

Filmas 1965 metais Lokarno tarptautinio kino festivalyje buvo įvertintas Specialiu prizu „Sidabrinės burės“, o tais pačiais metais Kanų tarptautinio filmų jaunimui susitikime – Didžiuoju prizu.

Į šiuolaikinius kino ekranus sugrįžusio filmo „Paskutinė atostogų diena“ premjera Lietuvoje įvyko pernai rudenį, šią vasarą jis rodytas La Rošelio ir Gindou kino festivaliuose. Šiuo metu filmas kartu su keturiais kitais lietuvių kino klasikos darbais yra įtrauktas į Lokarno kino festivalio internetinę kino platformą „Heritage Online“. Platformoje, skirtoje tik pasaulinės klasikos filmams ir jų sklaidai, taip pat pristatomi filmai „Marš, marš -tra-ta-ta“ (rež. Raimondas Vabalas, 1964), „Gražuolė“ (rež. Arūnas Žebriūnas, 1969), „Moteris ir keturi jos vyrai“ (rež. Algimantas Puipa, 1983) bei „Neatmenu tavo veido“ (rež. Raimundas Banionis, 1988).

Lietuvos kino centras nuolat ir planingai šiuolaikiniams ekranams pritaiko, skaitmenina ir restauruoja kino paveldą bei rūpinasi šių filmų sklaida Lietuvoje ir užsienyje. Restauruotų filmų katalogą šiuo metu sudaro 19 vaidybinių kino filmų ir 3 dokumentiniai darbai.

Arūno Žebriūno filmas „Paskutinė atostogų diena“ restauruotas bendradarbiaujant su Lietuvos centriniu valstybės archyvu, Latvijos kompanija „Locomotive Classics“ ir kompozitoriumi Sigitu Mickiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt