Nors laisvę pavyko atkurti prieš 30 metų, jos buvo siekiama gerokai anksčiau. Tokius norus ir darbus nepalankiai vertino Sovietų Sąjunga. Bene ryškiausiai tai stengtasi numalšinti masiniais gyventojų trėmimais bei kalinimais, prasidėjusiais 1941 metų birželio 14 dieną ir trukusiais 10 metų. Per šį laikotarpį buvo ištremti ir įkalinti šviesiausi Lietuvos žmonės, skaičiuojama, kad per šį laikotarpį nukentėjo apie 300 000 žmonių.

Visai Lietuvai minint Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo 30-metį, projektas „Misija Sibiras“ skaičiuoja 15-us savo veiklos metus. Pusę atkurtos Lietuvos nepriklausomybės laikotarpio egzistuojantis projektas yra pristatęs 14 dokumentinių filmų iš skirtingų Sibiro, Kazachstano
bei Tadžikistano vietų.

Kovo 11-ąją DELFI TV žiūrovams bus pristatyti net du „Misija Sibiras“ dokumentiniai filmai. 13:30 žiūrovai kviečiami nusikelti į Krasnojarską režisierės Eglės Marijos Želvytės dokumentiniame filme „Misija Sibiras’14. Krasnojarskas“, o 21:00 režisieriaus Martyno Grašio dokumentinis filmas „Misija Sibiras’16. 2 savaitės, trukusios 1 poliarinę dieną“ trumpam nukels į Igarką, kur plyti vienos didžiausių lietuvių tremtinių kapinių visoje buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje.

Su visais „Misija Sibiras“ dokumentiniais filmais susipažinti galima čia:

„Misija Sibiras’11. Tomskas” dokumentinis filmas

„Misija Sibiras’11. Tadžikistanas” dokumentinis filmas

„Misija Sibiras’12. Chakasija” dokumentinis filmas

„Misija Sibiras’13. Tiumenė“ dokumentinis filmas

„Misija Sibiras’14. Krasnojarskas” dokumentinis filmas

„Misija Sibiras’15: keturiolika nežinomybės dienų arba kaip mes gėrėme kavą su bobute“ dokumentinis filmas

„Misija Sibiras’16. 2 savaitės, trukusios 1 poliarinę dieną“ dokumentinis filmas

„Misija Sibiras’17. Iš mokyklos suolo į ekspedicijos traukinį“ dokumentinis filmas

„Misija Sibiras’18. Surasti savus” dokumentinis filmas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją