Tiems, kurie mano, kad žino atsakymus į šiuos klausimus, arba, priešingai, vis ieškantiems atsakymų šią vasarą „Baltos lankos“ siūlo penkias knygas, skirtingomis, jautriomis ir įžvalgiomis briaunomis atspindinčias šeimos bei santykių temą.

Tayari Jones – „Nuojautos“

Jaunavedžiai Selestija ir Rojus turėjo viską, tačiau vieną naktį jų šviesi ateitis subyra, kai Rojus neteisingai apkaltinamas išprievartavimu. Selestija neabejoja savo vyro nekaltumu, ir jiedu pasiryžę ištverti dvylika metų kalėjimo.

Šis daugiaspalvis meilės, santuokos, ištikimybės paveikslas – žvilgsnis į širdis ir protus žmonių, kuriuos išskyrė ir negrįžtamai pakeitė nuo jų nepriklausančios aplinkybės. Ar meilė gali ištverti ilgus metus atskirai? Ar santuoka įmanoma negyvenant kartu? Ir ar šių laikų Penelopė liks ištikima ir sulauks grįžtant savo Odisėjo?

Iš anglų k. vertė Rita Pilkauskaitė.

Tayari Jones knyga „Nuojautos“

Graham Swift – „Regimybės“

Kurortiniame Anglijos pajūrio mieste šiltais vasaros vakarais vyko stebuklai. Varjetė numerius atlikdavo nepamirštama trijulė. Publiką jie burte užburdavo ryškiaspalviais kostiumais, dainomis, stepo šokiais ir baltomis nosinėmis, virstančiomis baltais balandžiais. Tačiau vasaros gale vienas iš trijulės visam laikui pradings be žinios…

Šioje aukščiausios prabos literatūrinėje iliuzijoje scena dalijasi tikra magija ir nenuspėjama tikrovė, tuoj iš rankų išslysiantis ir praeitimi tapsiantis pasaulis ir nepažinta ateitis, lemtingos gyvenimo akimirkos ir atsitiktinumai, likimas ir XX a. istorija, meilė, prisiminimai – ir regimybės.

Iš anglų k. vertė Rasa Drazdauskienė.

Graham Swift knyga „Regimybės“

Lauren Groff – „Moiros ir Furijos“

Lotas ir Matilda. Jis charizmatiškas, talentingas ir kupinas tuštybės. Ji tyli, santūri, stingdančiai graži ir spinduliuojanti tamsa. Lotas veda Matildą ir išgelbsti ją nuo kraupios vaikystės demonų.
„Moirose“ mus gundo įkvepianti Loto ir Matildos sąjunga. Tačiau posakis „kiekviena istorija turi dvi puses“ jų santuokai apibūdinti tinka labiau nei bet kuriai kitai. „Furijose“ stebima giliai paslėpto Matildos įtūžio istorija. Ir kuo daugiau poros paslapčių yra atskleidžiama, tuo mažiau galima pasijusti žinantiems. Aišku viena: kupini meilės, geismo, pavydo ir keršto Lotas ir Matilda pasiryžę viskam.

Iš anglų k. vertė Aistė Kvedaraitė-Nichols.

Lauren Groff knyga „Moiros ir Furijos“

Kent Haruf – „Mūsų sielos naktyje“

Kaimynystėje ilgus metus gyvena Edė Mur ir Luisas Votersas. Vieną vakarą Edė netikėtai aplanko Luisą.

„Kaip tu pažvelgtum į tai, jeigu aš paprašyčiau tavęs retsykiais ateiti pas mane naktį kartu pamiegoti. Aš kalbu ne apie seksą. Man rūpi kitkas. Geismai jau, regis, seniai išblėso. Kalbu apie tai – kaip prastumti naktį. Kad atsigulusi jausčiau šilumą ir turėčiau su kuo pasišnekučiuoti“, – taria ji.
Taip užsimezga draugystė, teikianti paguodą, pokalbius naktimis, džiaugsmą ir meilę. Net jei ne visiems tai atrodo priimtina.

Iš anglų k. vertė Nijolė Regina Chijenienė.

Kent Haruf knyga „Mūsų sielos naktyje“

Julian Barnes – „Vienintelė istorija“

Devyniolikmetis Polas didžiuojasi, kad jo meilė kone trisdešimčia metų vyresnei Siuzanai laužo visas konvencinio elgesio normas. Tačiau laikui bėgant jųdviejų su Siuzana santykiai tampa vis sudėtingesni, tamsesni, paženklinti priklausomybės – ir vis labiau neįmanomi.

Vienintelė istorija – ta, kuri pati reikšmingiausia gyvenime, ta, kurią iš tikrųjų verta pasakoti. Ši istorija būtent tokia: nepakartojamos ir nuolat su ilgesiu prisimenamos meilės istorija. Meilės, kuri yra kurianti ir kartu pamažu griaunanti, žlugdanti, pripildanti gyvenimą skausmo ir nevilties.

Iš anglų k. vertė Nijolė Regina Chijenienė.

Julian Barnes knyga „Vienintelė istorija“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)