„Karantinas išryškino moksleivių norą kultūrą vartoti „gyvai“. Būdami savotiškoje izoliacijoje stebėjome suaktyvėjusias kultūrines veiklas socialiniuose tinkluose. Supratome, kokia didžiulė kultūros įtaka bendruomenėms įvairių sukrėtimų metu. Tuo pačiu pajutome, kad vis dėlto ne tas pats koncerto klausytis „gyvai“ ir stebėti jį kompiuterio ar telefono ekrane“, – tyrimo rezultatus pranešime žiniasklaidai komentuoja Lietuvos muziejų asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Balza.

Anot R. Balzos, jaunų lankytojų skaičiaus augimą muziejai fiksuoja jau ne vienerius metus. Pozityvius pokyčius paskatino kultūros įstaigose didėjanti jaunimui skirtų veiklų įvairovė, kultūros paso koncepcija.

„Moksleiviai renkasi į koncertus, knygų pristatymus, parodas, kitus renginius. Juos itin domina įvairios netradicinės edukacijos ir festivaliai, lauko šventės, tokios kaip gyvosios archeologijos, eksperimentinės istorijos ar amatų dienos“, – teigia muziejų įstaigų atstovas.

Marijampolės P. Kriaučiūno biblioteka

Visgi, anot R. Balzos, karantinas parodė, kad kultūros įstaigos turi būti lanksčios, plėsti ir virtualių paslaugų spektrą, juolab, kad tai nekeičia jaunimo įpročių lankytis „gyvai“. Daugiau nei pusė (54 proc.) apklausoje dalyvavusių moksleivių tvirtino, kad po priverstinės izoliacijos kultūros objektuose jie lankysis tokiu pat dažnumu, kaip iki karantino. Tik 12 proc. ketina lankytis rečiau, o 8 proc. – netgi dažniau nei anksčiau.

„Nors dabartinė moksleivių karta yra artima išmaniosioms technologijoms, tačiau virtualios parodos ar kiti renginiai negali atstoti „gyvo“ apsilankymo kultūros įstaigose. Todėl, jei tik leidžia saugaus atstumo reikalavimai, nenorime atsisakyti įprasto laisvalaikio. Kokiu dažnumu lankėmės muziejuose, teatruose, parkuose prieš karantiną, taip norėtume lankytis ir toliau“, – sako Lietuvos moksleivių sąjungos viceprezidentė Glorija Šermukšnytė.

Anot jos, kultūrą jaunimas supranta kaip nekasdienę, labiau intelektualią laisvalaikio praleidimo formą. Daugiau nei pusė (54 proc.) apklausoje dalyvavusių moksleivių nurodė kultūros objektuose besilankantys keliskart per metus, vienas iš šešių moksleivių lankosi juose maždaug kartą per mėnesį.

Marijampolės P. Kriaučiūno biblioteka

Reprezentatyvią 14–18 metų Lietuvos moksleivių apklausą Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) užsakymu birželio mėnesį atliko „Spinter tyrimai“, apklausoje dalyvavo 757 respondentai.
Šiuo metu CPVA iniciatyva vyksta edukacinė kampanija „Rink(is) kultūrą“.

Specialiai šiam projektui sukurtoje svetainėje šalies gimnazistai kviečiami balsuoti už jiems patraukliausius ES investicijomis modernizuojamus, jų poreikiams labiau pritaikomus kultūros objektus. Kampanija siekiama padėti šalies kultūros įstaigoms pritraukti daugiau jaunų lankytojų. Moksleiviai skatinami dalintis idėjomis, kaip didinti kultūros objektų patrauklumą jaunajai auditorijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją