„Dar metų pradžioje prasidėję neramumai dėl koronaviruso išmokė prisitaikyti prie pasikeitusių darbo sąlygų, sulėtėjusio tempo. Gauti ilgai prarastais laikytus filmus ar neseniai restauruotas jų kopijas niekada nebuvo lengva, o šiemet mums aktualios institucijos ilgą laiką tiesiog nedirbo. Turėti pilną programą be jokių kompromisų turinio atžvilgiu mums yra didelis laimėjimas – labai tikimės, kad situacija kardinaliai nesikeis, ir kruopščiai atrinktus filmus žiūrovams galėsime pristatyti kino salėse“, – pranešime žiniasklaidai apie šių metų iššūkius pasakoja Aleksas Gilaitis, „Pirmosios bangos“ sumanytojas.

Įdėmus žvilgsnis į Pietų Amerikos kino archyvus

Formuojant festivalio turinį dėmesys visuomet krypsta į kino raidą formavusius kino darbus, dažnai nedemonstruotus ne tik Lietuvoje, bet ir visame Baltijos regione. Nė vienas filmas į „Pirmosios bangos“ programą nepatenka atsitiktinai. Skirtingi žanrai, temos, kultūrinė ir geografinė įvairovė – visa tai žiūrovams padeda geriau pažinti turtingą kino istoriją, suprasti kino meno dabartį ar net įžvelgti jo ateities kryptį.

Šiemet festivalio programoje – net trys filmai iš Pietų Amerikos. Vienas jų – Mario Peixoto „Limite“ – buvo parodytas išankstinio seanso metu, dar du laukia rugsėjį. Meksikiečių „Moteris iš uosto“ (Le mujer del puerto, 1934) ir argentiniečių „Žemės kaliniai“ (Prisioneros de la tierra, 1939) – abu filmai neginčijamai atstovauja tuometinėms šių šalių kino industrijos aukštumoms. Dėl kultūrinio, o gal geografinio atstumo šie filmai Europoje rodyti itin retai. Nenuostabu, juk filmų kopijos turi keliauti praktiškai per pusę Žemės rutulio.

Pusė festivalio programos dedikuota nebyliam, kita pusė – garsiniam kinui

Vienas pirmųjų Prancūzijoje sukurtų garsinių filmų, legendinis „Aukso amžius“ (L'Âge d'Or, 1930), vertinamas kaip vienas svarbiausių visų laikų siurrealistinių kino darbų. Prie kūrinio scenarijaus prisidėjo ir žymusis Salvadoras Dali, tačiau vos sutikęs Galą, savo gyvenimo meilę ir mūzą, su filmo bendraautoriumi Luisu Bunueliu jis pradėjo smarkiai nesutarti. Ilgainiui kūrėjų bendradarbiavimas nutrūko. „Pirmoji banga“ parodys 2019-ųjų Kanų kino klasikos programoje pristatytą restauruotą filmo versiją.

Dar vienas „Pirmosios bangos“ perliukas – pirmasis garsinis legendinio Fritzo Lango ir jo žmonos Thea von Harbou kurtas filmas „M“ (M - Eine Stadt sucht einen Mörder, Vokietija, 1931). „M“ žymi svarbų kino estetikos raidos tarpsnį, kai pereinama nuo nebyliojo kino kalbos prie garsinio. Kritikai šį filmą vertina kaip neginčijamą kino klasiką ir vieną svarbiausių F. Lango karjeros šedevrų.

Festivalio organizatoriai kasmet siekia parodyti bent keletą visiškai pamirštų, nerestauruotų, ilgus dešimtmečius niekur nedemonstruotų filmų. Vienas tokių – Europoje pirmą kartą rodomas Australijos nebylusis filmas „Vyriškis iš Kangarū“ (The Man from Kangaroo, 1920). Tai vienintelė išlikusi Holivude įsitvirtinusio režisieriaus produkcija, sukurta Australijos kino studijoje. Malonus sutapimas – filmui šiemet sukanka 100 metų.

Atskiro paminėjimo vertas vienintelis Sakartvelo aktoriaus Siko Palandišvilio režisuotas filmas „Žužunos kraitis“ (Jujunas mzitevi, 1934). Tai nepelnytai visiškai pamirštas, nerestauruotas ir kone niekur pasaulyje nerodomas filmas. Režisierius filme jungia tradicinę ir eksperimentinę sovietinio kino tradiciją, taip perteikdamas visą sovietinio kino raiškos priemonių paletę. Ši komedija turėjo reikšmingos įtakos vėlesnių nacionalinių komedijų braižui. Tai bus itin retas, vienetinis 35mm juostos nebylusis seansas Lietuvoje.

Siekiant atspindėti pasaulyje priimtą autentišką nebylių filmų demonstravimo tradiciją, jiems festivalyje gyvai akompanuos profesionalūs muzikantai. Jeigu Europoje pandeminė situacija nesikeis, šiemet į „Pirmąją bangą“ turėtų atvykti ir kartu su Lietuvos pianistais seansuose groti Frankas Bockius, profesionalus kino akompaniatorius-perkusininkas.

Ankstyvoji JAV animacija: triušis Kvanka, jūreivis Popajus ir kiti kultiniai personažai
Kol „Walt Disney“ studija triumfavo pasaulio kino teatruose su Peliuku Mikiu ir Osvaldu, kitos JAV animacijos studijos spėjo nupiešti tokius kultinius personažus kaip triušis Kvanka, jūreivis Popajus, Katinas Feliksas ir daugelis kitų. Tradiciniame „Pirmosios bangos“ seanse visai šeimai – trumpų ankstyvosios JAV animacijos filmų selekcija, pristatanti pirmuosius šių personažų pasirodymus kine.

Ankstyvojo kino festivalis „Pirmoji banga“ rugsėjo 17–20 dienomis vyks Vilniaus kino centre „Skalvija“, o rugsėjo 25–27 dienomis žiūrovų lauks Kaune, kino centre „Romuva“. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją