Menininkas Jeržis „Jotka“ Kedziora kuria „balansuojančias“ skulptūras. Šios skulptūros tarsi paneigia gravitacijos ir statikos dėsnius, o jomis siunčiama nepavaldi laikui žinia, skirta įvairiausių kultūrų žmonėms. Pasak menininko, jo skulptūromis įkūnijami nerealūs troškimai, lyg svajonė vaikščioti lynu, galimybė atrasti save visiškai kitokioje realybėje. Kiekvienos Jeržio Kedzioros sukurtos figūros istorija būtų ne trumpesnė nei realaus žmogaus biografija – tiek daug kūriniuose sutalpina menininkas. Virš žiūrovų galvų kabančios figūros „elgiasi“ panašiai kaip praeiviai – stebi, seka žvilgsniu, pamėgdžioja ir kartais pasišaipo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Menininko parodos nuolat rengiamos įvairiose šalyse, meno kūriniai buvo eksponuoti tokiuose renginiuose kaip „Artzuid“ – Amsterdamo skulptūros bienalėje, „Personal Structures“ Venecijos bienalėje, „Art Basel“ Majamyje, meno renginiuose Taivane, JAV, Dubajuje, Abu Dabyje, Šveicarijoje ir kt. Nuolatinės menininko darbų ekspozicijos įrengtos Krokuvoje, Lurde, Berlyne, Prahoje, Roterdame.

Jeržio Kedzioros sukurtas tarsi gyvas spektaklis tarp žemės ir dangaus šįkart vyks lietuviškos gamtos ir pasaulinio meno kraštovaizdyje. Ekspresyvios, dinamiškos, dažnai prieštaringos ir stebinančios menininko skulptūros skatina lankytojus pasitelkti vaizduotę ir atrasti kai ką nauja.

Jerzy Kedziora. Balansas medžių viršūnėse Europos parke

Jeržis „Jotka“ Kedziora sako: „Metų metus nesėkmingai mėginau priimti iššūkį, keliamą man dėl „senosios“ politinės tvarkos, iš už rytinės sienos: lietuvių, gruzinų, latvių, netgi kazachų, kuriuos esu sutikęs tarptautiniuose pleneruose Lenkijoje. Jie išreiškė norą parodyti mano darbus jų šalyse, jų kultūrinėse erdvėse. Man buvo labai malonu gauti kvietimą iš Gintaro Karoso, išskirtinio menininko, kūrėjo, meno renginių organizatoriaus ir Europos parko, kuris labai svarbus šiuolaikinei skulptūrai ne tik rytinėje Europoje, kūrėjo. Pažintinis vizitas šių metų sausį patvirtino mano įsitikinimą, kad tai puiki vieta pristatyti balansuojančias skulptūras. Mano darbų pristatymas daugelio modernaus meno įžymybių kūrinių, surinktų Gintaro Karoso, kontekste tampa labiau išskirtinis ir yra tikras malonumas.“

Gintaras Karosas ir  Jerzy Kedziora

Europos parke 55 hektarų meniniame kraštovaizdyje eksponuojama daugiau kaip šimtas įvairių pasaulio šalių menininkų darbų. Europos parkas meno kalba įprasmina geografinį Europos žemyno centrą. Tai pirmasis nevyriausybinės organizacijos muziejus Lietuvoje.

Parodą Europos parke aplankyti bus galima liepos – lapkričio mėnesiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)