Knygyno įkūrėja Eurika Stogevičienė antradienį feisbuke pasidalino įrašu, kuriame rašė supratusi, kad 16 metų gyvavęs „eureka!“ knygynas gali nebeatsigauti.

„Knygynas yra mano vaikas, mano mylimasis, mano geriausias draugas. Ir nors jis „suvalgo“ beveik visą laiką, kompensuodamas atveda puikius žmones, parodo neįtikėtai geras knygas, plečia literatūrinį lauką ir supratimą, įkvepia keisčiausiems projektams ir padaro mane laimingiausiu žmogumi“, – dėstė ji.

„Vakar buvo juodulių diena – kelios bibliotekos pranešė, kad popierines knygas keičia elektroninėmis ir knygyno paslaugų nebereikės, geras mūsų bičiulis feisbuke paskelbė kaip perka knygas iš vieno didžiausių šalyje internetinių knygynų.

Tačiau kitas, mažą leidyklą turintis, draugas paskambino ir pasakė, kad tik nesugalvotume jam mokėti už knygas ir kad jis palauks kiek reikės – kad tik atlaikytume karantiną. O mūsų knygyno chebrytė – kaip kumštis, visi galvoja variantus, suka galvas ir siūlo įvairius dalykus, jie yra ta jėga, tas variklis, kuris nuvaiko juodulius ir įkvepia“, – tęsė ji, kreipdamasi į palaikančius knygyną ir prašydama pirkti knygas iš jų elektroninės svetainės www.knygynas.biz.

Net pačiai E. Stogevičienei netikėtai žinutė socialiniuose tinkluose suveikė kaip bomba. „Vakar buvęs visiškas juodulys virto šviesuliu. Dabar yra baisiai smagus ir geras laikas – kažkas žmonėms padarė neįtikėtiną poveikį ir labai daug kas užsisakė knygas, tiesiog neįtikėtinai daug užsakymų“, – džiaugėsi ji.

„Pamatėme, kad nereikia nuleisti rankų, eiti į prastovas, ir tik galvoti, kaip viskas blogai, pasaulis sugriuvo – net pačioje sunkiausioje situacijoje galima pabandyti paieškoti išeities. Mes tikrai sėdėjome susiėmę už galvų, nes turėjome puikiausią internetinę parduotuvę, bet tiesiog niekas per ją nepirko, nes mes kažkaip anksčiau jos per daug ir nereklamuodavome. Tad reikia paieškoti alternatyvų pasiekti žmones, aišku, jei turi ją pasiūlyti – mes pabandėme ir pavyko“, – kalbėjo ji.

Kol kas neaišku, kiek ilgam knygynui užteks gautos finansinės injekcijos, bet E. Stogevičienė pabrėžia, kad tokia žmonių reakcija jai ir visai knygyno komandai labai svarbi ne tik finansiniu, bet ir psichologiniu požiūriu.

„Tai yra labai svarbus psichologinis momentas. Dabar, kai yra toks masinis nerimas, nežinomybė, o tu tiesiog darai, ką labai mėgsti, myli savo veiklą ir nenori nei užsidaryti, nei kažkaip atsitraukti, tokia žmonių reakcija ir jų palaikymas yra labai svarbūs. Aišku, tos finansinės injekcijos mums neužteks amžinai, bet bent dabar kuriam laikui mums įplaukė nemažai pinigų ir mes dabar labai linksmai nusiteikę – mūsų internetinė parduotuvė neįtikėtinai plačiai pasklido, ir mes jau dabar konkuruosime lygiom teisėmis ir su „Amazon“, ir su „Bookdepository“, per kur tikrai daugybė žmonių užsisakinėdavo iš užsienio internetinių knygynų, o dabar galbūt užsisakinės iš mūsų“, – vylėsi ji.

„Juk mes dirbame tiesiogiai su leidyklomis, mes esame Lietuvoje, mes mokame mokesčius Lietuvai, tai kodėl tada užsisakinėti iš kitų, kur tu nežinai, iš ko tu užsisakinėji, iš kažkokio didelio internetinio milžino. O čia – mažas knygynėlis, kur visada galima ateiti, na, kai nesame užsidarę dėl karantino“, – sakė E. Stogevičienė.

Ji prisipažino, kad būtent bendravimo su knygyno lankytojais jiems dabar labiausiai trūksta. „Mes įpratę, kad pas mus labai daug žmonių ateina tiesiog pasikalbėti, pasidalinti, pasipasakoti apie knygas, gyvenimą, apie viską – kartais čia vos ne psichoterapinis kabinetas“, – šypsojosi ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)