Sezoną pradės rugpjūtį

Liepos 6-ą dieną Valdovų rūmų kieme skambės muzika iš operos „Lietuviai“ – tai bus pirmas didesnis operos atlikėjų susitikimas su žiūrovais nuo karantino pradžios, jei neskaičiuosime simbolinio 15 minučių solistų pasirodymo birželio 1-ąją. O nuo rugpjūčio 12 dienos LNOBT žiūrovų jau lauks savo namuose – jei niekas nepasikeis, nebus netgi ribojamas žiūrovų skaičius, tik jų bus prašoma užsidėti kaukes.

„Sunkus laikas eina į pabaigą – matome, kad žmonės neatitolo vieni nuo kitų, o kaip tik yra išsiilgę. Artistai, teatro bendruomenė kaip niekada išsiilgusi meno, kaip niekada alkana geriems dalykams ir pasiryžusi padovanoti įspūdingą 101-ąjį sezoną ir paminėti šimtmetį“, – kalbėjo J. Sakalauskas.

Nors teatro sezonas bus jau 101-asis, tačiau šimtmečio jubiliejų teatras minės šių metų gruodžio 31 d. ir jį švęs nauju „Traviatos“ pastatymu. Teatro vadovai teigia, kad tai – viena iš laukiamiausių naujojo sezono naujienų. „Dėl „Traviatos“ aš ypač laimingas, nes žinau, kad auditorija labai laukė naujos jos versijos. Ji bus tuo pačiu ir klasikinė, bet ir ne senamadiška“, – kalbėjo virtualiu būdu konferencijoje dalyvavęs LNOBT meno vadovas Sesto Quatrini.

Jis atkreipė dėmesį, kad Italijoje, kur šiuo metu yra, daugelis teatrų dar net negalvoja apie atsidarymą, o kiti jau yra pranešę, kad naujo sezono šiemet visai nebus. „Vien faktas, kad Lietuva pradės sezoną, jau yra tai, kuo reikia didžiuotis“, – kalbėjo S. Quatrini.

Dėl šių metų ramūs: repertuaras vyks koks numatytas

Teatro vadovai pasakojo, kad nuo pat kovo nuolat vis kūrė naujus planus ir galimus veiklos scenarijus, tačiau tikisi, kad dabartinis patvirtintas repertuaras ir veiklos planai yra galutiniai ir jų keisti nebereikės.

„Tikimės, kad traukinys pajudės ir niekur nestos, iškėlę galvas eisime per 2020-2021 metus“, – kalbėjo J. Sakalauskas.

Kaip jau buvo minėjęs anksčiau, jis skaičiuoja, kad LNOBT dėl karantino negavo maždaug milijono eurų pajamų.

„Visi teatrai pasaulyje patyrė finansinių nuostolių, mūsų taip pat – negautos pajamos siekia apie milijoną eurų, bet aš esu įsitikinęs, kad adekvačiose pagal savo dydį įstaigose irgi labai panašūs skaičiai. Jie yra kažkuria prasme bauginantys, bet aš esu įsitikinęs, kad sulauksime pagalbos, tiek šių metų rugsėjo spalio mėnesį, nes tokį pažadą mes esame gavę iš Vyriausybės, ir taip pat manau, kad būsime neužmiršti ir svarstant 2021 kalendoriniais metais svarstant biudžetą“, – kalbėjo J. Sakalauskas.

Jis užtikrino, kad šių metų repertuaras vyks, koks yra numatytas, tačiau daugiau nerimo kelia ateinantys metai. „Šiai dienai mes tikrai įgyvendinsime tokį repertuarą, kokį esame numatę – tikrai turime pakankamai išgalių ir pakankamai sukauptų resursų, nes teatras per šiuos praėjusius metus kaip niekada buvo finansiškai stabilus: susitvarkėme su visomis skolomis, su visomis negandomis, kurios ilgus metus lydėjo teatrą, bet šiai dienai galime drąsiai pasakyti, kad šiuos metus atlaikysime. Bet tiek mūsų teatrui, tiek visam kultūros sektoriui reikia atkreipti dėmesį į 2021 metus. Dėl krizinių įvairių dalykų, dėl nesurenkamų biudžetų, dėl blogesnių biudžetų prognozių turbūt bus siūlymai mažinti, karpyti, bet mums jie bus pražūtingi – mes atlaikėm šį sezoną, bet tikrai gali atsiversti gerokai didesnės skolos, kur jau reikės valstybės paramos“, – nuogąstavo LNOBT vadovas, pabrėždamas, kad tas problemas išgyvena ir visos kitos kultūros įstaigos, tačiau jis tikisi, kad tiek visuomenė, tiek valstybė supranta, kad kultūra turi būti remiama.

