Kaip lakštingala negali nečiulbėti, taip ir V. Miškūnaitė karantino metu jau svajoja apie grįžimą į sceną. Dėl to ji jau dabar planuoja kitą savo koncertą, kurį ketina padovanoti žmonėms, prisidėjusiems prie iniciatyvos „Menas be karūnos“ ir paaukojusiems medikams, skelbiama pranešime spaudai.

- Ko, laikantis karantino, ilgitės labiausiai?

- Na, turbūt, kaip ir visi – asmeninės laisvės: laisvės eiti kur noriu, kada noriu ir kiek noriu, veikti ką noriu, išeiti vakarais į Vilniaus senamiestį, išgerti kavos pamėgtoje „Augustas ir Barbora“ kavinėje arba užbėgti į kitą mėgstamą vietą. Pasiilgau draugų, žmonių, šypsenų, apsikabinimų, kitaip tariant, absoliučiai paprastų proziškų dalykų!

Kaip ir daugelį, mane labiausiai gluminantis dalykas yra tai, kad mes, gyvendami demokratinėje visuomenėje, staiga tapome kažkokio nematomo, mikroskopinio viruso įkaitais, ir, kas dar sunkiau suvokiama – tai yra globalu. Mintimis tikrai nelengva aprėpti, kokio masto tai yra problema ir kaip tai atsilieps mūsų tolesniam socialiniam gyvenimui, pasibaigus karantinui.

- Kaip karantinas pakeitė jūsų darbotvarkę?

- Pakeitė iš esmės. Teatras užrakintas, scena tuščia. Mums neleidžiama netgi ateiti į teatrą dirbti savo grimerinėje individualiai. Tai yra labai liūdna. Aš šiuo metu gyvenu daugiabutyje, kuriame nėra instrumento, tad ir galimybės individualiai dirbti neturiu, nors kasdienis trenažas balsui yra būtinas, lygiai kaip sportininkui treniruotės formai palaikyti. Su nerimu ir nekantrumu laukiu, kada pagaliau bus galima patekti į teatro patalpas ir dirbti bent individualiai.

Kita vertus, atsirado masė nuostabaus laiko sau: skaityti knygas, leisti laiką su mylimais žmonėmis, su vaikais. Laikas, kai vyksta pasiruošimas ateities darbams: klavyro, dainų tekstų vertimas, įrašų klausymas, analizavimas, naujų projektų, programų kūrimas, ateities projektavimas. Iš dalies tai labai kūrybiškas laikotarpis.

Viktorija Miškūnaitė

- Kodėl nusprendėte prisijungti prie iniciatyvos „Menas be karūnos“?

- Mane sužavėjo projekto idėja. Kai man paskambino Vilma Mačianskaitė, galerijos „Contour Art Gallery“ savininkė, mes, iki tol visiškai nepažįstamos, prakalbėjome kone valandą, grynindamos ir tobulindamos šią iniciatyvą. Mane įkvėpė pagrindinis šios gražios iniciatyvos tikslas ir, galbūt, pirmą kartą Lietuvoje taikomas jo įgyvendinimo būdas – paaukoti labdarai savo meno darbus arba būsimus meno bei muzikos projektus.

Norą prisijungti pastiprino mintis, kad tokiu mums visiems nelengvu psichologinio išbandymo periodu, bendram, gražiam tikslui – mūsų šalies medikams paremti, draugėn telkiasi įvairiausių sferų menininkų pajėgos: dailininkai, aktoriai, atlikėjai, šokėjai, teatralai, netgi floristai – visi kartu, vienbalsiai ir geranoriškai aukoja bei dovanoja savo kūrybos vaisius, nežiūrint to, kad tai yra, ko gero, vienas labiausiai nuo esamos priverstinio karantino padėties finansiškai kenčiantis paslaugų ir kultūros sferos sektorius.

„Vilties padėka“ – tai gražus gestas, kad, nežiūrint mūsų skirtingų specialybių ar užsiėmimų, kartu esame vieninga, stipri tauta, susivienijanti tuomet, kai to labiausiai reikia. „Menas be karūnos“ – tai laikas, kai visi nusiimame karūnas ir dėkingi už sveikatą bei pasiaukojantį darbą sakome medikams AČIŪ.

- Įsteigėte vertingiausią projekto dovaną – „Versalis Jūsų namuose“, kuo ji ypatinga?

- „Versalis Jūsų namuose“ yra tikrai išskirtinis kūrybinis bei meninis produktas jau vien todėl, kad jam sukurti renkamės privačią erdvę aukotojo namuose. Jo unikalumas susideda iš kelių dalykų: tai, kad suteikiama absoliučiai neįtikėtina galimybė patirti klasikinį, saloninį koncertą savo pačių namuose, turint išskirtinę progą klausytis nuostabaus pianisto, romantiko Dariaus Mažinto gyvo atlikimo, gėrintis romantinėmis melodijomis vos metro atstumu, patogiai įsitaisius ant sofos, apsikabinus mylimą vyrą ar moterį bei jaukiai gurkšnojant raudoną vyną su draugais prie savo namų židinio, avint šlepetes!

Šiam projektui įgyvendinti tiesiai į namus bus atgabentas saloninis fortepijonas, o mini scenos ir kamerinės salės įspūdį sukurs menininkas, floristas Mantas Petruškevičius. Na, pasakykit, kas nenorėtų tokio koncerto pas save namuose! Šiuo metu tai yra vienintelė galimybė įsigyti tokią nepaprastą dovaną ir nustebinti savo artimuosius. Man tikrai labai smalsu, kas taps tie pirmieji, kuriems jaukų šeštadienio vakarą dainuosiu jų pačių namuose.

- Pasidalinkite patarimais, ką įdomaus nuveikti namie, kad laikas karantine neprailgtų?

- Užsiimti mėgstamiausia veikla, kuriai nebuvo laiko tuomet, kai dirbote! Skaityti, sportuoti, megzti, siuvinėti, kepti pyragus, žiūrėti filmus ar žaisti stalo žaidimus su vaikais. Tai išties stebuklingas laikas SAU.

- Ką, visų pirma, planuojate nuveikti karantinui pasibaigus?

- Bėgti į teatrą DAINUOTI!!! Apkabinti sceną ir seniai matytus draugus.

Iniciatyva „Menas be karūnos“ skatina aukoti šiems aktyviai paramą medikams renkantiems ir tikslingai ją teikiantiems fondams:

1. „Blossom of Hope 2020“ („Sužydėjusi viltis 2020“), – besirūpinantys Lietuvos onkologijos klinikas orą dezinfekuojančiais baktericidiniais UV recirkuliatoriais, kurie neutralizuoja patalpoje esančius virusus, bakterijas ir grybelius, taip apsaugodami pažeidžiamus, nuo vėžio besigydančius asmenis.

2. Laisvės TV fondas ir iniciatyva „Laikykitės medikai!“, remiantys dirbančius pirmose kovos su koronavirusu fronto linijose. Šiuo metu Lietuvos žmonės ir įmonės šiai iniciatyvai jau paaukojo daugiau nei vieną milijoną eurų. Už juos perkamos medikų apsaugos priemonės ir teikiamos į karščiausius šių dienų taškus.

Menas be karūnos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)