Arūnas Sakalauskas – aštuonių nominacijų už geriausius metų vaidmenis, dviejų Kristoforo statulėlių ir dviejų auksinių scenos kryžių savininkas, vienas ryškiausių Lietuvos teatro aktorių, sukūręs daugybę įsimintinų vaidmenų ne tik scenoje, bet ir kine.

Aktorius su „Menas be karūnos“ organizatoriais pasidalino nuotrauka, kurioje jis rymo prie Vilniaus mažojo teatro fototapeto, su prierašu: „Teatras ant sienos, pakabino dar prieš karantiną. Aktorius visada spardosi, todėl jo lengvai nepakabinsi. Kabinti galima tik iki karantino pabaigos!“

Arūnas Sakalauskas

Laisvydė Šalčiūtė – viena aktyviausių šiuolaikinių Lietuvos viduriniosios kartos konceptualiųjų menininkių, 2018 metais įgijo meno daktaro laipsnį, o šiais metais buvo apdovanota Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija už nuopelnus Lietuvos kultūrai.

Ji kuria tapybos darbus, menines instaliacijas, meninius objektus, fotografijas, grafiką, piešinius, literatūrinius tekstus. Šios menininkės parodą, pernai veikusią Mantujos (Italija) kunigaikščių rūmų muziejuje, aplankė virš 100.000 lankytojų.

Kviesdama prisijungti prie iniciatyvos „Menas be karūnos“, Laisvydė rašė: „Mielieji, „Menas be karūnos“ – projektas, kuriame susivienijo menininkai. Šiuo nelengvu visiems laiku jie dovanoja savo kūrinius mainais į Jūsų pervestą finansinę paramą medikams. Štai projekto tinklapis, užsukite bent akis paganyti, o gal kažkas patiks, puikūs koncertai, spektakliai, renginiai, vizualus menas! Kaip bus puiku vienur ar kitur Jus susitikti, kai šitas užsitęsęs tupėjimas namuose pasibaigs. Iliustracijai – su Kęstučiu Grigaliūnu – fotofiksacija iš namų.“

Vizualaus meno kūrėjas Kęstutis Grigaliūnas, kuriantis tapybą, šilkografijas, fotografijas, instaliacijas, iliustravęs knygų, už skaudžios atminties erdvinį įvaizdinimą šiuolaikiniame mene apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija. Menininko kūrinių yra svarbiausiuose Lietuvos muziejuose, MoMa bibliotekoje Niujorke (JAV), Londono Tate Modern Archive.

Kęstutis Grigaliūnas ir Laisvydė Šalčiūtė

Prie iniciatyvos prisijungęs legendinis lietuvių fotomenininkas Antanas Sutkus jai dovanoja vieną garsiausių savo darbų – 1959 metais Vilniuje sukurtos fotografijos „Maratonas Universiteto gatvėje“ atspaudą ant archyvinio popieriaus. 2011 metais fotografiją iš vienos Europos galerijos įsigijo legendinis britų atlikėjas Eltonas Johnas.

Karantino metu nusifotografavęs prie dovanojamo darbo, garsusis fotomenininkas sako: „Aš pats esu Lietuvos medikų produktas. Lietuva turi tokio lygio medikus, kurių net patys dažnai nesugebame įvertinti, todėl prieš juos ne tik karūną nukelti, bet ir galvą nulenkti norisi.“

Antanas Sutkus

Eglė Ridikaitė – itin aktyviai šiuolaikinio meno scenoje besireiškianti konceptuali tapytoja.

Menininkė tapyboje naudoja išskirtinę techniką: pridengusi drobę rankų darbo trafaretais, ji ne tapo, o keliais sluoksniais purškia aerozolinius dažus, kol išgauna tinkamus atspalvius ir faktūrą. 2018 metais už kūrybos nuopelnus bei kūrinių ciklą, pristatytą parodoje „Atėjai, pamatei, išėjai: kultūringos grindys“ Eglė Ridikaitė apdovanota Vyriausybės kultūros ir meno premija bei Vilniaus miesto savivaldybės premija.

Eglė pasidalino nuotrauka tiesiai iš savo dirbtuvių: „Karantinas dirbtuvėje, karūna ant žemės, o už lango – amžinas sekmadienis, tik girdisi varnų karksėjimas. Tuščia, tylu, neramu. Toks laikas, skirtas apmąstymams, susikaupimui, naujų darbų atsiradimo pasiruošimui. Kokie bus tie darbai tikiuosi pamatysime, kai susitiksime parodose.

Pasiilgau Jūsų, pasiilgau gyvybės, kuri tikrai kunkuliuoja iniciatyvoje „Menas be karūnos“, prie kurios prisijungiau balandžio pradžioje. Dovanoju savo kūrinius bet kuriam iš jūsų, kuris paaukos Lietuvos medikams padedantiems fondams kaip padėką, kad esame kartu.“

Eglė Ridikaitė

Žygimantas Augustinas – tapytojas, kurio pagrindinės darbų temos: žmogaus kūnas ir jo būsenos, bei realybės ir fikcijos santykis vaizde. Įgijęs meno daktaro laipsnį, už savo kūrybą pelnęs ne vieną solidų apdovanojimą (tarp jų antras prizas BP portreto apdovanojimuose Londono Nacionalinėje portretų galerijoje, 2002 m.), dėstantis Vilniaus Dailės Akademijoje (VDA) kūrėjas, kviesdamas padėti medikams pasidalino savo nuotrauka, kurioje jis vis dėlto su karūna: „Menas be karūnos, o aš su….“

Žygimantas Augustinas

Viktorija Miškūnaitė, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) solistė, nuostabioji princesė Turandot G. Puccini operoje „Turandot“, Manon Lesko publikos numylėtinėje J. Massenet operoje Manon menininkė pelniusi daugybę titulų, du kartus paskelbta Metų operos soliste, pelniusi du Auksinius scenos kryžius.

Būtent Auksinius scenos kryžius Viktorija ir pakabino kartu su bateliais, taip žymėdama tykų karantino laikotarpį. Viktorija rašo: „Nors pakibo bateliai ant pakabos, dainuoti man niekada nepabos! Dovanoju šitam nuostabiam projektui galimybę ir visiškai išskirtinę progą tiesiog pabūti kartu. Palaikykime mūsų medikus ir kartu išreikškime Vilties Padėką!“

Viktorijos Miškūnaitės bateliai ir apdovanojimai

Iniciatyva „Menas be karūnos“ startavo balandžio 2 dieną. Nuo to laiko, prie iniciatyvos prisijungė virš 30 kūrėjų ir kolektyvų. Dovanų sąraše yra 100 pasiūlymų, iš kurių 33 jau rezervuoti, o sąrašas dar vis atnaujinamas naujai įsitraukiančių menininkų pasiūlymais. Mainais į kūrėjų dovanas, fondams jau pervesta 8 380 Eur.

Iniciatyva dar tęsiasi, ir skatina aukoti šiems aktyviai paramą medikams renkantiems ir tikslingai ją teikiantiems fondams:

1. „Laisvės TV“ fondas ir iniciatyva „Laikykitės medikai!“, remiantys dirbančius pirmose kovos su koronavirusu fronto linijose. Šiuo metu Lietuvos žmonės ir įmonės šiai iniciatyvai jau paaukojo daugiau nei du milijonus eurų. Už juos perkamos medikų apsaugos priemonės ir teikiamos į karščiausius šių dienų taškus.

2. „Blossom of Hope 2020“ („Sužydėjusi viltis 2020“), – besirūpinantys Lietuvos onkologijos klinikas orą dezinfekuojančiais baktericidiniais UV recirkuliatoriais, kurie neutralizuoja patalpoje esančius virusus, bakterijas ir grybelius, taip apsaugodami pažeidžiamus, nuo vėžio besigydančius asmenis.

Žmonės, paaukoję fondams, ir atsiuntę mokėjimo kopiją, šiuo adresu galės pasirinkti sumos dydį atitinkančią dovaną iš menininkų įsteigto dovanų sąrašo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)