Keblumų teatrui gali išlikti ir jei vėl keistųsi renginių organizavimo sąlygos ir būtų reikalaujama išlaikyti atstumus tarp žiūrovų. „Buvo siūloma rugpjūtį turėti tik 35 procentus užimtumo, tai yra, 350 žiūrovų, bet dabar pasirodė išlyga, kuri leidžia visose vietose sėsti, bet tam reikia parūpinti kiekvienam žiūrovui burnas ir nosis dengiančias apsaugines kaukes. Pagal tą išlygą, pagal Sveikatos apsaugos ministerijos parengtą raštą mes galime vykdyti savo veiklą ir mes ją vykdysime. Jei vis tik bus liepta ar kažkaip pasikeis šis reglamentavimas, mums iškils klausimas, ką daryti su kitais 650 žmonių, kurie jau nupirkę bilietus ir kuriuos mes jau vieną kartą perkėlėme į rugpjūčio mėnesį ir jie geranoriškai pakeitė, čia yra problema“, – kalbėjo J. Sakalauskas.

Remsis ta pačia formule: klasikos ir šiuolaikiškumo derinimas

Kalbėdami apie ateinančio sezono repertuarą, teatro vadovai tradiciškai kalbėjo apie tai, kad stengsis derinti klasikinius kūrinius ir naujų formų paiešką. S. Quatrini džiaugėsi, kad dar daugiau veiklos turės teatro vyriausiasis dirigentas Ričardas Šumila. Jis pats taip pat žada Vilniuje būti dažniau ir daugiau veikti savo abejose pareigose, tiek kaip teatro meno vadovas, tiek kaip dirigentas.

Viena laukiamiausių premjerų jis įvardino „Ana Bolena“, kurios ruošiama ir visiškai lietuviška versija, ir su užsienio žvaigždėmis. Taip pat į LNOBT sceną sugrįš Fr. Halevy opera „Žydė“. „Lietuvių publika buvo labai įsimylėjusi tą spektaklį, bus proga dar kartą jį prisiminti“, – kalbėjo S. Quatrini.

Teatras laikysis tradicijos ir pakviesti lietuvių žvaigždes, darančias įspūdingą tarptautinę karjerą – tarp planuojamų renginių yra ir Asmik Grigorian koncertas, ir Edgaro Montvido sceninės veiklos dvidešimtojo jubiliejaus vakaras. Į Lietuvą taip pat atvyks ir GALA koncertą surengs solistė Olga Peretyatko, kuri iki aštuonerių metų pati augo Lietuvoje.

Baleto gerbėjų dėmesio pavasarį taip pat lauks dviguba premjera pagal Arnoldo Schoenbergo kūrinį „Pragiedrėjusi naktis“ ir Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“.

„Visi turime refleksijas šio laikotarpio. Man labai natūraliai atėjo mintis I. Stravinskio „Šventą pavasarį“ pastatyti – man jis labai susišaukė su situacija, ką išgyvename, ką jaučiame“, – kalbėjo vienas iš naujojo pastatymo autorių choreografas Martynas Rimeikis.

Atidengs paminklą V. Noreikai

Dar vienas svarbus įvykis teatrui – Virgilijui Noreikai skirto paminklo atidengimas, kuris planuojamas rugsėjo 22 dieną, minint jo 85 metų gimimo sukaktį. „Visi, kam svarbi ši legendinė asmenybė, tikiuosi, bus teatre, arba vėliau pamatys tą nuostabų atlikėją, mano mokytoją“, – sakė J. Sakalauskas.

Rugsėjo 23 d. vyks V. Noreikos vardo dainininkų konkurso finalas. Pasak J. Sakalausko, tai – vienas prestižiškiausių konkursų Lietuvoje, kuriame laukiama būsimų žvaigždžių sužibėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją