„Business Insider“ surinko įvairiausių žanrų ir tematikų knygų – kultūros, mokslo, istorinių, politinių ir kitų. Jos padės praplėsti jūsų požiūrį į skirtingas gyvenimo sritis.

1. Harper Lee – „Nežudyk strazdo giesmininko“

Pirmą kartą išleista 1960 m., o 1961 m. tapusi Pulicerio premijos laureate, knyga „Nežudyk strazdo giesmininko“ sulaukė vienos nakties sėkmės. Per pirmąją savaitę buvo parduota 1,1 mln. egzempliorių, o per visą gyvavimo laiką buvo parduota daugiau nei 40 milijonų egzempliorių, išversta į daugiau nei 40 kalbų.

Šiame amerikiečių romane advokatas Atticusas Finchas sutinka ginti juodaodį vyrą, kuris buvo apkaltintas baltosios moters išžaginimu. Išgalvota istorija vyksta Maycomb mieste Alabamos valstijoje ir pasakojama per Fincho berniuko dukterį Scout'ą.

Šis klasikinis kūrinys apima keletą svarbių temų, tokių kaip auklėjimas ir rasizmas Amerikoje.

2. George Orwellas – „1984“

George'as Orwellas parašė šį antikomunistinį romaną 1948 m., siekdamas nuspėti, kaip atrodys 1984-ieji Londone. Jo prognozė – totalitarinė valstybė, kurioje „didysis brolis“, vyriausybė, visą laiką tave stebi ir nurodo, ką tau galvoti ir kuo tikėti.

Šią knygą būtina perskaityti kiekvienam, nes ji subtiliai pasakoja apie tai, kas nutinka, kai vyriausybei suteikiama per didelė žmonių ir jų gyvenimo kontrolė.

George'as Orwellas

3. Henry Davidas Thoreau„Voldenas, arba gyvenimas miške“

„Voldene“, pirmą kartą išspausdintame kaip „Voldenas, arba gyvenimas miške“ 1854 m. transcendentalistas Henry Davidas Thoreau pasakoja apie savo išgyvenimus, palikus civilizaciją ir maždaug dvejus metus praleidus miške, trobelėje, kurią jis pasistatė netoli Voldeno tvenkinio Masačusetso valstijoje.

Traukdamasis į mišką, Thoreau bandė pasiekti visiško savarankiškumo ir primityvaus gyvenimo būseną.

„Išėjau į mišką todėl, kad norėjau gyventi išmintingai, turėti reikalą tik su esmingais gyvenimo faktais ir įsitikinti, kad jis gali mane kažko išmokyti, ir kad prieš pat mirtį nepasirodytų, jog išvis negyvenau.“

Klasika tinkama skaityti visiems, kuriuos domina atradimai per minimalizmą.

4. Gabrielis Garcia Marquezas – „Šimtas metų vienatvės“

Žymusis Kolumbijos autoriaus Gabrielio García Márquezo romanas buvo išleistas 1967 m. Parašytas magiškojo realizmo stiliumi, laikomas vienu svarbiausių ispaniškos literatūros kūrinių.

„Šimtas metų vienatvės“ pasakoja apie septynias Buendía šeimos kartas išgalvotame utopiniame Kolumbijos mieste.

Pagrindinė kūrinio tema yra nuolat besikartojanti istorijos ir žmogaus prigimtis. Veikėjai yra reguliariai lankomi ir kontroliuojami vaiduoklių. Taip pat daug dėmesio skiriama iš anksto numatyto likimo ir nelaimės idėjai.

Gabrielis Garcia Marquezas

5. Chinua Achebe – „Sugriūva viskas

Knygoje autorius atvirai vaizduoja ikikolonijinę Nigeriją. Tai yra ambicingo, savo sunkiu darbu pagarbą bendruomenėje užsitarnavusio jaunuolio Okonkvo gyvenimo drama. Siekdamas būti kitoks nei visam kaimui prasiskolinęs tėvas, jis susiduria su savo gyvenimo ir svajonių praradimu, kai britų kolonistai atvyksta į jo gimtąją šalį.

Barackas Obama tai pavadino „tikra pasaulinės literatūros klasika“ ir „šedevru, įkvėpusiu rašytojų kartas Nigerijoje, visoje Afrikoje ir visame pasaulyje“.

6. Jennifer Egan – „Smogikų gaujos apsilankymas“

2011 m. amerikiečių autorės Jennifer Egan kūrinys pasakoja 13 istorijų, nutikusių skirtingose vietose ir skirtingais laikotarpiais. Tačiau jas visas sieja muzikos įrašų kompanijos vadovas Bennie Salazaras ir jo padėjėja Saša. Kai kurie kritikai knygą pavadino trumpų istorijų rinkiniu dėl novatoriškos pasakojimo struktūros.

„Smogikų gaujos apsilankyme“ vyrauja susinaikinimo ir negailestingos laiko jėgos temos.

7. Haruki Murakami – „1Q84

Haruki Murakami romanų trilogija yra nuoroda į George'o Orwello romaną „1984-ieji“. Rašytojas permąsto istorijos ir ateities sąvokas, jo personažai ima pasimesti laike, pasirodo ir manipuliacinių teorijų, Orwello Didįjį Brolį keičia Mažieji žmonės, naktį paslaptingai vejantys oro lėliukę. „1Q84“, išleistas 2011 m., yra tik vienas iš daugelio Murakami populiariosios fantastikos kūrinių.

Kaip 2005 m. „The New York Times“ rašė apie garsųjį japonų autorių: „Nors kiti rašytojai gali papasakoti istoriją, primenančią sapną, retas menininkas gali priversti mus pajusti, kad patys apie tai svajojame“.

Haruki Murakami

8. J. R.R. Tolkienas – „Žiedų valdovas“

„Žiedo brolija“ – pirmoji J. R. R. Tolkieno serijos „Žiedų valdovas“ knyga, kurią taip pat būtina perskaityti.

Šis epinis nuotykių romanas vyksta Tolkieno sukurtame Vidurio žemės pasaulyje ir pasakoja istoriją apie tai, kaip Frodas Bagginsas ketina sunaikinti žiedą, kol tamsusis lordas Sauronas jo nepasiėmė ir nepanaudojo piktiems darbams.

9. Tonis Morrisonas – „Mylima“

Nobelio literatūros premijos, Pulicerio premijos už grožinę literatūrą ir Amerikos knygų premijos laureatas Toni Morrisonas yra vienas pripažintų amerikiečių autorių, gyvų iki šiol. „Mylimasis“ pasakoja apie buvusią vergę Sitę, kuri pabėgo į Ohajo valstiją, bet vis dar yra persekiojama dėl savo praeities.

10. Howardas Zinnas – „Jungtinių Amerikos Valstijų žmonių istorija“

Amerikiečių istorikas ir politologas Howardas Zinnas parašė šią knygą pristatydamas savo teoriją, kad Amerikos istoriją galima apibendrinti kaip žmonių mažumą, prispaudusią jų daugumą.

Knyga jos išleidimo, 1980 metais, tapo Nacionalinės knygos premijos prizininke. Nuo to laiko ji pasirodė įvairiuose filmuose ir populiariuose serialuose, tokiuose kaip „Sopranai“, „Simpsonai“ ir „Gerasis Vilas Hantingas“.

Ši knyga gali praplėsti jūsų mintis naujomis praeities interpretacijoms ir suteikti daugiau žinių apie Amerikos istoriją.

11. Ana Frank – „Anos Frank dienoraštis“

Šis 13-metės žydų mergaitės, kuri 1940-aisiais, nacių okupacijos metais, slapstėsi Nyderlanduose su šeima, dienoraštis yra svarbus dėl daugelio priežasčių. Viena iš jų – jos pasakojimas sužmogina Antrąjį pasaulinį karą.

Ana Frank

12. Ta-Nehisi Coates – „Tarp pasaulio ir manęs“

Ta-Nehisi Coates knyga „Tarp pasaulio ir manęs“ turėtų būti labai svarbi ir įdomi kiekvienam, norinčiam suprasti, kaip rasistiniai įsitikinimai sudarė visuotinį Amerikos dominavimo pagrindą.

Itin paveiki knyga, išleista 2015 m., yra meistriškai apipintas asmeninių istorijų pasakojimas, išsami ataskaita ir istorinė analizė.

13. Jaredas Diamondas – „Ginklai, mikrobai ir plienas: visuomenių likimas“

Šioje knygoje Pulicerio premijos laureatas Jaredas Diamondas teigia, kad geografinių ir aplinkos veiksnių derinys, o ne intelekto, moralinis ar genetinis rasės pranašumas, formavo šiuolaikinę civilizaciją.

14. Johnas Heilemannas ir Markas Halperinas – „Žaidimo pakeitimas“

Dviejų politinių žurnalistų parašyta knyga apie 2008 m. JAV rinkimus, nebuvo išleista iki 2010 m.

Clive'as Crookas'as iš „The Financial Times“ pavadino ją „viena geriausių bet kokio pobūdžio knygų apie politiką, kurią skaičiau“.

15. Stephenas Hawkingas – „Trumpa laiko istorija“

Parašyta garsaus teorinės fizikos specialisto ir kosmologo, ši knyga buvo išleista 1988 m.

Joje Hawkingas siūlo aiškų šių dienų mokslo teorijų paaiškinimą – nuo kelionių laiku iki bendro visatos sukūrimo reliatyvumo.

16. Billis Brysonas – „Trumpa istorija beveik apie viską“

Brysonas maloniu ir linksmu rašymo stiliumi kviečia skaitytoją pasivaikščioti po laikus, kai nieko nebuvo, ir atveda iki ten, kur esame dabar.

Įdomu tai, kad autorius nėra mokslininkas. Jis tiesiog nusprendė, kad iš tikrųjų nori suprasti mokslą, todėl atliko savo tyrimus ir parašė šią knygą, kad padėtų tokiems kaip jis pats.

17. Viktoras E. Franklis – „Žmogus ieško prasmės“

Viktoras Franklis 1942–1945 metus praleido dirbdamas nacių mirties stovyklose, kur žuvo jo tėvai, brolis ir žmona.

Po šios bauginančios, skaudžios patirties, Franklio filosofinis darbas klausia, kaip kančioje rasti prasmę. Jis daro išvadą, kad mus motyvuoja ne malonumai, o atradimas to, kas yra prasminga.

18. Nigelis Warburtonas – „Trumpa filosofijos istorija“

Tiems, kurie apleido filosofijos kursą universitete (arba didžiąją jo dalį praleido miegodami), Warburtono knyga suteikia vertingą atgaivą.

„Trumpa filosofijos istorija“ yra platus žvilgsnis į filosofus, kurių studijos ir vertybės formuoja šiuolaikinį mąstymą. Perskaitę, galite pasinerti į mąstytojus, kurie jus labiausiai žavi.

19. Williamas Shakespeare – „Romeo ir Džiuljeta“

Meistriškai parašyta Šekspyro pjesė sukasi apie du jaunus įsimylėjėlius, kurių šeimos yra audringos ir aistringos. Tai yra populiariausia uždraustos meilės istorija, kuri dažnai minima ir populiariojoje kultūroje.

Williamas Shakespeare

20. Chimamanda Ngozi Adichie – „Amerikana“

„Amerikana“ buvo vienas iš Baracko Obamos vasaros skaitinių pasirinkimų. Knyga pasakoja apie du Nigerijos mylėtojus, kai jie išvyksta į Vakarus ir galiausiai suranda kelią į namus ir vienas į kitą.

Viena garsiausių šiuolaikinių Nigerijos rašytojų Adichie kartu yra ir viena skaitomiausių Afrikos autorių pasaulyje, jos kūrybą giria ne tik milijonai skaitytojų, bet ir literatūros kritikai.

21. Walteris Isaacsonas – „Steve Jobs. Oficiali biografija“

Ši biografija yra pagrįsta išsamiais, asmeniniais interviu su Steve'u Jobsu ir daugiau nei šimtu jo šeimos narių, draugais bei kolegomis.

Knyga, parašyta paties Jobso prašymu, paaiškina, kodėl „Apple“ įkūrėjas buvo toks bauginantis ir masinantis, ir kaip jis pavertė „Apple“ ir „Pixar“ tokiais milžiniškais prekės ženklais, kokie jie yra šiandien.

Steve Jobs

22. Stevenas Levy – „Hakeriai – kompiuterių revoliucijos herojai“

Jei norite suprasti, kaip pasaulis perėjo nuo fizinio pašto ir bibliotekos prie elektroninio pašto bei „Vikipedijos, perskaitykite šią knygą.

23. Davidas McRaney – „Tu nesi toks protingas“

Pavadinimas gali skambėti atšiauriai, tačiau McRaney atkreipia dėmesį: kiekvienas „racionalus“ sprendimas, kurį priimame gyvenime, yra pagrįstas šališkumu.

Ši knyga parodo, kaip psichologijos principai mus veikia kiekvieną dieną, net jei to sąmoningai ir nesuvokiame.

24. Sun Tzu – „Karo menas“

„Karo menas“ gali būti sukurtas V amžiuje prieš Kristų, tačiau jis tebėra aktualus ir šiandien.

Knygą parašė karo strategas Sun Tzu tam, kad paaiškintų, kaip laimėti kare. Tačiau bėgant metams žmonės suprato, kad knygoje aprašytos taktikos, tokios kaip „pažink save“ ir „pažink savo priešą“, gali padėti ir kasdienėje gyvenimo kovoje.

Knygoje yra 13 skyrių – po vieną kiekvienam karo aspektui. Tačiau joje išdėstytais vertingais patarimais vadovavosi ir sporto treneriai, ir teisininkai, ir verslai.

25. Thomas J. Stanley ir Williamas D. Danko – „Jūsų kaimynas milijonierius. Netikėtos turtingųjų paslaptys“

Tai yra 20 metų trukmės tyrimas, kaip žmonės pasiekė finansinį saugumą – ir kaip jie jį palaiko.

Knygoje pagrindinis dėmesys sutelkiamas į septynis bendrus konkrečių asmenų bruožus, tokius kaip taupesnis gyvenimas, nei leistų jų turimos lėšos, ir tėvai, kurie jiems finansiškai nepadėjo.

Pažvelgę giliau į jų požiūrį ir įsitikinimus, taip pat į kasdienius išlaidų įpročius, galite pasimokyti, kaip tvarkytis su finansais.

26. Benjaminas Grahamas – Protingas investuotojas

Milijardierius investuotojas Billas Ackmanas yra vienas iš daugelio „Wall Street“ žaidėjų, cituojančių „Protingą investuotoją“ kaip esminį visų lygių investuotojų šaltinį.

Knygos „investuoti į vertę“ filosofija moko žmones priimti išmintingus piniginius sprendimus, kurie ilgainiui gali suteikti nemažą grąžą.

27. Brené Brown – „Didi drąsa: kaip sprendimas būti pažeidžiamu keičia mūsų gyvenimą“

Brené Brown yra tyrinėtoja ir visame pasaulyje garsi emocijų, tokių kaip pažeidžiamumas, gėda ir empatija, ekspertė. Knygoje ji rašo apie tai, kaip drąsa būti pažeidžiamam gali transformuoti gyvenimą.

„Pažeidžiamumą aš apibūdinu kaip netikrumą, riziką ir emocinį poveikį“, – rašo Brown. „Turėdami omenyje šį apibrėžimą, pagalvokime apie meilę. Kiekvieną dieną atsibundame ir mylime žmogų, kuris gali mus mylėti ar nemylėti, kurio saugumo negalime užtikrinti, kuris gali likti mūsų gyvenime arba akimirksniu palikti. Kuris gali būti ištikimas iki mirties, arba jau rytoj išduoti mus – tai pažeidžiamumas“.

28. Jane Austen – „Puikybė ir prietarai“

Rašytoja Jane Austen (1775–1817) sukūrė vieną garsiausių literatūros krypčių, teigiančių, kad „visuotinai pripažinta tiesa, jog vienišas vyras, turintis daug turto, neturi žmonos“. Skaitytojų pamėgta knyga yra klasikinis pasakimas apie sąmojį, romantiką, teisimą, širdies skausmą ir, galiausiai, meilę.

29. Robertas M. Pirsigas – Dzenas ir motociklo priežiūros menas

Ši knyga padeda lengviau suprasti filosofiją ir susitapatinti su ja. Ji pasakoja apie tėvą ir jo mažametį sūnų bei jų nuotykių kupiną kelionę motociklu per šiaurės vakarų Ameriką.

30. Douglas Adams – „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“

Artūras Dentas savo draugą Fordą Prefektą – tarpžvaigždinio kelionių vadovo „Keliautojo vadovas po galaktiką“ tyrinėtoją – perspėja, kad Žemė netrukus bus sunaikinta.

Pora ištrūksta iš svetimo erdvėlaivio, o knyga pasakoja apie jų keistus nuotykius visame pasaulyje kartu su „Autostopo vadovo“ citatomis, pavyzdžiui: „Rankšluostis yra pats naudingiausias dalykas, kurį gali turėti tarpžvaigždinis autostopininkas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)