Meninę instaliaciją sudaro trys iš skirtingų medžiagų sukurti orangutangai. Iš lietuviško miško paklotės – samanų, šakelių, lapų – pagamintas orangutangas simbolizuoja darnų žmogaus ir gamtos ryšį. Orangutangas iš palmių aliejaus turinčių produktų pakuočių atspindi neatsakingą vartojimą. Gyvūnas iš anglies ir apdegusių medžių liekanų – jau mirusią gamtą.

Pasak autorės, instaliacija siekiama žiūrovui įvairias emocijas – nuo gėrėjimosi, kurį sukelia iš natūralių medžiagų sukurtas gyvūnas, iki neigiamus pojūčius skatinančios šiukšlių iškamšos. Galutinis efektas pasiekiamas stebint anglies orangutangą, kuris baugina, nes simbolizuoja žmogaus sunaikintą gamtą. Menininkės teigimu, analizuodami prekių sudėtį, dažnai nepagalvojame, ar šios prekės pagamintos iš aplinkai nekenkiančių žaliavų.

Jolitos Vaitkutės meninė instaliacija „Destrukcija“

„Noriu priminti, kad kiekvienas iš mūsų atsakingai vartodamas gali prisidėti prie gamtos tausojimo“, – pabrėžė Jolita Vaitkutė.

Šiandien instaliacija buvo pristatyta Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, o rugpjūčio 1 dienos iki rugpjūčio 18 dienos ji bus eksponuojama sostinės V. Kudirkos aikštėje, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Socialinę iniciatyvą „Be palmių aliejaus“ vykdantis visuomenininkas Domantas Tracevičius teigia, kad klimato kaita nepripažįsta valstybių sienų ir tai, kas vyksta kituose pasaulio kraštuose, atsiliepia mums tiesiogiai. Todėl negalime provincialiai susitelkti tik į savas problemas – mums turi rūpėti, kad gamta naikinama visame pasaulyje.

„Dėl besaikio žmonijos apetito palmių aliejui baigiami išnaikinti atogrąžų miškų masyvai Pietryčių Azijoje. Naikinamos ne tik natūralios gyvūnijos buveinės, bet gresia išnykimas ir patiems gyvūnams. Sparčiai nykstanti orangutangų populiacija – akivaizdus pavyzdys, ką gali padaryti destruktyvi žmogaus veikla“, – teigė D. Tracevičius.

Instaliacijos pristatyme dalyvavo ir garsios lietuvių kilmės antropologės bei orangutangų tyrinėtojos Birutės Galdikas įkurto labdaros fondo savanorė Alvyda Andriekutė. Savanorės teigimu, palmių aliejaus galima rasti daugelyje gaminių, todėl svarbu domėtis prekių sudėtimi ir rinktis tvaresnius bei gamtą tausojančius produktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)