Lietuvoje to dar nebuvo, tai – rekordinis skaičius. O pasaulyje renginių, kuriuose dainavo daugiau nei trys tenorai, galima būtų suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, teigiama pranešime žiniasklaidai. Projekto, kurį rengia agentūra „Klasikos pasaulis“, įkvėpėjas operos solistas Vaidas Vyšniauskas (Kristian Benedikt) sako, jog tik pasinaudojus globaliu karantinu, į vieną sceną pavyko kaip niekad daug suburti to paties vokalo kolegų.

„Dabar iš viso yra per 20 lietuvių kilmės tenorų. Dauguma jų dirba kitų šalių operos teatruose, kai kurie užsienyje studijuoja. Dėl paskelbtos pandemijos operos spektakliai visame pasaulyje buvo masiškai atšaukiami ir nukelti į rudenį ar vėlesnį laiką. Retenybė, kad tiek daug kolegų likę namie. Kol jie neišsilakstė, atsirado puiki proga surengti bendrą koncertą“, – kaip gimė „Tenoriados“ idėja, atskleidė ir pats koncerte dainuosiantis V. Vyšniauskas.

Anot jo, „Tenoriada“ suvienys jauniausios kartos ir jau žinomus operos dainininkus. Koncertuos ir tik žibėti pradedantys jaunieji solistai, ir TV žiūrovams iš „Lietuvos balso“ pažįstami, ir Auksiniu scenos kryžiumi bei kitais prestižiniais apdovanojimais įvertinti, tarptautinėje scenoje vardą pelnę tenorai.

Tarp jų – Edmundas Seilius, Tomas Pavilionis, Rafailas Karpis, Antanas Zakarauskas, Egidijus Bavikinas, Eimantas Bešėnas ir kiti. „Visi – tenorai, bet visų balsai – skirtingi, kiekvienas su savo spalvomis ir šarmu. Skiriasi ir jų amžius, branda“, – puokštę operos solistų ir skirtingų muzikos nuotaikų žada V. Vyšniauskas.

Kūrinių temperamentą paryškins pučiamųjų orkestras, ypač tinkantis lauke ir lengvai įsiliesiantis į vasaros atmosferą. Mokytojų namų kiemą užplūs romantika, ir skambės meilę bei aistrą spinduliuojančios dainos: Franko Sinatros „Strangers in the night“, Consuelo Velazqueso „Besame mucho“, Tony Reniso ir Alberto Testos „Quando quando“.

Vilnys nostalgija su Charlie Chaplino daina „Smile“ ir Lucio Dalla „Caruso“. Su Ilgesingais ir širdį virpinančiais kūriniais kontrastuos pasiutusios ir judrios melodijos kaip Jameso Browno „I feel good“. Atgis ir lietuvių populiarioji klasika, pavyzdžiui, Jono Mašanausko „Vilniaus stogai“. Visiškai naujai suskambės Algimanto Raudonikio „Švelnumas“ – jį atliks visi koncerto dalyviai.

Bene šmaikščiausia staigmena – specialiai šiam projektui aranžuota lietuvių liaudies daina „Tūkstantis žingsnelių“, siunčianti tam tikrą menininkų žinią.

„Žmonės mano, kad karantinas pasibaigė sulig ta diena, kai buvo jis nutrauktas. Tačiau meno pasaulis dar smarkiai jaučia jo šleifą. Barai jau sausakimši, gatvės pilnos, net proteste galėjo dalyvauti tūkstantis asmenų, bet kultūros renginiams vis dar taikomi apribojimai – ribojamas žiūrovų kiekis, yra reikalavimų dėl atstumo. Šiuo koncertu ir norime atkreipti dėmesį, kad menininkai pasiruošę į sceną grįžti visu pajėgumu“, – idėją aiškino V. Vyšniauskas.

Jis su kolegomis planuoja koncertą dar šią vasarą pakartoti ir Lietuvos pajūrio kurortuose, taip pat turi ambicijų ateityje „Tenoriadą“ paversti tradicija ir ilgainiui perkelti ją į platesnes, laukines erdves – galbūt į ežero ar jūros pakrantę. Energingo operos solisto vizijose – ir kitoms progoms pritaikyti didelio Lietuvos tenorų būrio koncertai bei tarptautinis tenorų festivalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)