„Rašau vienišam paaugliui. Žmogui, kuris jaučiasi netobulas, nepastebėtas ir nepastebimas. Žmogui, kuris garsiai šaukia, kad jam viskas gerai, o jo akys kalba ką kita. Paaugliui, kuriam reikia užuovėjos“, – taip savo adresatą apibūdina rašytojas Vytautas Varanius. Jo knyga „Šiltnamis“ 2019 metais buvo išrinkta Paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtoja, skelbiama pranešime spaudai.

Geriausios knygos paaugliams ir jaunimui konkurso nugalėtojas, rašytojas Vytautas Varanius jau galvoja apie kitą knygą ir sako išnaudojąs karantino laiką rašymui. Naujame savo romane jis žada ir toliau nagrinėti depresijos temą.

„Būtų neteisinga apsimesti, kad jos nėra“, – sako rašytojas.

Vytautas Varanius

Šiuo ypatingu laiku jis stengiasi įžvelgti pozityviąją apribojimų pusę. Jam atrodo, kad pasaulis buvo pernelyg įsisukęs.

„Gal ištikusi bėda padės mums trumpam sustoti, apsidairyti aplinkui, įvertinti tai, kas tikra. Kas žino, gal šitaip išspręsime daugelį savo problemų – šeimos, santykių, darbo, kultūros, ekologijos. Ir gal pastebėsime tai, kas anksčiau praeidavo pro šalį“.

Savo pirmąją apysaką dvyliktoje klasėje parašęs Vytautas Varanius šiandien jaučiasi nutolęs nuo šiuolaikinio paauglio. Ir vis dėlto, jam atrodo svarbu perteikti universalią patirtį, kuri galėtų būti naudinga ne tik paaugliams, bet ir jų tėvams.

„Knygos šiame pasaulyje yra gera užuovėja nuo pasaulio, nes beskrolindami galime pasiklysti ir prarasti save, o knygos ir muzika yra reikalai, kur gali užsibūti, grįžti į save“.

Vytautas Varanius prisipažįsta susilaukiantis komentarų, kad iš jo knygų sklinda tamsa.

„Mes, lietuviai, esame kukli tauta, vengiame kalbėti apie problemas, įkišame galvas į smėlį ir galvojame, kad viskas praeis, kad išsispręs, kai suaugsi.

Vytauto Varaniaus knyga

Tačiau kaip dažnai jaunas žmogus lieka vienas mūšio lauke, kalbėti apie tamsą, apie nepatogias temas reikia, jei nekalbėsime, jų neatpažinsime, o viskas savaime tikrai neišsispręs.

Šiais laikais depresija ir vienatvė – viena didžiausių problemų, feisbuke turime tūkstančius draugų, bet iš tiesų jaučiamės vieniši. Knyga padeda pažinti problemą, suteikia užuovėją jaunam žmogui“.

Literatūros paaugliams ir jaunimui nugalėtoja yra tapusi ir rašytoja Akvilina Cicėnaitė. Paaugliams ji rašo daugiau nei dešimtį metų.

„Negaliu sakyti, kad žinau viską apie paauglius, – ji sako. – Ko gero, rašau apie bendražmogiškus dalykus, kurie rūpi mums visiems. Apie norą priklausyti, norą būti mylimu, apie draugystę, meilę, šeimą, vaikų ir tėvų santykių svarbą. Mėgstu dalintis tuo, ką prisimenu, tikiu, kad paaugliai išgirs, ką kalbu, ką noriu jiems pasakyti“.

Akvilinai Cicėnaitei svarbu, kad jaunimui ir paaugliams skirtos knygos nepaliktų neviltyje, kad vestų į šviesą, kad suteiktų viltį. Ypač šiuo metu, šiame pasaulyje, kai daugeliui darosi išvis nebeaišku, kaip gyventi.

Akvilina Cicėnaitė

„Norėčiau linkėti jauniems žmonėms tiesiog būti, – sako rašytoja. – Būti taip, kaip išeina – su visais jausmais, kurie kyla, su baime, nerimu, liūdesiu, viltimi, su empatija kitam ir, žinoma, nepamiršti sveiko proto“.

„Knygų jaunimui ir paaugliams konkursas yra socialiai atsakinga, jau septintus metus gyvuojanti leidyklos „Alma littera“ iniciatyva, – sako leidyklos vadovė Dovilė Zaidė. – Norime skatinti paauglius skaityti įdomias, kokybiškas knygas.

Lietuviai autoriai šią skaitytojų grupę dažnai pamiršta, nėra daug autorių, kurie rašo jaunimui, taigi, norime skatinti juos tai daryti. Leidykla tam įsteigė piniginį prizą, o geriausios nominuotos knygos, tikimės, pasieks knygynų lentynas ir skaitytojų širdis“.

Kūriniai Paauglių ir jaunimo literatūros konkursui į leidyklą „Alma littera“ atkeliauti turi iki gegužės1-osios.

Konkursui pateiktus darbus vertins nepriklausomų ekspertų ir leidyklos atstovų komisija. Ji išrinks tris geriausius rankraščius, kurie bus išleisti. Geriausio rankraščio autorius bus paskelbtas ir 2900 eurų piniginis prizas jam įteiktas gruodžio 1 dieną.

A. Cicėnaitės knyga

Knygos Paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtojai:

- 2014 metai: Daina Opolskaitė „Eksperimentas gyventi“.

- 2015 metai: Akvilina Cicėnaitė „Niujorko respublika“.

- 2016 metai: Daina Opolskaitė „Ir vienąkart, Riči“.

- 2017 metai: Rebeka Una „Šeštadienį, aštuntą valandą“.

- 2019 metai: Vytautas Varanius „Šiltnamis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)