Deja, prasidėjus neramumams Baltarusijoje filmo režisierius, kuris dirbo prie naujo dokumentinio filmo apie rinkimus Baltarusijoje, buvo suimtas ir įkalintas izoliatoriuje Žodzinoje. KMN žiniomis, sekmadienį M. Shved buvo paleistas į laisvę.

Solidarizuojantis su režisieriumi, suimtaisiais ir protestuotojais Baltarusijoje, peržiūrų Vilniuje ir Kaune renginiams nebus renkamas bilietų mokestis, raginant paaukoti Baltarusijos aktyvistų sukurtiems paramos fondams. Surinktos lėšos bus skiriamos padėti protestuojantiems ir jų šeimoms: apmokėti baudas, teisininkų paslaugas, medicinines paslaugas, paremti tuos, kurie prarado pajamas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dėl režisieriaus suėmimo neįvyks ir planuotas filmo pristatymas, kurį turėjo nufilmuoti pats M. Shved. Vietoj jo, prieš filmą įvyks diskusija apie padėtį Baltarusijoje.

„Grynas menas“ (Pure Art) pasakoja apie paslaptingą menininką, kuris pasirodo skirtinguose Minsko rajonuose, išskleidžia savo drobę ir pradeda tapyti. Jis kuria mįslingas geometrines figūras: stačiakampius ir kvadratus. Smalsūs praeiviai spontaniškai prieina prie jo ir paklausia, ką jis kuria, tačiau vyriškis niekuomet neatskleidžia paslapties. Menas tampa proga pasikalbėti apie gyvenimą, valstybę, kasdienę tikrovę ir žmogiškas istorijas. Po truputį pradedame pažinti menininką ir reiškinį, kurį atspindi jo menas. Menininkas Zaharas Kudinas (1986–2019) buvo vienas perspektyviausių jaunosios kartos Baltarusijos tapytojų. Kokia jo meno paslaptis?

„Šis filmas yra bandymas naujai pažvelgti į dabartinę Baltarusiją. Pagrindinė intriga su dailininko tapyba Minsko gatvėje yra tik pretekstas parodyti savo šalį naujai. Sekdami pagrindinio veikėjo pėdomis, sužinosime apie skirtingus Baltarusijos veidus. Susipažinsime su paprastais žmonėmis ir vietomis, esančiomis toli nuo išblizginto miesto. Filme norėčiau atkreipti dėmesį į Baltarusijos kaip „paskutinės Europos diktatūros“ įvaizdį“, – sako režisierius Maksimas Shvedas.

Filmas bus rodomas rugpjūčio 19 d. 21 val. KMN kiemelyje ir rugpjūčio 18 d. Vilniuje – Kirtimų kultūros centro kieme. Peržiūra vyks rusų ir baltarusių kalba su lietuviškais subtitrais, pritaikytais kurtiesiems ir neprigirdintiesiems. Siekiant užtikrinti saugius atstumus tarp žiūrovų vietų skaičius ribotas.

Dokumentinių filmų peržiūrų ciklas „Common People“ (liet. k. „paprasti žmonės“) siekia pristatyti unikalius dokumentinius filmus, pasakojančius apie įvairias bendruomenes ar (sub)kultūras: nuo privilegijų stokojančių visuomenės grupių istorijų iki kultinių figūrų meno ir kultūros istorijoje portretų. Ciklą lydinčių pristatymų metu skatinama diskutuoti ne tik apie filmų turinį ir socialinę problematiką, bet ir apie dokumentinio kino reiškinį apskritai. Filmų peržiūrose ir lydinčiose diskusijose keliami klausimai, susiję su dokumentinio kino kūrimo etika, režisūriniais sprendimais. Filmuoti ar nefilmuoti? Kada režisierius(-ė) peržengia artumo su savo subjektu ribą? Ar dokumentinis kinas turėtų atspindėti tikrovę ar kūrėjo viziją? Apie tai diskutuojama bei kalbama žvelgiant į kino filmus, kurių centre – savo istorijas pasakojantys žmonės: jautrūs, ne visada pritampantys, kūrybingi ir ekscentriški.

Projektą finansuoja Lietuvos kino centras, organizuoja - Kauno menininkų namai. Partneriai – platforma „Kitas Kinas“, Kirtimų kultūros centras, Kauno kurčiųjų reabilitacijos centras, Vilniaus queer festivalis „Kreivės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)