Paveikslas „Barzdoto vyro galva“ buvo paliktas testamentu Oksforde esančiam Ashmole’io muziejui 1951 m., tačiau atsidūrė jo rūsyje, žinomiems ekspertams nusprendus, kad jis yra imitacija, skelbia independent.co.uk.

1981-aisiais paveikslą apžiūrėję meno istorikų grupės „Rembrandt Research Project“ nariai padarė išvadą, kad jį nutapė imitatorius praėjus daugeliui metų po Rembrandt’o mirties.

Prieš muziejuje surengiant Rembrandto darbų retrospektyvinę parodą, kuratorė An Van Camp nusprendė atlikti pakartotinę paveikslo analizę. „Šis kūrinys tiesiog dvelkia Rembrandtu, – „The Guardian“ sakė moteris. – Jam būdingas vienišų, melancholiškų senų vyrų galvų tapymas. Ši sritis Rembrandtą labai domino maždaug 1630 metais, kai jis dar gyveno Leidene.“

Dendrochronologas netrukus nustatė, kad medinė lentelė, ant kurios buvo nutapytas paveikslas „Barzdoto vyro galva“, priklausė tam pačiam medžiui, kurį Rembrandtas panaudojo kitam savo kūriniui – „Prie uolos prirakinta Andromeda“. Tikėtina, kad imitacija laikytas paveikslas buvo užbaigtas 1620–1630 metais, maždaug prieš 30-imt metų iki dailininko mirties.

Nors Ashmole’io muziejui dar reikia patvirtinti, ar „Barzdoto vyro galvą“ iš tikrųjų nutapė Rembrandtas, beveik nėra abejonių, kad paveikslas buvo nutapytas garsiojo dailininko studijoje. Netrukus bus atlikta daugiau tyrimų.

Paveikslas „Barzdoto vyro galva“ eksponuojamas tik vėl atidarytoje parodoje „Jaunasis Rembrandtas“, kuri buvo uždaryta kovo mėnesį įvedus karantiną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)