M. Sjowall „užgeso šiandien po ilgai trukusios ligos“, naujienų agentūrai AFP sakė leidyklos „Piratforlaget“ vadovė Ann-Marie Skarp.

Kartu su savo partneriu Peru Wahloo, mirusiu 1975-aisiais, M. Sjowall parašė 10 detektyvinių romanų ciklą, kurio pagrindinis veikėjas – rūstaus būdo, vidutinio amžiaus ir tikrai į superherojų nepanašus komisaras Martinas Bekas bei jo vadovaujama Stokholme įsikūrusio Nacionalinio žmogžudysčių biuro kriminalistų komanda.

Jų romanai, įskaitant knygas „Roseana“, „Besijuokiantis policininkas“ (Den skrattande polisen) ir „Bjaurus žmogus“ (Den vedervardige mannen fran Saffle), pasižymi įtemptais struktūrizuotais siužetais, kupinais realistiškų detalių, atskleidžiančių ne itin patrauklią policijos darbo kasdienybę.

„Jos ir Pero Wahloo 10 romanų apie Martiną Becką... taps klasika. Drįstu teigti, kad jie įkvėpė visus dabartinius kriminalinių romanų autorius“, – sakė A.-M. Skarp.

Kaip nurodo naujienų agentūra TT, šios knygos buvo išverstos į 40 kalbų; jos suteikė įkvėpimo sukurti dešimtis filmų.

1935 metų rugsėjo 25-ąją Stokholme gimusi M. Sjowall studijavo žurnalistiką ir grafiką. Ji dirbo vertėja, meno direktore ir žurnaliste Švedijos žurnaluose ir laikraščiuose.

Dėl savo darbo ji 1961 metais susipažino su P. Wahloo, kuris tuo metu buvo sėkmingas politikos aktualijų žurnalistas. Jiedu greitai tapo pora ir susilaukė dviejų sūnų.

Tuomet Maj ir Peras nusprendė pradėti rašyti romanus apie Martiną Beką.

Pavakarieniavę ir paguldę miegoti vaikus jiedu sėdėdavo vienas priešais kitą ir rašydavo iki išnaktų – kiekvienas po skyrių.

„Daug dirbome tobulindami stilių, – rašytoja 2009 metais sakė dienraščiui „The Guardian“. – Norėjome rasti stilių, kuris nebūtų asmeninis jo arba mano stilius, o veikiau knygoms tinkamas stilius.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)