Režisierius Karolis Kaupinis sako, kad pandemijos kontekste filmas įgavo naujo aktualumo, todėl dar svarbiau jį parodyti būtent dabar: „Pagrindinio filmo veikėjo plėtojama atsarginės Lietuvos idėja turi vieną didelį trūkumą – iliuziją, kad kažkur gali būti vieta, kurioje nebūtų čia egzistuojančių problemų. Šiandieninė situacija tą netobulumą parodo dar akivaizdžiau, todėl ir filmas šiandieninėje pasaulio realybėje atsiskleidžia naujai.“

„Daugelis filmų kūrėjų savo premjeras nukėlė į rudenį, tačiau mes nutarėme nebelaukti – jaučiame didžiulį žiūrovų susidomėjimą, palaikymą ir nekantrumą kuo greičiau pamatyti filmą. Tai yra kūrinys apie drąsias idėjas, tad ir mes drąsiai raginame išmokti gyventi su nauja realybe. Žinoma, laikantis visų šios naujos realybės saugumo priemonių, tačiau nenustojant gyventi, kvėpuoti, svajoti ir galvoti apie didesnius dalykus, – pranešime žiniasklaidai pasakoja filmo „Nova Lituania“ prodiuserė Marija Razgutė. – Juokaujame, kad būsime drąsesni už Jamesą Bondą, kuris persikėlė į rudenį, o „Nova Lituania“ taps vasaros filmu didžiojo ekrano išsiilgusiems lietuviams.“

Atėnų ir Rygos kino festivaliuose geriausiu pripažintas filmas net per karantiną toliau žėrė apdovanojimus – pelnė specialų „Cineuropa“ apdovanojimą Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris“, o Karolis Kaupinis buvo paskelbtas geriausiu režisieriumi Vokietijoje vykusiame „goEast“ kino festivalyje.

Paskutiniuosius tarpukario metus vaizduojantis filmas seka geografijos profesoriaus – Kazio Pakšto prototipo – pastangas įtikinti vyriausybę kuo greičiau sukurti atsarginę valstybę užjūryje ir taip gelbėtis nuo artėjančios pražūties – okupacijos. Katastrofos nuojautą turi tik pagrindinis herojus, kol jo svajone apie galimą rojų žemėje patiki dar vienas žmogus – šalies premjeras.

Filmas „Nova Lituania“ pasakoja istoriją, kuri galėjo būti – iš tiesų tuometinis premjeras Juozas Tūbelis tuomet įsiklausė ir pažadėjo paskambinti K. Pakštui. Tik tas skambutis vis dėlto neįvyko – premjerą netrukus ištiko infarktas. Čia fantazijas pradeda kutenti klausimas, o kaip būtų, jeigu būtų? Filme vaidina Aleksandras Kazanavičius, Vaidotas Martinaitis, Valentinas Masalskis, Rasa Samuolytė, Eglė Gabrėnaitė.

Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras prie LR Kultūros ministerijos. Filmo prodiuserė – Marija Razgutė („M-films“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)