Kol darbai tęsis, visi skaitytojai bus aptarnaujami miesto centre, senajame bibliotekos pastate K. Donelaičio gatvėje. Čia bus skolinami leidiniai skaityti vietoje ir į namus, vyks mokymai, kultūros renginiai, edukaciniai užsiėmimai ir kitos veiklos. Administraciniam bibliotekos darbuotojų darbui ir su lankytojų aptarnavimu nesusijusioms veikloms kol kas ieškoma kitų patalpų.

Kaip geriau pertvarkyti biblioteką, galėjo per įvairias apklausas, susitikimus, diskusijas pasiūlyti jos lankytojai bei kiti apskrities gyventojai, taip pat – bibliotekos partneriai ar darbuotojai. Atsižvelgiant į tai, planuojamos šiuolaikiniams skaitytojų ir darbuotojų poreikiams pritaikytos erdvės, interjero, eksterjero ir inžineriniai sprendimai. Statybos darbai bus pradėti 2021-aisiais ir užbaigti per dvejus metus. Numatyti darbai susiję su paslaugų gerinimu ir pastato techninės būklės atnaujinimu, įrengiant mikroklimato, oro vėdinimo, šaldymo bei kondicionavimo sistemas. Rekonstravus bibliotekos pastatą, pagerės jo energetinio efektyvumo charakteristikos, bus sutaupoma 44,45 proc. dėl mažesnio šilumos energijos suvartojimo.

Bibliotekos rekonstrukcija finansuojama dviejų šaltinių lėšomis. Pastato atnaujinimui, didinant šilumos energijos vartojimo efektyvumą, skiriamos lėšos pagal 2014–2020 metų ES fondų investicijų veiksmų programos prioriteto „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimas“ priemonę „Valstybei nuosavybės teise priklausančių pastatų atnaujinimas“. O projektas „Kauno apskrities viešosios bibliotekos modernizavimas“ finansuojamas pagal prioriteto „Kokybiško užimtumo ir dalyvavimo darbo rinkoje skatinimas“ priemonę „Modernizuoti kultūros infrastruktūrą“.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai Edvardo Liako teigimu, rekonstruotame pastate bus sumontuotos modernios gaisro gesinimo ir aptikimo sistemos.
Įrengtos šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemos leis palaikyti bibliotekoje tinkamą skaitytojams ir darbuotojams mikroklimatą, o dokumentų saugyklose bus užtikrinta leidiniams saugoti tinkama temperatūra ir oro drėgnumas. Bus keičiami inžineriniai tinklai, įdiegta pastato valdymo sistema. Patalpose ketinama pasistengti išlaikyti dalį autentikos ir įgyvendinti modernius sprendimus pagal vientisą dizaino liniją.

„Bibliotekos laukia sudėtingas etapas. Turėdami gan mažai laiko ir išteklių, turėsime ne tik atnaujinti bibliotekos pastatą, bet ir bibliotekos erdves paversti patraukliomis visuomenei. Siekiame, kad naujosios bibliotekos vizija kuo geriau atitiktų visuomenės poreikius“, – tvirtino E. Liakas.

Atnaujintos bibliotekos pastate įsikurs vaikų ir šeimų laisvalaikio centras, vyks rytmečiai, knygų pristatymai, bus organizuojamos ekskursijos. Centre laisvalaikį galės praleisti ne tik vaikai, bet ir jų tėvai. Jaunimo skaitykla bus pritaikyta 12–16 metų jaunuolių poreikiams. Edukacinėje erdvėje vaikams ir paaugliams vyks edukaciniai bei kūrybiniai užsiėmimai, pamokos netradicinėje erdvėje. Veiks ir atviros kūrybinės dirbtuvės vaikams, jaunuoliams ir vyresniems, mėgstantiems užsiimti rankdarbiais, konstruoti.

Po rekonstrukcijos Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje įsikursiantis dokumentinio kultūros paveldo restauravimo centras užtikrins šiame kultūros židinyje esančių senų ir retų spaudinių išsaugojimą ateities kartoms.

Biblioteka yra sukaupusi unikalų 200 tūkst. egzempliorių dokumentų fondą. Jame – XV a. vidurio–1945 m. spaudiniai, mokslui ir kultūrai nusipelniusių žmonių asmeninės bibliotekos, išskirtiniai leidybos pavyzdžiai, rankraštiniai dokumentai. Išsprendus dokumentų konservavimo ir restauravimo problemas, atsivers naujų galimybių fondo tyrimui bei viešinimui. Rekonstrukcijos metu numatyta įrengti specialias modernias saugyklas archyviniam nacionaliniam spaudos egzemplioriui saugoti.

Atsinaujinęs Senosios knygos muziejus kvies susipažinti su nuolat besikeičiančiomis ekspozicijomis. Muziejuje vyks teminės ekskursijos, moksleiviams bus organizuojamos edukacijos, papildančios formaliojo švietimo programas.

Erdvios, skaitytojams patogios modernios skaityklos, renginių, konferencijų salės, edukacinės erdvės bus pritaikytos lankytojams. Bibliotekoje bus gausu ne tik knygų, bet ir modernių technologijų. Bus įkurta medijų meno ir garso įrašų studijos su visa reikiama įranga. Biblioteka taps patrauklesnė moksleiviams, studentams, laisvai samdomiems darbuotojams, nepriklausomiems ekspertams. Net keliuose aukštuose bus įrengtos individualaus ir grupinio darbo erdvės. Norintys netgi galės rezervuoti individualaus darbo kabiną. Taip pat įvairaus dydžio erdves bus galima rezervuoti ir grupiniam darbui.

Pasak bibliotekos atstovų, įkurtas skaitmeninimo centras sudarys sąlygas talpinti unikalius, retus ir vertingus dokumentus portaluose www.epaveldas.lt ir www.europeana.eu, taip užtikrinant kiekvienam vartotojui laisvą prieigą prie dokumentų ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mastu. Būdama regioninis skaitmeninimo centras, ji padės Kauno regiono bibliotekoms išsaugoti kultūros paveldo ir kraštotyros objektus.

Ateityje bibliotekoje bus galima pasimėgauti šviesos ar garso terapija poilsio erdvėse, skaityti, bendrauti ir grožėtis Ąžuolyno bei Žaliakalnio vaizdais – terasoje ant Kauno apskrities viešosios bibliotekos stogo. Jos prieigose įrengtas knygomatas sudarys sąlygas vartotojams pasiimti užsakytas ir grąžinti perskaitytas knygas jiems patogiu laiku, net ir bibliotekos nedarbo metu. Tai bus visiškai nauja paslauga, leidžianti dirbantiems, didelį užimtumą turintiems gyventojams patogiau naudotis bibliotekos fondais. Kauno miesto savivaldybė žada sutvarkyti Mažąjį Ąžuolyną, kuriame stovi bibliotekos pastatas, ir aplinkinę teritoriją. Tai bus atliekama kompleksiškai, įgyvendinant Ąžuolyno parko atnaujinimo projektą. Numatyta prie bibliotekos įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, kokios dabar čia nėra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)