„Skalvijos“ virtualios salės repertuarą sudaro įsimintiniausi dešimtmečio filmai bei ryškiausi režisierių debiutiniai darbai – platformoje šiuo metu galima pasižiūrėti tokių žinomų autorių kaip iraniečių kino meistro Abbaso Kiarostami, kanadiečio Xavier Dolano, lenkų režisierės Małgorzatos Szumowskos, kolumbiečio Ciro Guerra darbus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šįryt naujosios platformos repertuarą papildė dar vienas brandžios kino kūrėjos darbas. Prancūzų autorės C. Denis vaidybinis filmas „Šokoladas“ tapo dešimtuoju platformos filmu ir žymi „Skalvijos“ virtualios salės startą. Jis vienintelis iš visų dešimties filmų platformoje yra su lietuviškais subtitrais.

Filmą „Šokoladas“ pristato „Skalvijos“ programų koordinatorė Eglė Maceinaitė:

Debiutiniame C. Denis filme pasakojama apie jaunos moters Fransos sugrįžimą į gimtąjį Kamerūną ir čia sukilusius jos vaikystės prisiminimus iš 6-ojo dešimtmečio. Ryškiausiai ji prisimena kasdienybę su šeimai dirbusiu vaikinu Protė.

„Ši juosta – beveik autobiografinė, C. Denis yra kilusi iš vakarų Afrikos. Kaip ir mergaitės tėvas juostoje, režisierės tėvas dirbo vietiniu administratoriumi. O ir filmo atmosfera, panaši į pasakojamus atsiminimus ar vizijas, kurios dažnai neturi pradžios ar pabaigos. „Šokoladas“ intymus, bet ir politinis – mergaitės, kuri filme yra stebėtoja, žvilgsnis, atskleidžia ne tik vidinį Protė pasaulį, bet ir aplinką, kurioje žmogaus gyvenimą nulemia rasė ir priespauda. C. Denis kine pauzės pasako žymiai daugiau nei žodžiai ar veiksmai, todėl pačios reikšmingiausios „Šokolado“ scenos vyksta visiškoje tyloje“, – debiutinį režisierės filmą pristato „Skalvijos“ virtualios salės repertuarą sudarinėjanti programų koordinatorė Eglė Maceinaitė.

Po „Šokolado“, kuriame autorė įtvirtino savitą stilių ir kino kalbą, pasirodę filmai – „Nebijau, nemirsiu“ (No Fear, No Die, 1990) ir „Aš nenoriu miego“ (I Can’t Sleep, 1994) – susijungė ir tapo trilogija, o rasės, kitoniškumo, geismo ir erotikos temos tapo pagrindiniu meistrės kūrybiniu fokusu. C. Denis kino kalbą formavo japonų režisieriai Kenji Mizoguchi ir Yasujirō Ozu, taip pat Jimas Jarmuschas ir Wimas Wendersas, su kuriais jai teko dirbti.

Autorės filmografijoje – per dvidešimt filmų. Devynių C. Denis filmų retrospektyva pernai buvo surengta Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“.

„Skalvijos“ virtualios salės repertuaras bus periodiškai papildomas naujais filmais. Rugsėjį čia atsiras didžioji dalis 17-ojo Tarptautinio Vilniaus dokumentinių filmų festivalio (VDFF) programos, taip pat ketinama pasiūlyti filmų moksleiviams bei kino klasikos.

Po pirmosios nemokamos peržiūros, vieno filmo peržiūros kaina bus 3,37 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)