Rugpjūčio 26 d. žiūrovai turės galimybę pamatyti Latvijos literatūros bestselerių ekranizacijas, kurių vieną patiks kostiuminių filmų ir romantikos bei komedijų mėgėjams, o antroji įtrauks į maištu alsuojančią istoriją apie pirmuosius Latvijos nepriklausomybės metus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Latviškąją programą pradės romantinė komedija „Homo Novus“ (rež. Ana Vidujela, 2018), pastatyta pagal garsaus išeivio rašytojo Anšlavs Eglitis to paties pavadinimo romaną. Veiksmas nukels į 1930-ųjų Rygą, į kurią kupinas ambicijų atvyksta jaunas, neturtingas menininkas Janis, tikėdamasis užkariauti meno pasaulį.

Į Rygą iš Paryžiaus tuo pat metu sugrįžta ir Eizensas – taip pat menininkas, tik ne toks talentingas, užtat labai turtingas. Susikirtę vaikinų keliai juos įtraukia į bohemos intrigų sūkurį. O viskas dar labiau komplikuojasi, kai jų kely atsiranda žavi mergina. Filme skamba legendinio latvių kompozitoriaus Raimondo Paulo muzika. „Homo Novus“ 2018 m. buvo žiūrimiausias latviškas filmas Latvijoje. Vienintelis filmo seansas vyks rugpjūčio 26 d., 18 val., „Forum Cinemas Vingis“ kino teatre Vilniuje.

„Baltijos kino dienų“ programoje rugpjūčio 26 d., 20.45 val., bus parodytas latvių filmas „Jelgava‘94“ (rež. Jānis Ābele, 2019), sukurtas pagal to paties pavadinimo populiarų Janio Joņevo bestselerį, kultiniu tapusį ir paaugliams, ir jų tėvams, ir net mokytojams. Romanas jau išverstas į 9 užsienio kalbas, tarp jų ir lietuvių, ir buvo apdovanotas Europos Sąjungos literatūrine premija.

Filmo siužetas nukels į 1994-ųjų Jelgavos miestą. Latvija neseniai atgavusi nepriklausomybę, pamažu bando išsilaisvinti iš ilgus metus slėgusios priespaudos ir įkvėpti laisvės oro. Apie laisvę svajoja ir Janis. Stropus mokinys ir geras sūnus keturioliktojo gimtadienio proga išgirsta, kad mirė Kurtas Cobainas ir tuoj po šios žinios dovanų gauna gitarą. Vaikinas nusprendžia, kad laikas tapti kietesniu. Jis pradeda klausytis „Nirvanos“, susiranda naujų draugų ir priima iššūkį užkariauti klasės gražuolės Kristinos širdį. Filme per jauno žmogaus savos tapatybės paieškas atskleidžiamas ir spalvingas bei įtaigus ką tik nepriklausomybę atgavusios šalies brendimas.

„Baltijos kino dienų“ programos centre šiemet – kultūra, jos įtakai žmogaus asmenybei. „Baltijos kino dienas“ atidarys estų dokumentinis filmas „Metai, pilni scenų“ (rež. Marta Pulk, 2019), nukelsiantis į socialinį eksperimentą: filmo kūrėjai pasiūlė ypatingą darbą niekada teatre nesilankiusiam žmogui: visus metus eiti į visus Estijoje pastatytus teatro spektaklius ir rašyti jų recenzijas. Filmas atskleidžia neįtikėtiną kultūros galią keisti gyvenimus.

Sulaukus ypatingo dėmesio projekto atidarymo filmas „Metai, pilni scenų“ bus pakartotas – rugpjūčio 30 d., 16 val., jis dar kartą nemokamai bus rodomas kino teatre „Pasaka“ Vilniuje ir „Cinamon“ Kaune.

„Baltijos kino dienų 2020“ programa:

Kino teatras „Forum Cinemas Vingis“ (Savanorių pr. 7, Vilnius)
Rugpjūčio 25 d., antradienis / 5 salė
ESTIJOS DIENA

18 val. Atidarymas! „Metai, pilni scenų“ / rež. Marta Pulk, Estija, 2019 m., 106 min., dokumentinis
Dalyvauja ir filmą teatrologas, kino kritikas Audronis Liuga.
20.45 val. „Skandinaviška tyla“ / rež. Martti Helde, Estija, 2019 m., 75 min., drama

Rugpjūčio 26 d., trečiadienis / 5 salė
LATVIJOS DIENA

18 val. „Homo Novus“ / rež. Ana Vidujela, Latvija, 2018 m., 90 min., romantinė komedija
20.45 val. „Jelgava‘94“ / rež. Jānis Ābele, Latvija, 2019 m., 88 min., nuotykių drama

PAPILDOMI SEANSAI

VILNIUS
Rugpjūčio 30 d., sekmadienis / kino teatras „Pasaka“, Vilnius
16 val. „Metai, pilni scenų“ / rež. Marta Pulk, Estija, 2019 m., 106 min., dokumentinis

KAUNAS
Rugpjūčio 30 d., sekmadienis / „Cinamon“, Kaunas
16 val. „Metai, pilni scenų“ / rež. Marta Pulk, Estija, 2019 m., 106 min., dokumentinis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)