Pasakiška šventė

Ši federacija jau apie dešimt metų rengia teatralizuotas šventes vaikams su originalios Rytų kovos technikos, akrobatikos ir įvairaus žanro cirko elementais, stebina žiūrovus ne tik artistiškumu, bet ir vaikščiojimu stiklų šukėmis ar vinių smaigaliais, mokėjimu valdyti kardą ar kovinę lazdą, rodo neįtikėtiną kūnų lankstumą, vikrumą ir greitą reakciją.

Mintis rengti tokias šventes kilo norint pateikti kovos menų idėjas vaikams suprantama pasakų kalba. Keletą metų vaidinimuose dalyvaudavo tik treneriai bei instruktoriai, tačiau jau trečius metus vaidinti patikėta vyresniesiems mokiniams. Šiemet vaidinime dalyvavo Vilniaus, Trakų, Lentvario bei kitų Lietuvos vietovių LNF nariai.

Lentvarietis įkūrė federaciją

NIAT-NAM – Vietnamo tradicinis kovos menas, kurio paslaptys daugelį šimtmečių buvo ištikimai saugomos nuo pašalinių akių. Tik XX a. pabaigoje jo subtilybės tapo žinomos pasauliui.

Į Lietuvą NIAT-NAM atkeliavo prieš šešiolika metų, o 1999 metais kovos menų meistro lentvariečio Petro Golovač dėka buvo įkurta Lietuvos NIAT-NAM federacija. Vien Trakų rajone šia sporto šaka domisi apie 60 žmonių.

Vienas iš patraukliausių NIAT-NAM bruožų yra tas, kad jis tinka vyrams ir moterims, tiek ką tik gimusiam kūdikiui, tiek senukui, kadangi čia nenaudojama kūno prievarta, bet harmoningai ugdomos fizinės ir dvasinės žmogaus savybės, greita reakcija, laisvi ir natūralūs judesiai.

Žmonės gali pasirinkti sportines ar kovines treniruotes, sveikatingumo grupę. Visi treneriai turi aukštąjį pedagoginį išsilavinimą, ne vienerius metus yra įvaldę įvairius kovų menus, todėl žmonės, pasirinkę NIAT-NAM, gali jaustis visiškai saugūs.

Dirbo 100 žmonių

Kad pamalonintų žiūrovus, kurdami spektaklį šiemet plušėjo (rašė, vaidino, piešė, grimavo, treniravo.) apie šimtas žmonių.Visi jie – ilgesnę ar trumpesnę patirtį turintys LNF nariai, apdovanoti daugeliu talentų (kuriuos galbūt taip pat pažadino sąlytis su NIAT-NAM filosofija).

Projekto vadovas, meno vadovas bei šventės organizatorius- LNF prezidentas vyriausiasis treneris P.Golovač, prodiuseris – LNF viceprezidentas vyresnysis treneris Deividas Vaškelis.

Scenarijų sukūrė pedagogė Edita Babkovskienė, kuri drauge su aktore Ernesta Vitkauskiene bei choreografe ir kostiumų autore Veronika Byčenko taip pat režisavo spektaklį.

Didelio užmojo spektaklis

Kovinių scenų autoriai – P.Golovač, D.Vaškelis ir Valerijus Kušelevičius. Darbo netrūko kaskadininkui Slavai Samuchovui, treneriams Artūrui Lugovskiui, Aleksandrui Abramovui, instruktoriams Alfonsui Filipovičiui, Andrejui Riabokonui, Karoliui Ustilai, dailininkams Alinai Bogdanovič, Tatjanai Stavickajai, Elenai Grudzinskaitei, Tomui Rukšėnui, muzikui Edvinui Brasui.

Beveik visi šiemet spektaklyje vaidinę – mokiniai. Pagrindinius vaidmenis atliko LNF instruktorė E.Vitkauskienė (deivė Than), Bogdanas Kumšackij (Doungas), Agota Bialobžeskytė (Tjen), Adomas Miklys (Lanas). O keliems patiems jauniausiems spektaklio dalyviams tėra po septynerius aštuonerius metus.